2023. szeptember 30-án, szombaton hagyományőrző falusi szüretet rendezett a Páhi Gazdakör és a Páhi Borbarátok társasága.

A gazdakör rendezvénysátrában már korán reggel megkezdődtek a munkálatok: frissen készült lecsóval és kolbásszal fogadták a szervezők a vendégeket, energiát gyűjtve a későbbi munkálatokhoz.

A szervezők reggelivel is készültek
-Hirdetés-

A reggelit követően a lelkes szüretelők kocsira pattantak és az első helyszínre mentek, ahol Poczkodi Csaba és Bogáromi Ágnes várta a szorgos kezek érkezését Generosa ültetvényükbe. Ágnes a népmese napja alkalmából egy játékos szüreteléssel lepte meg a csapat kisebb tagjait.

Igazán változatos járművekkel érkeztek a szüretelők

Ezt megelőzően Pecznyik Béla, a gazdakör elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Podmaniczki Imre, Páhi plébánosa áldotta meg a szőlőt és a szüretelőket.

(b-j): Petz János polgármester és Pecznyik Béla, a gazdakör elnöke

A beszéd csendjét hangos zene törte meg: jelezve, hogy kezdődhet a betakarítás!

Az időjárás is kedvezett a szüretelőknek

Az első helyszín után Győrfi Róbert ültetvényére került sor, ahol Alettával töltötték meg a vödröket. Több, mint háromszáz gyerek és felnőtt látott neki a munkának. Az ügyes kezeknek hála, egy fürt sem veszett kárba.

Kisgyermekes családok is részt vettek az eseményen 

Miután a kültéri munkák befejeződtek, a csapat visszaindult a sátorhoz, ahol egy finom, többfogásos ebéd után feldolgozásra került a szőlő. A termést együtt hordták, öntötték és préselték. A borbarátoknak köszönhetően összesen 10 hektoliter must gyűlt össze, melyből a következő hetekben készül el a 2023-as falu bora.

10 hektoliter must gyűlt össze

A must készítés ideje alatt hordógurító verseny zajlott gyermek és felnőtt kategóriában, ahol a jelentkezőket és a helyezést elérőket is különféle díjakban részesítették.

Voltak, akik közösen gurítottak

Az egész napos programot élőzene kísérte végig, délután pedig légvár várta a gyermekeket.

Estére kelve a sátor is megtelt élettel

A munka és a játékok után egy finom birka és pacal pörkölttel vendégelték meg a szervezők a résztvevőket. Ez idő alatt a tavalyi falu borát és különféle házi pálinkákat kínáltak a felnőtteknek. Vacsora után újra muzsikaszótól zengett a Faluház udvara, megadva a hangulatot a hajnalig tartó utcabálhoz.

 

A szöveget írta és a képeket készítette: Petz Odett 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (151 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira