2023. október 1-én ünnepi búcsúi szentmisét mutatott be Szent Mihály arkangyal tiszteletére Dr. Bábel Balázs érsek, az Izsáki Katolikus Templomban. A jeles alkalom kapcsán 21-en részesültek a bérmálás szentségében.

-Hirdetés-

Az angyalok ünnepei közül Szent Mihály arkangyal ünnepe a legrégibb az egyházban.

Bajkó Zoltán izsáki plébános nagy szeretettel köszöntötte az izsáki hívők nevében az érsek atyát, az egyházközség védőszentjének búcsúi szentmiséjén, amelynek keretében 21 fiatalnak szolgáltatta ki a nagykorúság szentségét, a bérmálás szentségét.

Bajkó Zoltán izsáki plébános köszöntötte dr.Bábel Balázs érseket

„Ünnepelni jöttünk ma, Szent Mihály főangyalt, az égi seregek vezérét, templomunknak védőszentjét. Őt kérjük, az ő pártfogását, oltalmát, a gonosz kísértései ellen minden napi életünkhöz. A szentlélek megajándékoz kegyelmével a bérmálás szentségében, hiszen az elveszett mag akkor is növekedik, amikor borult az ég, nem süt a nap, és nem tud a fény felé fordulni. Napjainkban néha bátorság kell az életünkhöz, néha bizonyosság. Érsek atyám ünnepeljen velünk a közös áldozatban és áldjon meg minket! Isten hozta közénk!” – ezekkel a szavakkal köszöntötte Bajkó Zoltán plébános Dr. Bábel Balázs érseket.

Az evangéliumot dr. Czár János plébános olvasta fel.

dr. Czár János plébános

Bábel Balázs az ünnepi szentmisét a bérmáló fiatalokért és a misén résztvevő hívek szándékára ajánlotta fel.

„Itt ezen a templomban ma búcsú van, Szent Mihály főangyalt ünnepeljük a többi főangyalokkal együtt. Isten nem csak látható világot teremtett, hanem szellemi teremtményei által a láthatatlant is. Nagyon sivár lenne a világ, ha csak az létezne, amit szemmel láthatunk és a mai napon ezeknek az angyaloknak kérjük a segítségét. Szent Mihály név azt jelenti: „Ki olyan, mint Isten?”

Dr. Bábel Balázs érsek beszéde a bérmálkozó fiatalokhoz

Isten üdvözítő terve, hogy bármilyen is az életünk, Ő a javunkat akarja és az üdvösségünket, hogy mindig Krisztus közelében maradhassunk, és szeretetében boldogok lehessünk. Az őrangyalok pedig azt tanítják nekünk, hogy mindig vannak emberek, akikért nekünk felelősséget kell vállalnunk, segíteni kell őket a jóban való megmaradásban. A bérmálás éppen ebben segít bennünket, hogy ilyenekké váljunk, hiszen mindig ott a lehetőség, hogy ráhallgassunk a Szentlélek szavára. A Szentlélek Úristen adja meg azokat az ajándékokat, kegyelmeket, hogy ilyen emberekké válhassunk, mert csak ekkor lehetünk boldogok, mert a szeretetnek a cselekedetei teszik igazán boldoggá az embert”– ezekkel a gondolatokkal kezdte szentbeszédét Bábel Balázs az ünnepi szentmisén.

„Kedves bérmálkozó fiatalok, amikor ígéretet tesztek, gondoljatok arra, hogy nem nekem teszitek, nem is az ittlévőknek, hanem a Jóistennek és ezt az ígértet meg kell tartanunk. Ehhez kérünk segítséget, erőt a bérmálás szentségében, és én is ezért imádkozom értetek, hogy hűségesek maradjatok Jézus Krisztushoz és az ő egyházához.”

A liturgia a bérmálás szentségének kiszolgáltatásával folytatódott.

A bérmálás egy olyan szentség, amelyben a megkeresztelt megkapja a Szentlélek ajándékát, erőt és küldetést kap, hogy Krisztus élő tanúja legyen az egyházban és a világban. A bérmálásban részesülők elkötelezik magunkat az egyházi közösségben való életre, Jézus tanítványainak iskolájában. A bérmálkozók az egyházi közösség jelenlétében újítják meg keresztségi ígéretüket és válnak ez által nagykorú kereszténnyé.

A bérmálás ünnepe a templomkertben tartott agapéval zárult.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (71 db kép)
MEGOSZTÁS