2023. október 2-án 18 órakor, a zene világnapja alkalmából hangversenyt rendeztek a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében.

 

-Hirdetés-

A rendezvény kezdetén E. F. Abaco: Grave e Ciaccone című darabját hallhattuk a Barokk Kamara előadásában, majd Markóné Csányi Gabriella intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy ma esti műsorukkal igyekeznek mindenki számára emlékezetessé tenni ezt az alkalmat.

A Barokk Kamara tagjai (b-j): Szűcsné Hegedűs Orsolya-fuvola, Szásziné Nagy Judit-hegedű, László Blanka-cselló, zongorán kísérte őket: Pusztai Virág Katalin

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. A hegedűművész szerint meg kell becsülnünk a csöndet, s az ezerarcú muzsikát megismernünk azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat.

Azóta a világ minden pontján különös figyelmet kap a zene, hogy minden sokoldalúságával együtt kellőképpen ünnepelve legyen. Elmondta, hogy Kiskőrösön is több évtizedes hagyomány, hogy október 1-jén a városon belül több helyen: iskolákban, óvodákban teszik érdekessé az intézmények ünnepeit. Ez is jelzi városunk kulturális igényének magas szintjét. Hozzátette, hogy a szavakkal már sokan visszaéltek, a zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást. 
„A zene ereje hatalmas. Összefog, erősít, önbizalmat, biztonságot ad. Ezért hajolunk meg és tesszük tiszteletünket a mai napon” – hangzott el az intézményvezető köszöntőjében. 

A zene ereje nemcsak összefog, hanem össze is hoz 

Az esemény háziasszonya Szűcsné Hegedűs Orsolya volt. Azt est folyamán változatos, több zenei kort és műfajt érintő produkciókat hallhattunk az iskola tanulói, illetve tanárai előadásában, hiszen a közös zenélések mindig felejthetetlen élményt jelentenek tanárnak, diáknak egyaránt. 

Pelsőci Ákost (cselló) édesanyja kísérte zongorán

A műsorrend a következőképpen alakult: 

  1. Schumann: Szilaj lovasAradi Kata előadásában szaxofonon csendült fel
  2. Cool: Granite, előadta Kiss Viktor Kornél trombitán
  3. Mauro Giuliani: Sonatine Op.73/1 duóban játszotta Szekeres Bálint és Podobni Patrik gitáron
  4. Mozart: Allegro-ját Juhász Zalán adta elő tubáján
  5. Gilloch: Szakadó esőben című darabját előadta Katona Lídia zongorán
  6. Weber: Keringőjét játszotta el Pelsőci Ákos csellón, akit édesanyja kísért zongorán
  7. Barnes: Ifjú virtuóz című művét Czirok Áron játszotta el trombitán
  8. Majd egy fuvola trió következett: Katona Johanna, Kukucska Virág Szofia, Kis Eliána Tirza Mozart: Notturno című darabját játszották el   
  9. Gliere: A mezőn előadta Mester Máté zongorán
  10. Schubert: Keringőjét szaxofonon hallhattuk Markó Boglárka előadásában 
  11. Paliev: Csermely című darabját Szász Andor és Győri Donát adta elő dobolva, zongorakísérettel 
  12. Street: Rondino-ját Ujvári Bálint játszotta el trombitán
  13. Conte: Impromtu c. darabját fuvolán szólaltatta meg Kertai Gréta
  14. Majd egy újabb duó következett, ezúttal gitáron: Stückhen, előadta: Litauszki Vince és Martinkó Ármin
  15. Ernest Chausson: Le colibri című művét Csővári Csilla operaénekes előadásában hallhattuk, aki jelenleg is koncertező operaénekes, azonban szeptembertől az iskola magánének tanára, így ő is bemutatkozott 
  16. Kronke: Két pillangó I.tételét Pék Henrietta és Szűcsné Hegedűs Orsolya játszotta el duóban, fuvolán
  17. Suba Marcell: Prelűd című darabját is hallhattuk, melyet ő maga írt 
  18. Majd az est zárásaként egy kettős improvizációnak lehettünk szem- és fültanúi Porvay György (gitár) és Falusi János (dob) előadásában          
A hangverseny végén egy improvizációt is hallhattunk (j-b: Porvay György-gitár és Falusi János-dob)

Zongorán közreműködtek: Magyarné Szenáky Tünde, Pelsőciné Barna Mária, Pusztai Virág Katalin, Vikorné Hajas Matild.

Felkészítő tanárok voltak: Falusi János, Gmoser István, László Blanka, Pelsőciné Barna Mária, Porvay György László, Sáfár Andrea, Soltiné Samu Zsuzsanna, Szűcsné Hegedűs Orsolya, Vikorné Hajas Matild.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (45 db kép)
MEGOSZTÁS