A Kiskőrösi Óvodák Szücsi Óvodájában szeptember 29-én került megrendezésre a hagyományos Szent Mihály-napi vásár. Az óvoda mindennapjaiban kiemelt helyet foglal el a hagyományok tisztelete. A gyermekek érdeklődését a szlovák- és néphagyományok iránt, az óvodapedagógusok a szülőkkel együttműködve tartják fent, a népszokások, az ünnepek felelevenítése, megélése közös célunk. A hagyományos Szent Mihály-napi vásár is egy ilyen alkalom, ami az óvodai programok közül ebben a nevelési évben elsőként került megvalósításra a Szücsi Óvodában.

-Hirdetés-

A Mihály naptól Katalin napig tartó időszakot kisfarsangnak is nevezték. Szeptember 29-e után beköszönt az ősz, hűvös lesz az idő, ekkora behajtották az állatokat a legelőkről, véget értek az őszi munkálatok, melyek befejezése után az embereknek lehetőségük nyílt egy kis mulatozásra, kikapcsolódásra, pihenésre. Ebben az időszakban lakodalmakat, őszi vásárokat tartottak, ahol a megtermelt portékákat kínálták a vevőknek. Ehhez kapcsolódik a női munkatilalom: aki ilyenkor mos, kisebesedik a keze, aki pedig mángorol, annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég – tartotta a néphiedelem. Számos ide kapcsolódó időjósló feljegyzés is ismert a pásztoroktól. Például az állatok viselkedéséből jósoltak az elkövetkező időszak időjárására. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét. Az Ipoly menti falvakban úgy tartották, ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani.

A gyermekek, szülők, óvodapedagógusok, a Szücsi Óvoda minden munkatársa együttesen készült egész héten az ünnepségre. Bozó-Kutyifa Eszter, a Kiskőrösi Óvodák Szücsi Óvodájának óvodavezető-helyettese, majd Csatlós Erzsébet, a Kiskőrösi Óvodák intézményvezetője köszöntötte a megjelent vendégeket, Tamás Szilvia megbízott óvodavezető asszony pedig a Mihály-napi szokásokat ismertette meg a közönséggel.

A vásári hangulat megteremtésében segítségünkre volt a Vízkereszt Citerazenekar Akasztóról. Ezt követően az óvodások és óvodapedagógusaik jóvoltából igazi Mihály napi forgatag alakult ki az udvaron. A Pillangó csoport nagycsoportosai, a Méhecskék középső csoportosai, de még a Katica csoportba járó kiscsoportosok is részt vettek a műsorban. A Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar zárta az előadást.

Ezután kezdetét vette a vásár. Fizetőeszközünk a tallér volt, melyet a bejáratnál tudtak megvásárolni az érdeklődők. A tallérokért cserébe kézműves portékák, házi sütemények, hot-dog, lángos, vattacukor, pattogatott kukorica, zsákbamacska várta a vásárba érkezőket. Emellett hajfonás és arcfestés is volt a gyerekek legnagyobb örömére. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták a népi tevékenységeket. Többek között volt kukoricamorzsolás, csuhébaba készítés, vesszőfonás, gúzskészítés, és idén is a legnagyobb népszerűségnek a szőlődarálás örvendett.

A közönség igen nagy létszámú volt, régi és jelenlegi ovisok családjai, nagyszüleik, rokonaik, vendégeik. De másik óvodába járó ovisok a szüleikkel is ellátogattak hozzánk, és a Kiskőrösi Óvodák óvodapedagógusai is eljöttek vendégségbe. Meghívásunknak eleget tett Kecskemétiné Viczián Ilona, aki a Szücsi Óvoda vezetője volt hosszú évekig, valamint Györk Ernőné Ildikó, a Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnökasszonya.

A Szücsi Óvoda minden munkatársa nevében ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult, hogy megvalósulhasson a rendezvény. Köszönjük a szülőknek, akik idejüket nem sajnálva készítették a portékákat, házi süteményeket, segítettek a dekorálásban, a vásár lebonyolításában.

Támogatóink voltak még:

  • Kiskőrös Város Önkormányzata
  • Kiskőrösi Óvodák
  • Eatrend Kft.
  • Király Csemege
  • Almási János, Almási Jánosné, Hatvaniné Almási Kitti és családjuk
  • Bolemányi Mihály és családja
  • Sáfárné Tünde és családja
  • Kovács László és családja
  • Rafai Attila és családja
  • Pölöskei Szörp Kft.
  • Paál Imre
  • Vízkeleti Zsanett
  • Tóth Amália
  • Varázserdő Családi Központ – Kecel
  • Herceg Benedek és családja
  • Toldi Gabriella
  • minden Szücsi Óvodába járó gyermek és családjuk, és végül, de nem utolsó sorban a Kiskőrösi Óvodák Szücsi Óvodájának munkaközössége: Bolega Bernadett, Nemes Jánosné Katika, Berta-Somogyi Andrásné Marika dajka nénik, Somogyi Mónika pedagógiai asszisztens, Torgyikné Balogh Noémi és Répásiné Lovász Márta óvodapedagógusok – Pillangó csoport, Szücsné Szabó Éva és Szabó Zoltánné Piroska óvodapedagógusok – Méhecske csoport, Váriné Szlovák Erika és Bozó-Kutyifa Eszter óvodapedagógusok – Katica csoport.

Reméljük, jövőre újra találkozunk!

 

Írta: Bozó-Kutyifa Eszter, a Kiskőrösi Óvodák Szücsi Óvodájának óvodavezető helyettese 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira