Kiskőrös Város Önkormányzata minden évben köszönti a város nyugdíjasait. Idén október 4-én, szerdán délután rendezték meg az ünnepséget a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében, ahol köszöntő beszédet mondott Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere. Majd ünnepi zenés műsorral és uzsonnával kedvestek a megjelenteknek az idősek világnapja alkalmából. 
Kiskőrösön az emberek 25%-a időskorú, azaz mintegy 3500 fő
Az esemény Kiskőrös Város Önkormányzata és az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény közös szervezésében valósult meg.

 

-Hirdetés-

„Immáron hagyomány, hogy megünnepeljük a város idős korú lakosait és egy kis ünnepséggel készülünk számukra. Ezzel szeretnénk kifejezni hálánkat, tiszteletünket és megbecsülésünket azoknak, akik a hosszú, munkában eltöltött évek után köztünk tölthetik megérdemelt nyugdíjas éveiket. Ezeknek az éveknek tartalmas eltöltésére városunkban, valamint a városban működő intézmények által nyújtott programok keretében számos lehetőség is van. Ilyen alkalom a mai rendezvény is, ami reméljük, hogy elnyeri tetszésüket” – e sorokkal nyitott meg az eseményt Kornóczi Natália.

A rendezvényt a színházteremben tartották

Domonyi László is köszöntötte a megjelenteket, akikkel megosztotta ünnepi gondolatait. Elmondta, hogy mai rohanó világunkban nagyszerű lehetőség egy ilyen alkalom arra, hogy egy pillanatra megálljunk és elgondolkodjunk az életünkön, magunkba nézzünk és felidézzük, mit adtak és adnak nekünk városunk legidősebb tagjai.
Majd így folytatta: „Kiskőrösön az emberek 25%-a időskorú, azaz mintegy 3500 fő. Többségük, több mint 60%-uk hölgy. Sajnos nagyon sokan kénytelenek pár nélkül élni mindennapjaikat. Sokan közülük ráadásul teljesen egyedül élnek, hiszen napjainkban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok. Ennek ellenére van olyan 70 éves asszony, aki élete első könyvét írja, és olyan is, akire hosszú gyász után újra rátalált a szerelem. Vannak, akik 70-en túl kezdenek nyelvtanulásba és sok olyan idős van, aki még dolgozik.”

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere köszöntötte a város idősebb lakosait és néhány demográfiai adatot is megosztott a közönséggel 

Elhangzott az is, hogy az időskort értékként kell megélni. Hangsúlyozta, ennek titkát a keleti népek már régóta ismerik, mert számukra az időskor nem más, mint az egyensúly és a bölcsesség kora. Az időskor egy nagyon fontos életszakasz. Egy olyan időszak, amikor az kerül előtérbe, ami számít és igazán értékes: a szeretet, az önzetlenség, az elfogadás, a türelem, a közös együttlétek a családdal és a barátokkal.

Majd Müller Pétertől idézett: 

„Ősi és érett kultúrákban az öregeket nem azért tisztelték, mert “fáradságos életükkel kiérdemelték”, nem is abból a józan előrelátásból, hogy “egyszer én is öreg leszek, s milyen jó lesz, ha nem hajítanak majd a szemétre!”, hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az öregember, óriási élettapasztalatával, olyan értékeket jelenített meg, amely a fiatalabbak számára vonzó és kívánatos volt! (…) Az öregember akkoriban nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték: nem azt nézték, milyen mulandó teste, hanem hogy ki lakik benne!”

„Amikor az idősek világnapján Önöket köszöntjük, eszünkbe kell, hogy jusson, hogy törődéssel tartozunk az idősek felé. A figyelem és a gondoskodás kijár Önöknek a mindennapokban. Tisztelt ünneplők, kívánom, hogy egészségben, örömökben bővelkedve és a földi javakkal is kellően ellátva éljék hétköznapjaikat, ünnepeiket. A legfontosabb mégis az, hogy együtt legyünk! Boldog Idősek Napját Mindenkinek!” – e szavakkal zárta köszöntőjét Kiskőrös város polgármestere.

Mindenkinek kijár a figyelem és a gondoskodás! A legfontosabb mégis az, hogy együtt legyünk!” – jelentette ki a polgármester 

Mint minden évben, 2023-ban is köszöntötték a városban élő legidősebb hölgyet: Mohácsi Györgyné Ocskai Zsuzsannát (102 éves) és urat: Polereczki Istvánt (98 éves).
Sajnos az ünnepségre egyikük sem tudott eljönni életkorukból adódó fizikai állapotuk miatt. Az ajándékcsomagokat részükre ma délelőtt juttatták el.

Az ajándékcsomagok

Az ünnepség ezt követő perceiben Szulák Andrea EMeRTon-díjas magyar énekesnő, színésznő, zenés műsorával kedveskedtek az időseknek, aki előadásában többnyire Máté Péter dalokat énekelt –olykor a közönséggel közösen–.

Az idei meglepetés fellépő Szulák Andrea volt

Érkezéskor egy szál szegfűvel, az ünnepi zenés műsort követően pedig uzsonnával kedvestek az időseknek.

Lekváros bukta, és fasírtos “szendvics” volt az uzsonna

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (89 db kép)
MEGOSZTÁS