A soltvadkerti Arany János Úti Óvoda életében a szeptember mindig nagyon mozgalmas hónapnak számít. Az évkezdés izgalmai, a beszoktatás nehézségei után az idei évben városunk 30 éves jubileuma alkalmából mi is bekapcsolódtunk a városi rendezvényekbe, vidám szüretelő délelőttöt tartottunk az érdeklődő gyerekeknek, családoknak.

-Hirdetés-

Még fel sem ocsúdtunk, már újabb jeles napok, alkalmak sorjáztak a naptárunkban:

– Szeptember 29. – Mihály napi vásár: a hagyományok szerint ezen a jeles napon hajtották be a nyájakat a juhászok, adtak számot a gazdának, kötöttek új szerződéseket. Ilyenkor vidám vásárokat, vigasságokat tartottak országszerte.

– Szeptember 30. – Népmese napja: ezen a napon, Benedek Elek születésének évfordulóján különös tisztelettel és megbecsüléssel fordulunk a magyar, illetve más népek meséi felé. Óvodánkban ezt különösen fontosnak tartjuk, hiszen az egyik legfontosabb nevelési eszközünknek tekintjük a meséket, igyekszünk minél többször megteremteni a gyerekeknek azt a meghitt lehetőséget, ahol a mesék színes világa elvarázsolhatja őket.

-Október 1. – Zene világnapja: a zene az ember legősibb kifejezési formája, óvodás gyermekeink életében különös fontossággal bír, hiszen a nap bármely percében használhatjuk, élhetünk a varázslatával, közelebb visz minket egymáshoz, érzéseinket könnyebben ki tudjuk általa fejezni.

Ezen jeles napok alkalmából vidám hangulatban eltöltött délelőttön vehettek részt az óvodások. Először a tornateremben gyülekezett a gyermekek apraja és nagyja, ahol az óvó nénik A négy kis ezermester című mesét adták elő. A legyecske, a süni, a béka és a kakaska leleményessége a nyuszival vidám perceket, jó hangulatot teremtett, mosolyt csalt mindenki arcára. Az előadás végén előkerültek a gyerekek által készített hangszerek, közös énekléssel, zenéléssel töltöttünk el vidám perceket. Ezt követte az udvaron a nagy-középső csoport Mihály napi táncos műsora, melyet a kisbírók és a kikiáltók zártak, akik megnyitották a vásárt. A gyerekek már kora reggel óta készítették, színezték a „fizetőeszközöket”, melyekkel finom mézeskalácsot és ízletes, édes almát vásárolhattak maguknak. A dajka nénik finom szörpökkel kínálták a szomjazókat, majd megérkezett a hamuban sült pogácsa is. A délelőtt további részében szólt a vidám talpalávaló, ahol bárki táncra perdülhetett kedve szerint.

Úgy gondolom gyermekeink ezen a napon is rengeteg élménnyel, elégedetten térhettek haza.

Szöveg, fotók: Horváthné Hachbold Judit 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira