Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság, A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a Petőfi Sándor Művelődési Központ és a Kőrösszolg Kft. szervezésében egésznapos programfolyammal várták az érdeklődőket Kiskőrösön, október 17-én kedden. Az  emlékév záró napjának szimbolikus dátumot választott Petőfi szülővárosa, hiszen 1880. október 17-én nyitotta meg Jókai Mór a költő szülőházát.

-Hirdetés-

Délelőtt a helyi általános iskolák diákjainak négyfős csapatai mérhették össze tudásukat a Petőfi Sándor Városi Könyvtár munkatársai által szervezett „Kiskőrösi hétpróba” – Petőfi ismereti és helytörténeti vetélkedőn. Munkájukat 40 önkéntes segítette, többek között a Wattay diákjai, nyugdíjas könyvtárosok és pedagógusok, valamint kedves olvasóik közül néhányan: Bíró Réka, Mazuk Regina, Ba Noémi, Berger Alíz, Varga Vanda, Fábián Roland, Andriska Máté, Gubán Milán, Rohoska István, Kovács Kevin, Németh Indira, Szvetnyik Zsanett, Németh Alex, Kovács Iván, Dobrosi Dorina, Tóth Alexandra Virág, Mikó Levente István, Fazekas Flóra, Vadászi Alexandra, Szabó Kíra, Schiller Katalin, Kertész Ágnes, Szomorné Szepcsik Éva, Bihari Katalin, Virághalmi Elemérné, Moravcsik Ferencné, Nagy István, Nagyné Lehoczki Éva , Baloghné Gszelmann Mariann, Albertné Kovács Ilona, Szabadszállási Jánosné, Szemkeő Péterné, Györk Ernőné, Babiczné, Lajkó Margit, Szentendrei Pálné, Turán Istvánné, Lelkes Lászlóné, Valach Sándorné, Pazdernyik Sándorné, Dulai Györgyné.

A belváros több pontján jelöltek ki állomásokat, többek között a szülőház udvarán is

A diákok három korcsoportan versenyeztek, akiknek hét állomáson kellett bizonyítaniuk tudásukat, ügyességüket, leleményességüket. A versenyben a kiskőrösi általános iskolák -Bem, Petőfi, Kiskőrösi EGYMI- csapatai vettek részt, akik korcsoportonként eltérő feladatokat, kérdéseket kaptak Petőfi életével és helyismerettel kapcsolatban. Nyerteseket 1-3. helyezettig hirdetett Szabados Anna, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár vezetője. A legügyesebbek Csepi könyvutalványokat kaptak ajándékba -eltérő összegben-, melyeket Filus Tibor önkormányzati képviselő adott át a fiataloknak.

A helyismereti versenyről senki sem tért haza üres kézzel, hassal 
Eredmények:

3-4. évfolyam:

  1. helyezett: Szeder szemek (Bem 4.c): Barna Dorka, Füleki Panni, Lengyel Péter Pál, Vári Anita
  2. helyezett: Aranycsapat (Petőfi 3.a): Kecskés Elizabet, Kúkel Nóra, Ralovich Péter, Zsíros Tamás
  3. helyezett: Legendák csapata (Bem 4.b): Kis Máté Zoltán, Nagy Gergő, Szabó Patrik, Tóth László

5-6. évfolyam:

  1. helyezett: ANONYMUS (Petőfi 6.a): Kecskeméti Zalán, Suba Dániel, Oroszi Benett, Szabó Olivér
  2. helyezett: Zűrös négyes (Bem 6.c): Légrády Bálint, Polereczki Noémi, Stenczel Fanni, Torgyik Panni
  3. helyezett: Sós kifli (Bem 6.b): Kovács Ákos, Kuti Olivér, Monory Erzsébet, Rőti Viktória

7-8. évfolyam:

  1. helyezett: PETŐFI KOSZORÚI (Petőfi 7.b): Bolemányi Anna, Döme Zita, Filus Bálint, Katona Lídia
  2. helyezett: SZEMTELENEK (Bem 7.a): Fajszi Ivett Csenge, Jancsovics Sára, Suba Kíra, Vincze Kinga
  3. helyezett: RODNY DOM (Petőfi 8.b): Torgyik Domán, Brada Bence, Peckmann Petra, Vlcskó Larissza, valamint szintén 3. helyen végzett még a: KEVI_8A (Petőfi Gimi 8.a): Gyenes Petra, Mester Máté, Pásztor Gergő, Torgyik Lili
Mindeközben több osztály közös munkával rakta össze a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat óriás Petőfi-legóját

A középiskolások kétszer is megtöltötték a színháztermet a délelőtt folyamán, ahol 10 órai kezdettel megnézhették a „Jövendölés” – életképek Petőfi életéből című darabot Linka Ágnes rendezésében, mely nem egy látomást kíván színpadra vinni, inkább áttételesen a vers tartalmára utal egy egészen újszerű látószögbe helyezkedve szemléli Petőfit. A fiatalok sok új információval gazdagodhattak. Megtudhatták milyen volt Petőfi kapcsolata a szüleivel, mennyire tudtak egymás művésztársai lenni Júliával, elismerte-e az apa Petőfi tehetségét, de Zoltán születésének napjai is éltre keltek a színpadon. Érzelmek, egymásra hatás, megértettség és meg nem értettség – a darab olyan aspektusokon keresztül láttatta Petőfit, ami semmiképp sem megszokott.

A három kiváló színész (j-b): Brunner Márta, Siposhegyi Zsolt és Plaszkó Bence egy egész színtársulatot helyettesített

A történet 3-4 évvel Petőfi halála előtt indul és a költő eltűnése után is folytatódik. S a néző beleláthat Júlia, István és Zoltán életébe. A három kiváló színész: Brunner Márta, Siposhegyi Zsolt és Plaszkó Bence egy egész színtársulatot helyettesít: Brunner Márta, az Újszínház kiváló művésze jeleníti meg Petőfi édesanyját és feleségét, Júliát. Siposhegyi Zsolt Petőfi Sándort és Zoltánt testesíti meg, míg Plaszkó Bence idősebb Petrovits Istvánt, valamint kisebbik fiát, Sándor öccsét, ifj. Petrovits Istvánt alakítja. Csak egy kereplő jelzi a váltást, de elég egy kucsma, egy fejkendő, egy szoknya fel- és levétele, s a néző tudja, látja, már egy új szereplő mesél a színpadon. Ezerféle érzelem, szenvedély, boldogság, ujjongás, torokszorító aggodalom, féltés, reménytelenség, kilátástalanság ölt testet a néző lelki szeme előtt. A másfél órás, mozgalmas darabban számos díszletelem, hangszer, jelmez, kellék és kreatív találékonyság szolgálja a megértést és borítékolható katarzist – olvasható a https://culture.hu oldalon.

Majd 11:30-kor egy újabb zenés előadás következett a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében: „Szabadság, szerelem” címmel, a 8kor Színház művészeinek előadásában. A műsor zenei alapját túlnyomó többségben a Kormorán együttes dalai, illetve prózai részét Petőfi Sándor, Reményik Sándor, Vass Albert versei, prózái adták. A magyarság és haza szeretete, mint legfőbb mondanivaló ezen műsorukban is fellelhető volt.

A 8kor Színház tagjai Sárospatakról érkeztek

A délelőtti programfolyam 12:30-tól sajtótájékoztatóval folytatódott a Városháza dísztermében, melynek keretében az emlékévben megvalósult programokról számolt be: Domonyi László Kiskőrös polgármestere, Szedmák Tamás alpolgármester, Kispálné dr. Lucza Ilona az Országos Petőfi Sándor Társaság elnöke, valamint dr. Filus Erika a Petőfi Szülőház- és Emlékmúzeum igazgatója. Továbbá testvérvárosi szerződést írtak alá a szicíliai Noto képviselőivel.

Kapcsolódó cikk
Hivatalosan is lezárták Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévet, amit egy új testérvárosi kapcsolattal koronáztak meg
Hivatalosan is lezárták Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévet, amit egy új testérvárosi kapcsolattal koronáztak meg
Kiskőrös Város 2022. március 15. napján nyitotta meg Petőfi Sándor költő szülővárosában lezajló megemlékezés mintegy másfél éves időtartamát. Az elmúlt...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (196 db kép)
MEGOSZTÁS