Az állatok világnapjához kapcsolódóan, különleges programot szerveztek az Izsáki Általános Művelődési Központ Óvodájának udvarában. A Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület négy tagja: Trencsényi Péter az egyesület elnöke, Rézműves Mihály mentőtechnikus, Mogyi a belga juhász katonai romkutató és Füge a keresőkutya látogatott el az óvodásokhoz. A programon minden csoport részt vett, így közel 200 gyermek és az óvoda pedagógusai, dajkái ismerkedhettek meg a keresőkutyák életével, az egyesület munkájával. A gyerekek a vendégeknek, a kutyusoknak nagyon örültek. Ámulva figyelték, milyen fegyelmezetten, türelmesen teljesítik a kutyák gazdájuk kérését, utasítását. A kutyák különböző ügyességi feladatokat hajtottak végre. Megmutatták, milyen parancsokat tudnak teljesíteni.

-Hirdetés-

A bemutató elején Mogyi ismertette, hogy egy igazi katona kutya hogyan tud tisztelegni, milyen felszereléseket hord a bevetéseken, és milyen összetett feladatokat képes könnyedén megoldani. Mogyi megmutatta a gyermekeknek, hogyan találja meg az elveszett kisgyermeket, és hogyan jelez ilyenkor a gazdájának. A gyerekek bátran jelentkeztek az „elveszett gyerek” szerepére. Később Fügét, Mogyi 2 éves kölykét, a kiképzés alatt álló kutyust láthatták a gyerekek. A feladatok végrehajtását hangos nevetések és önfeledt tapsok kísérték. A foglalkozás végén a gyerekek simogató kezekkel és felszabadult, örömteli labdázással köszönték meg a látogatást.

A délelőtt zárásaként Mogyi a bölcsődébe is ellátogatott. A nagyobb, bátrabb gyermekek megsimogathatták és jutalom falatot is adhattak neki. A kisgyermekek az ablakból, csillogó szemekkel integettek a különleges vendégnek.

A kecskeméti Hírös Rescue Team kutyás kereső és speciális kereső mentő csapat, amely 2019-ben, önkéntes katonák, tűzoltók, mentők, műszaki mentő szakemberek, kutyás keresők és civil mentők összefogásával alapította Trencsényi Péter. Az egyesület elhivatott célja hogy rendkívül magasan képzett szakemberekből álló csapat a mentés több területén is kiemelkedő eredményeket érjen el. A kutyás személykutatás mellett a speciális mentésben, az alpintechnikai mentésben, a búvár mentésben és a vízi mentés területén is mentő kutyákkal, speciális eszközökkel és szakemberekkel tudják segíteni a rendvédelmi szervek munkáját. Mentésen kívül is rendkívül aktív az egyesület, hiszen számos egészségnevelő programokon, bemutatókon, városi napokon, táborokban képviseltetik magukat.

A megalakulást követően az egyesületnek több nehézséggel is szembe kellett nézni munkája során. Nonprofit szervezet lévén a mentésekhez szükséges forrásokat többnyire önerőből finanszírozták. Az emelkedő üzemanyagárak, az eszközök fenntartása és a mentőkutyák ellátásának költségei miatt veszélybe került a működésük. A kialakult helyzet ellenére a tagok összefogása a mentéseken való részvételt továbbra is biztosította.

A Hírös Rescue Team életében a nagy változás 2023 februárjában következett be, amikor Magyarországot és a magyarországi mentőcsapatokat méltóan képviselve részt vettek a törökországi földrengés utáni mentésben. Az ott tanúsított kimagasló munkájukért számos elismerést kaptak. További tervek között szerepel a külföldi természeti katasztrófákon, bevetéseken történő nemzetközi együttműködés erősítése. A szervezetet a napokban nagy megtiszteltetés érte, hiszen Járai Máté, Jászai Mari-díjas művész, a Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület jószolgálati nagykövete lett.

Köszönik Rézműves Mihály képviselőnek a bemutató megszervezését, és részvételét. A Hírös Rescue Team pedig ezúton köszöni az óvoda adományát!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS