2023. október 26-án került sor az „Iparterület fejlesztése Soltvadkerten II. ütem” című TOP-1.1.1-16-BK1-2020-00031 azonosítószámú projekt keretében megvalósult iparcsarnok ünnepélyes átadására.

Fodorné Schiszler Terézia aljegyző ismertette a megvalósult projekt részleteit. Soltvadkert Város Önkormányzata a Bács-Kiskun Vármegyei Fejlesztési Ügynökséggel konzorciumban 2020. március 31-én küldött be pályázatot az „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” című TOP felhívásra. A pályázat nyertes lett és a támogatási szerződés 2021. szeptember 16-án lépett hatályba. Az elnyert támogatási összeg 146.640.000 Ft volt, amely a későbbiekben kiegészült 5.184.000 forinttal. A fejlesztés alapvető célja potenciálisan betelepülő vállalkozások új telephelyének kialakítása a Soltvadkert külterületi 0186/57 hrsz terület fejlesztésével, valamint megfelelő minőségű infrastrukturális háttér biztosítása jövőbeni vállalatközi együttműködések kialakításához. A beruházás keretében itt, az úgynevezett régi vásártéren csarnoképület és infrastruktúra fejlesztés történt (vízellátás és szennyvízelvezetés, áramlekötés és földgáz kiépítés).
A csarnoképület generál tervezője Solti Kata építészmérnök volt. A kivitelező a lefolytatott közbeszerzési eljárás második fordulójában nyertes MAX-Beton Kft..

A kivitelezőnek a munkaterület átadásától 10 hónap állt rendelkezésére a munkálatok elvégzésére, amit határidőben teljesített is és a beruházás műszaki átadása megtörtént.   
Az ünnepi eseményen megjelentek
-Hirdetés-

Temerini Ferenc, Soltvadkert város polgármestere tájékoztatott, hogy az elmúlt pár évben 11 projekt keretében összesen 1,5 milliárd forint támogatást sikerült elnyerjen Soltvadkert. Ezeknek a projekteknek köszönhetően sikerült turisztikai, iparterületet érintő, infrastrukturális és energetikai fejlesztéseket elvégezni a város fejlődése érdekében. „Nagyon sikeres időszak ez, nem csak Soltvadkert városának, hanem az egész vármegyének is” – emelte ki a polgármester.

Temerini Ferenc hozzátette – „Ezen az 1,4 ha önkormányzati tulajdonban lévő területen került kivitelezésre a most átadott csarnok, de a későbbiekben akár 3-4 kisebb csarnok felépítésére is maradt még itt hely. Ha igény van rá, egy nagyobb vállalkozás/vállalat is birtokba veheti ezt a területet, és megvalósíthatja saját elképzeléseit.”

Soltvadkert polgármestere megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult és segítette a projekt megvalósulását.
Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere

Bezsenyi Barnabás, a MAX-Beton Kft. ügyvezetője és a projekt generál kivitelezője elmondta, hogy a kivitelezést 2022. november 03-án kezdték meg, és 2023. augusztus 31-én adták át szerződésszerűen teljesítve. A fejlesztés Soltvadkert külterületén, közvetlenül a Bocskai utcáról nyílóan kialakított ipari park területén kereskedelmi, és szolgáltató-gazdasági területi övezetben került megvalósításra.

A projekt generál kivitelezője ismertette, hogy az épület egy földszintes, acélvázra szerelt, szendvicspanellel burkolt raktárépület-csarnok amely egy nyitott tároló térrésszel és egy zárt csarnokrésszel rendelkezik. A zárt csarnokrészben három raktárhelyiség, valamint a szükséges szociális blokk, iroda és teakonyha is kialakításra került. A raktárépület hasznos alapterülete 461 m2, amelyből a szociális helyiségek összes alapterülete 43 m2. A raktárépület mellett közművek kialakítása is a beruházás részét képezte. Azaz elektromos energiaellátás földkábeleken keresztül 350A teljesítményben rendelkezésre áll. A gáz-, és vízvezetékek, a szennyvízcsatorna kiépítése és a közüzemi hálózatra csatlakoztatása is megtörtént. A projekt részét képezte az ipari park telekhatárát körülvevő mintegy 500 fm kerítés két tolókapuval történő kialakítása, továbbá egy 30 m3 térfogatú tűzívíztározó, valamint a raktárépület előtti 400 m2-es térkőburkolat építése is.

Bezsenyi Barnabás, a MAX-Beton Kft. ügyvezetője és a projekt generál kivitelezője

Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának elnöke kiemelte, hogy az elmúlt években vármegyénkben összesen 774 TOP pályázat által támogatott projekt valósult meg.
„Több polgármester is jelezte, hogy az elmúlt 10-20 évben összesen nem jutott annyi forrás a településükre, mint amennyi az elmúlt pár évben. Ezek a fejlesztések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kis településeken javuljon az életminőség. Ehhez Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata annyival hozzá tudott járulni, hogy létrehoztunk annak idején egy Kft-t Fejlesztési Ügynökség név alatt, akik segítették az uniós pályázati benyújtásokat, elszámolásokat”- tette hozzá Rideg László.
Kitért arra is, hogy a jelenleg futó TOP+ programra a magyar kormány előlegezi meg a pénzt, hiszen az unióból nem érkezett erre felhasználható forrás.  

Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának elnöke

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszédében kihangsúlyozta, hogy a Soltvadkerten jelenleg is zajló három nagy állami beruházásnak köszönhetően logisztikai szempontból kecsegtető helyszínt kínál a vállalkozásoknak az itt kialakított iparterület. Ezek a Budapest-Belgrád gyorsvasút, a Soltvadkert várost elkerülő út, és a transzformátor alállomás.
Mindezek mellett jövőbeni fejlesztési terveket is említett, aminek már folyamatban van az előkészítése. Egy nagyobb léptékű, mintegy 50 hektáros ipari park kialakításának támogatására nyújt be pályázatot Soltvadkert Város Önkormányzata a közeljövőben. Ezzel nem titkolt céljuk a munkahelyteremtés, új nagyvállalkozások letelepedésével.

Font Sándor országgyűlési képviselő

A felszólalók a nemzeti színű szalag átvágásával tették hivatalossá az iparcsarnok átadását.

Temerini Ferenc, Font Sándor, Rideg László és Bezsenyi Barnabás (b-j)

Soltvadkert Város Önkormányzata várja a vállalkozások jelentkezését a most átadott új iparcsarnok bérlésével kapcsolatban.

Kapcsolódó cikk
Ipari parkok, iparterületek fejlesztése Soltvadkerten
Ipari parkok, iparterületek fejlesztése Soltvadkerten
  2023 | 10 | 30 Soltvadkert Város Önkormányzata Sajtóközlemény TOP-1.1.1-16-BK1 – ipari parkok, iparterületek fejlesztése   „Soltvadkert Város Önkormányzata...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS