2023. november 5-én vasárnap délelőtt tartották Soltszentimrén a felújított Helytörténeti gyűjtemény épületének ünnepélyes átadását, mely a Magyar Falu Program keretében valósult meg, a „Csonka-torony” Alapítvány szervezésében.

-Hirdetés-

Az ünnepélyes megnyitón elsőként Nagy István, Soltszentimre Község polgármestere mondott beszédet, melynek végén megköszönte Schantlné Farkas Julianna összefogó munkáját egy virágcsokorral. Ezt követően Sörösné Barna Csilla, a Csonka Színkör tagja szavalt el egy József Attila verset.

A köszöntők sorát Schantlné Farkas Julianna, a „Csonka-torony” Alapítvány elnöke zárta. Beszédében megemlítette, hogy idén 25 éves az alapítvány, mely 1998-ban azzal a céllal jött létre, hogy a Csonka-torony műemlékvédelmének helyi koordinálásában aktívan részt vegyen. Továbbá aktív közreműködője legyen a falu kulturális életének. Közművelődési programokat, kiállításokat, hangversenyeket és különleges előadásokat is szerveznek. Emellett fontosnak tartják a civil szervezetek segítését. Igyekszik az alapítvány szélesíteni a település lakóinak látókörét. Nagy öröm számukra, hogy rendezvényeiket, előadásaikat sokan megtisztelik nemcsak Soltszentimréről, hanem a környező településekről és még határon túlról is.

Nagy István polgármester köszönti Schantlné Farkas Juliannát

Régi nagy álma vált valóra az alapítványnak a Helytörténeti gyűjtemény mostani átadásával. A Szent Imre utcában lévő házat 2020-ban sikerült megvásárolniuk sikeres pályázatok útján és a helyiek segítő munkájának is köszönhetően készült el a Helytörténeti kiállítás. A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében 2021. évben meghirdetett civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása keretében sikeresen pályáztak az épület felújítására. Majd 2022-ben szintén a Magyar Falu Program keretein belül közösségi terek fejlesztésére is sikeresen pályáztak.

Az épületre összesen 7,8 millió forintot költöttek. A munkálatokban több mint 60 fő vett részt. Külön kiemelendő Süveg István és Szakács József neve, akik oroszlánrészt vállaltak a felújításban. Schantlné Farkas Julianna hálásan köszöni minden segítőnek, támogatónak a munkáját és anyagi, illetve tárgyi támogatását.

A kiállítás előre egyeztetett időpontban látogatható majd a közeljövőben.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (42 db kép)
MEGOSZTÁS