Ha húst vásárolunk a legfontosabb szempont az, hogy friss legyen. Azok, akik sokat és régóta vásárolnak tudják, hogy nem csak leemelünk egy csomag húst a polcról vagy kiveszünk a mélyhűtőből, hanem meg kell nézni milyen is az a csomag. Mire tudjuk felhasználni, meddig lehet eltartani.

Hogyan lehet megállapítani a frissességet?

-Hirdetés-

A húsok esetében nehezebb megállapítani, hogy friss-e az áru. Az előrecsomagolt termékek esetében a csomagolás állapotából is lehet következtetni a hús frissességére.  Ha simán be lehet nyomni a csomagolást anélkül, hogy kipukkadna akkor nagy eséllyel friss a csomagolásban lévő termék, de ha annyira felpuffadt, hogy alig lehet megfogni anélkül, hogy kipukkadna, akkor azt már nem szabad megvásárolni, mert a buborékot a hőmérsékletváltozás eredményezte.

Természetesen otthon is le lehet fagyasztani, vagy vákuummal tartósítani a maradék húsokat, de a legjobb ha vákuumcsomagolót webáruházból vagy szakértőktől szerzünk be, így biztosak lehetünk annak működésében-

Mire figyeljünk ha halat vásárolunk?

Amikor a hal friss, akkor a bőre kemény és rugalmas, a pikkelyei csillogóak, kopoltyúi élénk színűek. Azonban a magas víztartalom miatt a halak húsa gyorsan romlik, nagy melegben akár pár óra alatt elkezdődik a bomlás folyamata még hűtőszekrényben is. Két lehetőség van velük kapcsolatban:  gyorsan elkészíteni vagy  lefagyasztani, de legalább -18 fokra.

Mire figyeljünk baromfihús vásárlása esetén?

Miből állapítható meg, hogy friss a baromfihús? A friss csirke bőre rózsaszín, szagtalan a húsa és rugalmas. Ha előfordul is rajta némi károsodás de az nem túl feltűnő, az még megengedett, főként ha nem a mellen vagy a combon sérült. Amennyiben fénytelen, nyákos tapintású, szürke színű, rugalmatlan a hús állaga, akkor az már nem friss.

Gyorsfagyasztott csirke esetében kerülni kell a kiszakadt csomagolású, elszíneződött, sérült zacskójú terméket, de akkor se vásároljuk meg ha a zacskón belül jegesedés található mert ebben az esetben a tárolás nem volt megfelelő.

Mi a helyzet a sertés vagy marhahús esetében?

Amikor friss vágásból származik a hús, a sertés esetében élénk, világos piros a színe, a marhának sötét piros, rugalmas tapintású, idegen szagtól mentes. Ha más színű, főleg ha fakóbb vagy sötétebb barnás árnyalatú a hús akkor nem szabad megvásárolni.

Darált hús vásárlása

Ha darált húsra van szükségünk akkor a csomagoláson szereplő adatokhoz tudunk csak viszonyítani, figyeljünk a termék zsírtartalmára, diétázóknak csak a 7 % alatti zsírtartalom a megfelelő és az összetételére.

Összegezve

Friss hús vásárlása esetén a legjobban a színe alapján tudjuk megállapítani a frissességét, amit a rugalmas tapintással és az idegen szag mentességével lehet megerősíteni. Az előre csomagolt húsok esetében ezt könnyebb kivitelezni mint a húsboltban.

Írta: G.D.

MEGOSZTÁS
Írta: vira