Minden évben Vállalkozói Fórumra hívja meg Soltvadkert Város Önkormányzata a település kiemelkedő helyi adót fizető és az alapítványi támogatások tekintetében jelentős szerepet betöltő vállalkozásokat. Az idei évben a Vállalkozói Fórumot a Lantos Borházban tartották november 15-én, amely összejövetelre mintegy 50 vállalkozás kapott meghívót.

Az eseményre azon vállalkozásokat várták, akik a 2022-es esztendő pénzügyi mérlege után 2 millió forintot meghaladó összegű helyi adót fizettek.

Az eseményre a 2 millió forintot meghaladó összegű helyi adót befizető vállalkozókat hívták meg
-Hirdetés-

A megjelenteket Temerini Ferenc polgármester üdvözölte és köszönetét fejezte ki minden vállalkozásnak, amely adóforintjaival segítette a város működését. Beszélt arról, hogy a jelenlegi adatok szerint összesen mintegy 1500 vállalkozás működik a településen, beleértve az egyéni vállalkozókat és a mezőgazdasági tevékenységet végzőket is. A 2022-es esztendőben a városkasszába befolyt helyi iparűzési adó összege 313 millió forint volt. A tavalyi évben a vállalkozások számára a helyi iparűzési adó tekintetében a kormány bizonyos engedményeket adott, melyet 103 millió forint állami kompenzáció átutalásával hozott egyensúlyba. A két számadatot összeadva a Soltvadkerti Önkormányzat a 2022-es évben 4016 millió helyi iparűzési adóbevételből gazdálkodhatott. Ez az összeg a felhalmozási kiadások fedezetére szolgált, ebből valósulhatnak meg fejlesztések és a beruházások önerő összegét is ez adja.

Temerini Ferenc polgármester 

A polgármester kiemelte, hogy a jelentős fejlesztések tekintetében a napokban kezdődött el a sportcsarnok felújítása, ami a tetőszerkezet és a játéktér teljes cseréjét tartalmazza. A beruházás összköltsége 150 millió forint, ami 100 millió forint TAO támogatásból és 50 millió forint önkormányzati önerőből valósulhat meg. Megköszönte a Városért Közalapítvány és a Város Gyermekeiért Alapítvány részére nyújtott adományokat és segítséget. Kiemelte, hogy az elkerülő utat építő Soltút Kft. a helyi vármegyei I. osztályú bajnokságban ősszel kiválóan szereplő Soltvadkerti TE labdarúgó csapatát egy komolyabb összeggel támogatja, amiért köszönetét fejezte ki.
A Vadkerti-tóról is beszélt, hogy az alacsony vízszinttel kapcsolatos problémára keresik a megoldást. Elmondta, hogy jelenleg egy 300 méter mély kútból pótolják a vizet szivattyúval, de ennek véges a használata. Most az önkormányzati kút használatára 5 éves időtartamra kaptak vízjogi engedélyt és nem tudni még, hogy ezzel a továbbiakban mi lesz. A tervek között szerepel napelem elhelyezése a kútnál, hogy a szivattyú elektromos áram fogyasztásának költségét azzal kiváltsák. A kút üzemeltetésével a tó alacsony vízszintjét még éppen tartani tudják, de ez annak növelésére már nem elegendő és éves viszonylatban az ez után fizetendő vízhasználati járulék 20 millió forintra tehető. A tavalyi évben a kútból 586.000 m3 vizet pótoltak a tóba. A polgármester beszélt arról, hogy a tó vízutánpótlásának kérdését a Homokhátsági Vízutánpótlási Program oldhatja meg, melybe bekerült a Vadkerti-tó is. Jelenleg a tervezés fázisában van ez a program, ami a Dunából, valamint a DVCS és a Kunsági-Főcsatornából való vízelvezetés lehetőségeit keresi.

A közelmúltban TOP pályázatból, százszázalékos támogatásból két beruházás is megvalósulhatott Soltvadkerten. A csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésének harmadik ütemében az Ifjúság utca végén kibővítették a szivattyúkat, így most már a korábbinál jóval erősebb és nagyobb teljesítményű rendszer áll rendelkezésre. Szintén ebből a forrásból valósulhatott meg a Tázlári út mellett az 1,4 ha-os iparterület teljes közművel és egy kisebb iparcsarnokkal.
A fejlesztések sorában a kivitelező vállalása szerint november 30-ig kihelyezésre kerülnek a Bugyi dűlőben a napelemes, akkumulátoros LED közterületi lámpatestek.

Nagyon sikeresnek nevezte a polgármester az idei Szüreti Fesztivált, amely összköltsége 26,4 millió forint volt, melyhez 4,5 millió forintot nyertek pályázati forrásból.

A város életét hosszú évtizedekre meghatározó nagyberuházásokról is beszélt a polgármester. A Belgrád-Budapest vasútvonalról elmondta, hogy minden átjáró megmarad, csupán a kiskőrösit váltja majd ki egy felüljáró. Az elkerülő út munkálatai is jól haladnak, melynek első szakasza a Kiskőrös-Kecel-Soltvadkert körforgalomtól készül majd el, ahonnan az út egy felüljáróval vezeti a forgalmat be a vasúti sínek felett a városba és egy jobbra forduló bekötő út csatlakozik majd a településhez. Hatalmas előrelépésnek nevezte, hogy az MVM transzformátor alállomást épít a Tázlári út mentén, amivel a cégek megnövekedett energiaigényát mi tudják biztosítani. Elhangzott hogy az elképzelések szerint mindhárom nagyberuházás 2024 év végére átadásra kerül.

Az önkormányzat fejlesztési terveiről beszélve említette meg a polgármester, hogy a Vadkerti-tónál a büfésor előtt szeretnének kialakítani TOP pályázatból egy sétányt és kerthelyiséget. A városközpont felújítása érdekében az önkormányzat megvásárolta a Szakács házat és ezt a részt a Hősök terével összekötve kívánnak ott parkot, sétányt kialakítani. A csapadékvízelvezető-rendszer felújításának negyedik ütemében két csatorna ágat szeretnének kibélelni az elszivárgás csökkentése miatt, amelyek a Vadkerti-tó természetes vízpótlását segítenék elő. A Vadkerti-tóval kapcsolatos fejlesztések között szerepel egy vízi tanösvény kialakítása, ami a kempingtől indulna és a víz, a nádas részek felett helyezkedne el. Tervezik továbbá a tűzoltószertár felújítását, amit rendezvényteremként lehetne használni és egy nagyobb ipari park építése is az elképzelések között szerepel.

Font Sándor országgyűlési képviselő 

Az eseményen jelen volt Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében kiemelte, hogy a soltvadkerti vállalkozások száma a lakosság számához képest országos viszonylatban is igen intenzívnek mondható. Beszélt arról, hogy a nagyberuházások, mint a Belgrád-Budapest vasútvonal, az elkerülőút vagy a transzformátor alállomás tekintetében számtalan egyeztetés történt és történik, hogy mindenki igényeinek meg tudjanak felelni. A vasútvonallal kapcsolatban elmondta, hogy a nyomvonal 2024-ben elkészülhet, amit követően próbautak, tesztek sokasága következik és tényleges teherforgalom, valamint a személyszállítás várhatóan 2025 nyarán indulhat el. Megemlítette, hogy az elkerülő út építése során a Soltút Kft. nagyon rugalmasan végzi a munkálatokat és minden probléma megoldásában partnerek. A transzformátor alállomás megépítését Soltvadkerten egy óriási sikertörténetnek nevezte, amelyből a környező települések és olyan városok, mint Kiskunhalas, valamint Kiskőrös is profitálhatnak. Az áramszolgáltató beruházásával kapcsolatban említette meg, hogy amennyiben a későbbiekben a most megépülő rendszernél nagyobbra lenne szükség, akkor a megnövekedett energiaigényeknek egy újabb ilyen kiépítésével meg tudnak felelni. A soltvadkerti nagyobb ipari parkkal kapcsolatban tájékoztatásul elmondta, hogy a tervek szerint 50 ha-os területen épülne meg, most dolgoznak a terveken, de konkrét kormány döntés erről még nem született. A Vadkerti-tóról beszélve kiemelte, hogy az utóbbi években korábban még soha nem látott nagy fejlesztések valósultak meg az önkormányzat és az üdülőtulajdonosok részéről. A vízutánpótlás kérdését kiemelt feladatnak nevezte, amely bekerült a Homokhátsági vízutánpótlás kezelésének terveibe. Elmondta, hogy a szakemberek dolgoznak a megoldásán és több tervet is elkészítenek majd.

Fodorné Dr. Schiszler Terézia aljegyző is köszöntötte a vállalkozókat

Az elhangzottak után az eseményen megjelenteket Fodorné Dr. Schiszler Terézia aljegyző köszöntötte és felkérte Temerini Ferenc polgármestert, hogy adja át a legnagyobb alapítványi támogatóknak és a legnagyobb helyi iparűzési adófizetőknek a köszönő okleveleket, valamint az ajándékcsomagot.

A legnagyobb alapítványi támogatók:

1. Soltút Kft. – 5.000.000 Ft.
2. Variens Kft. – 2.100.000 Ft.
3. Garota Kft. – 700.000 Ft.

Garami Zoltán (a képen középen) a Material-Plastic Kft. vezetője volt a legnagyobb helyi iparűzési adófizető
A legnagyobb helyi iparűzési adófizetők:

1. Material-Plastic Kft. – 40.034.566 Ft.
2. MVM Next Energiakereskedelmi Kft. – 20.027.438 Ft.
3. BS Plastic Trade Kft. – 14.169.007 Ft.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (62 db kép)
MEGOSZTÁS