A tavalyi öthöz képest, idén ,,csak” három magyar került fel az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezetének a legkeresettebb európai bűnözőket rögzítő, pénteken közzétett listájára.

Az Europol közleménye szerint az Európai Unió tagállamaiból idén 59 elfogatóparanccsal körözött ember került fel a “Most Wanted” oldalra.
E legkeresettebbek listáján olyanok szerepelnek, akiket egyebek mellett kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus vagy emberölés miatt köröznek. Ide került fel a három magyar bűnöző, mindhármukat kábítószer-kereskedelem és -terjesztés miatt keresi a rendőrség. Közülük ketten egy Bács-Kiskun vármegyei bűnbanda tagjai voltak, és már tavaly is szerepeltek a legkeresettebb bűnözők listáján, de még mindig nem akadtak a nyomukra. 

-Hirdetés-

A bűnözők felkutatásához az Europol idén is a lakosság segítségét kéri, ezért kampányt indított a szökevények felkutatására. Az ENFAST (Célkörözési Egységek Európai Hálózata) által közzétett felhívás arra kéri a lakosságot, hogy látogassanak el a weboldalra, nézzék meg a bűnözők fényképeit, hogy felismerik-e valamelyiküket. Gyanú esetén névtelenül lehet bejelentést tenni a weboldalon keresztül – írták.

BAGAMÉRI TAMÁS

Személyes adatok

: BAGAMÉRI TAMÁS
: BAGAMÉRI TAMÁS
: Férfi
: BUDAPEST 12
: 1990-11-08
: MAGYAR
Hozzávetőleges magasság: 185 cm
 
: KÁBÍTÓSZER-KERESKEDELEM – BTK 176.§
 
 
CSIKÓS ANDRÁS

Személyes adatok

: CSIKÓS ANDRÁS
: CSIKÓS ANDRÁS
: Férfi
: KECSKEMÉT
: 1988-04-22
: MAGYAR
 
: KÁBÍTÓSZER-KERESKEDELEM – BTK 176.§
 
A körözött személyekkel kapcsolatba hozható bűnszervezetet azzal gyanúsítják, hogy marihuánaültetvényeket telepített Kecskemét és Kecel kertvárosi területén lévő ingatlanokon. Az ültetvények cannabis sativa növények termesztésére és kábítószer-termelésre épültek. Tevékenységük keretében a kábítószert további kábítószer-kereskedőknek értékesítették. A nyomozás során megállapított adatok alapján BAGAMÉRI Tamás és CSIKÓS András az ültetvényterület művelési és építési tevékenységében vettek részt.
 
Ebben az ügyben a magyar rendőrök 2021 áprilisában összehangolt akcióban feloszlattak egy kábítószer-előállítással és -kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetet. Az akció eredményeként közel 100 kg kábítószergyanús anyagot foglaltak le, összesen 250 millió forint (690 000 EUR forgalmi értékben).
A nyomozás eredményeként azonosítottak egy új építésű és felszerelt 2 szintes raktárat, ahol a bűnszervezet működött, több ezer marihuánanövény termesztésére és feldolgozására szolgáló, szakszerűen felszerelt létesítményekkel. A beltéri növénytermesztést távirányítású öntöző-, világítás- és szellőzőrendszerekkel szerelték fel. A termeléshez szükséges magas villamosenergia-fogyasztás elfedésére nagy értékű ipari generátorokat telepítettek. A létesítmény évente többször több száz kiló kábítószer előállítására volt képes. Magának az üzemnek a felállítása körülbelül 300 millió forintba (831 000 euróba) került, de a telken egy új, magas kerítéssel és modern kamerákkal védett csarnok építése már folyamatban volt.
 

ÜREGI PÉTER

Személyes adatok

: ÜREGI PÉTER
: ÜREGI PÉTER
: Férfi
: AJKA
: 1983-01-15
: MAGYAR
Hozzávetőleges magasság: 184 cm
Szemszín: Barna
 
: KÁBÍTÓSZER-KERESKEDELEM – BTK 176.§
 
A körözött személy magyar állampolgár, jelentős mennyiségű kábítószerrel kapcsolatosan elkövetett kábítószer-csempészet bűntette miatt keresik.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2022. október 13-án akciót hajtott végre egy marihuána és más kábítószer termesztésére és kereskedelmére szakosodott szervezett bűnözői csoport különböző tagjainak letartóztatására. A rendőrök a magyarországi Győr térségében két különböző helyen marihuánaültetvényeket tudtak felkutatni, és a bűnözői csoport öt tagját letartóztatták. ÜREGI Pétert azonosították a bűnbanda vezetőjeként, ellene elfogást kíséreltek meg, de el tudott menekülni a rendőrök elől. Időközben 2023 nyarán a spanyol hatóságok büntetőeljárást is indítottak ellene jelentős mennyiségű kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt.
ÜREGI Péter mindezek ellenére azóta is szökésben van.
A lakásában tartott házkutatás során számos lőfegyvert találtak a rendőrök. ÜREGI Pétert 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik Magyarországon.
Az alany fegyveresnek és veszélyesnek minősül. Más kábítószer-kereskedelem bűntette miatt is keresi a magyar bíróság.

 

“Az uniós országok közötti és az uniós polgárokkal való együttműködés kulcsfontosságú a keresett szökevények megtalálásához. Ezek a bűnözők országról országra menekülnek, és többször is megpróbálják kijátszani a bűnüldöző hatóságokat” – idézte Catherine de Bolle igazgatót a hágai uniós szervezet közleménye.
A legkeresettebb bűnözők 2016 óta elérhető, ez idáig 408 szökevény fotóját bemutató listája alapján tett névtelen bejelentések 146 letartóztatásokhoz vezettek. A tavalyi kampány indulása óta 21 ügyet sikerült sikeresen megoldani – tették hozzá.

Forrás, képek: MTI, eumostwanted.eu, police.hu
Kiemelt kép: illusztráció (canva.com)

MEGOSZTÁS
Írta: vira