A szakemberek szakmájukról, hivatásukról beszéltek, sőt feladatokat is adtak a diákoknak a pályaorientációs nap alkalmával 2023. november 16-án délelőtt, melynek megnyitóján Pohankovics Ágnes köszöntötte a diákokat, osztályfőnökeiket, tanáraikat és meghívott vendégeiket.  

-Hirdetés-

A diákok a délelőtt folyamán körforgásos rendszerben látogatták meg a szakembereket az osztálytermekben, ahol értékes információkkal, izgalmas élményekkel gazdagodhattak. 

Szabó Tamás szakoktató rengeteg kiállítási darabot hozott magával 

Az iskola meghívott vendégei voltak:
Havasi Attila és felesége Havasi Markó Edit vállalkozók
Ambrusné Rohoska Éva kozmetikus és tanulója: Nemes Nóra 
Kothencz Henrietta vállalkozó, író, lovas oktató
Szabó Tamás asztalos, szakoktató
Opauszki Csilla fodrász
Brada János mentőápoló és felesége Bradáné Szemes Beatrix egyházi szociális ápoló
Dr. Ba Mariann ügyvéd.

A meghívott vendégek (b-j): Kothencz Henrietta, Bradáné Szemes Beatrix, Opauszki Csilla, Havasi Markó Edit, Havasi Attila, Brada János, Dr. Ba Mariann, Szabó Tamás, Ambrusné Rohoska Éva, Nemes Nóra 
Többek között az újraélesztést is kipróbálhatták Brada János mentőápoló iránymutatásával

A projekt lezárásaként az osztályok visszavonultnak termeikbe, ahol összegezték élményeiket, tapasztalataikat a megismert szakmákkal kapcsolatban.

Pohankovics Ágnes nyitotta meg az alkalmat, aki 2008 óta dolgozik kolleganőjével az Életpálya innovációs programon 

A projektnapról két pedagógus is nyilatkozott hírportálunknak.

Pohankovics Ágnes: „A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájában még 2008-ban dolgoztunk ki egy szakmai programot Életpálya innováció címmel Fodorné Faragó Krisztina kolleganőmmel, amelynek lényege az élethosszig tartó tanulás erősítése a diákokban. 4-8. évfolyamig folyik a program. Ebből az alkalomból szerveztük meg ezt a szakmai napot, amely egy egész délelőtti programot ölelt fel. Korábbi években is megrendezésre került, ez idáig olyan formában, hogy az osztályfőnökök voltak az osztályaikkal és különféle feladatokat, szituációkat dolgoztak fel játékos formában. Azonban az idén úgy döntöttünk Fodorné Faragó Krisztina kolléganőmmel, hogy egy kicsit formabontóak leszünk és szakembereket hívunk meg, akik eltérő szakmákban tevékenykednek. Igyekeztünk figyelni arra, hogy mind a fiúk, mind a lányok érdeklődési körét fel tudjuk kelteni. Így összesen 10 felnőtt szakember érkezett hozzánk, akik örömmel vállalták ezt a feladatot. 5-6-7. évfolyamon körforgásos rendszerben minden osztály megismerkedhetett a hivatásokkal. Természetesen a 8. évfolyam sem maradt ki a programból, azonban ők nem az iskolában, hanem három külsős helyszínen tettek látogatást: az Eckerle Industrie Kft.-nél, a Kiskőrösi Rendőrkapitányságon és a Druk-ker Kft.-nél.”

A gyerekek külső helyszíneken is jártak a szakmai nap keretén belül

Horváthné Ocskó Erika, az alsós munkaközösség vezetője elmondta, hogy ő fogta össze alsó tagozaton ezt a projektnapot, melyről így mesélt: „Az 1. évfolyamon Kothencz Henrietta író A Palkó és a varázslatos kukásautó című könyvét mutatta be, melynek kapcsán a fenntarthatósággal és a környezetvédelemmel kapcsolatos munkahelyeket mutatta be a gyerekeknek, illetve azt próbálhatták ki, hogyan óvhatják majd meg környezetüket. A 2. évfolyam az Eatrend Kft.-hez ment konyhalátogatásra Hidasi Noémi segítségével, hiszen számunkra is ők biztosítják a közétkeztetést. Érdekes volt a gyerekeknek látni azt, hogy mekkora edényekben készítik nekik az ebédet. A 3. évfolyam két helyszínre is kiment. Arató Lóránd segítségével az  Evangélikus Egyházközség épületeibe látogattak el és tekinthettek bele az igazgató lelkész munkájába. Másik állomásuk a Kiskőrösi Rendőrkapitányság volt, ahol Vlasics Andrea segítségével több előadáson és különleges helyszíneken, témákban vehettek részt, ahol sok élménnyel gazdagodtak, míg a 4. évfolyam Brada János vezetésével a Kiskőrösi Mentőállomásra látogatott el. Továbbá az osztályfőnökök is készültek egyéb játékos feladatokkal, melyek során kiderülhetett többek között az is, hogy ki milyen foglalkozást választ majd magának.”

Az alsó évfolyamon is szerveztek programokat a gyerekeknek 

 

A képeket az iskola dolgozói és a cikk szerzője készítették. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (140 db kép)
MEGOSZTÁS