Írta: vira

A magyar online szerencsejáték-piac jelenlegi helyzete és jogi környezete komoly figyelmet kap a szakmai és jogi körökben, sőt, az elmúlt néhány évben számos cikk is megjelent a médiában. A magyar kormány hosszú távú stratégiájának része, hogy a szerencsejátékot olyan módon szabályozza, hogy az megfelelően alkalmazkodjon napjaink technológiai kihívásaihoz és a piaci igényekhez egyaránt. A PlaySafe legális kaszinók listája oldalon azt láthatjuk, hogy ma már rengeteg olyan szerencsejáték-oldal működik Magyarországon, amely vagy curacao-i vagy máltai licenccel rendelkezik, tehát megfelelő jogi szabályozás alatt áll. De akkor vajon miért nem kapták meg a magyar állami engedélyt?

-Hirdetés-

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben, amely a magyar legális online kaszinózás jelenlegi jövőbeli kilátásaiba nyújt némi betekintést. Ha érdekel az egyik legdinamikusabban fejlődő internetes iparág, ez a cikk egészen biztosan tartalmazni fog számodra néhány érdekes információt. Olvass tovább!

A jelenlegi jogi környezet

Ahhoz, hogy megértsük, mi is történik jelenleg, először azt kell megnéznünk, hogy milyen jogszabályok vannak most érvényben kis hazánkban. Magyarországon a szerencsejáték szervezése engedélyköteles tevékenység, és a licencet az SZTFH (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága) adja ki azoknak az oldalaknak, amelyek megfelelnek a kritériumoknak. Ezeknek azonban nem is olyan egyszerű eleget tenni, a hatályos jogszabályok ugyanis előírják például, hogy csak olyan cégek rendelkezhetnek online kaszinóval az országban, akik földi kaszinót is üzemeltetnek. Ez persze azt is jelenti, hogy a magyar licencet szinte lehetetlen megkapni a külföldi oldalaknak, mivel ezek nem működtetnek valódi kaszinót is az országban.

Az EU a közelmúltban jelezte a magyar kormánynak, hogy az eddigi gyakorlat teljesen szembemegy az uniós joggal, hiszen hátrányosan érinti a külföldi szereplőket. Ennek értelmében a szabályozáson változtatni kell, ám ennek egészen eddig a magyar kormány még nem tett eleget. Az online kaszinók továbbra is csak úgy kaphatják meg az SZTFH licencet, ha megfelelnek ezeknek a szigorú kikötéseknek. Ezt jelenleg csak 3-4 oldal tudja teljesíteni, például a Vegas.hu vagy a Grand Casino. Mindkettő üzemeltet földi kaszinót Magyarországon, és mindkét oldal magyar kézben van.

A külföldi licencek

Azonban a világhálót szinte lehetetlen korlátozni, így a magyar felhasználók is bármikor regisztrálhatnak egy olyan online kaszinóban, amely valamilyen külföldi licenccel, például a máltai MGA vagy a curacao-i eGaming engedélyével rendelkezik. Ezek az oldalak általában jóval nagyobb játékkínálatot és sokkal több bónuszt is kínálnak a felhasználóknak, és természetesen teljesen biztonságosak és megbízhatók is. De sajnos van egy hátrányuk is: az ilyen oldalakon elért nyeremények ugyanis adókötelesek, vagyis mind a szochót, mind a személyi jövedelemadót be kell fizetni, miután a számládra utalod a nyereményeket. Ez alól a Revolutot használó játékosok sem tekinthetők kivételnek.

Az online szerencsejáték egyre növekvő népszerűsége

Az online szerencsejáték világszerte napról napra nő, és a magyar trendek is hasonlóak. 2023-ban körülbelül 500 millió eurós bevételt érhetnek el a Magyarországon működő online kaszinók, ami 13,8%-os növekedés az előző évi teljesítményhez képest. Ez az adat jól mutatja, hogy milyen gyorsan nő azoknak a száma, akik interneten próbálnák ki a nyerőgépeket, élő és asztali játékokat. Valószínűleg a bevétel nagy része ráadásul a külföldi licenccel rendelkező oldalon keletkezett, vagyis jól látszik, hogy ennél egyszerűbb, átláthatóbb jogi szabályozásra lenne szükség.

Változtat a magyar kormány az álláspontján?

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy a magyar kormány változtat-e a jövőben az álláspontján. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy a jelenlegi helyzet nem sokáig lesz fenntartható. A kormánynak lazítania kell a szabályozáson, és meg kell nyitniuk az utat a külföldi online kaszinók előtt, különben az EU-val folytatott vita továbbra is fenn fog állni. Az uniós jog megsértése pedig komoly szankciókkal járhat, amit valószínűleg senki sem szeretne a jelenlegi nemzetközi helyzetben.

A bankkártyás fizetések blokkolása

Az elmúlt néhány hónap hírei alapján azonban nem tartjuk valószínűnek, hogy a magyar kormány változtatna álláspontján. Hogy miből gondoljuk ezt? Nos, nemrég bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon a jövőben blokkolni fogják a bankkártyás és banki fizetéseket azokon a szerencsejáték-oldalakon, amelyek nem rendelkeznek a hivatalos magyar licenccel. Ezt a gyakorlatot ráadásul azonnal el is kezdték alkalmazni a bejelentést követően, tehát nem sok választásuk maradt azoknak, akik magyar bankkártyával fizettek valamelyik külföldi operátornál.

A helyzet azonban nem teljesen megoldhatatlan, hiszen továbbra is jó alternatíva lehet a fizetésre egy e-pénztárca vagy a kriptovalutás fizetés. Sőt, Magyarországon is óriási népszerűségnek örvendenek a Revolut kártyák, amelyek számos online kaszinóban továbbra is használhatók a tranzakciókhoz. A legjobb kaszinó oldalak Revolut kifizetések támogatásával próbálják megnyerni a magyar felhasználókat, amiket ezen az oldalon a legfontosabb szempontok alapján össze is gyűjtöttek. Így könnyebben megtalálhatod a számodra ideális Revolut vagy e-pénztárca kaszinót.

Néhány záró gondolat

A magyar szabályozás tehát közel sem tökéletes, ám azt láthatjuk, hogy akárhogy is próbálkozik, a magyar kormány egyelőre nem talált megoldást a külföldi licenccel bíró szerencsejáték-oldalak szabályozására. Ráadásul a bankkártyás fizetések blokkolása szintén azt mutatja, hogy a jogi szabályozás nem éppen az enyhülés irányába mutat. Akárhogy is lesz, úgy néz ki, a magyar játékosok továbbra is játszhatnak a külföldi szerencsejáték-operátorok oldalán, és reméljük, ez így is marad.

Kiemelt kép: pexels.com

MEGOSZTÁS