Tegnap délután a novemberi testületi ülést a lejárt idejű határozatok ismertetésével kezdte Domonyi László polgármester, majd 16 napirendi pontról tárgyaltak a képviselők. Szlovák Pál és Ba Edit igazoltan volt távolt.

-Hirdetés-

Az első napirendi pontban a Kiskőrösi Tankerületi Központ tájékoztatója kapcsán Markóné Csányi Gabriella, a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója számolt be munkájukról, eredményeikről.

Majd a 2023. évi költségvetés módosításáról is szó esett, melynek szükségességét az alábbi legfontosabb tényezők befolyásolták: a közvilágítás korszerűsítés első üteme kiadásainak (63,4 millió Ft) rendezése megtörtént. További 252 millió Ft a közvilágítás többi ütemére; 57,6 millió Ft a piac I. és II. parkoló kivitelezéséhez a 7/4. tartalék soron került elkülönítésre. A költségvetés egyensúlyának fenntartása érdekében az iparűzési adó bevétel megemelésre került 188 millió Ft-tal; Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő koncepcióterve és árazott költségbecslése, ingatlanvásárlás kiadásai csökkentésre kerültek 120 millió Ft-tal, ismertette Molnár Éva, a Pénzügyi Osztály vezetője. 

Majd dr. Turán Csaba jegyző ismertette, hogy miért van szükség az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendeletének módosítására, illetve a bérleti díjak megemelésére. 

A következő napirendi pont a város településrendezési tervének (szerkezeti terv) módosítása egyszerűsített eljárás keretében volt: Kutyifa Sándorné Sinkovicz Csilla elmondta: „Kiskőrös Város Képviselő-testülete a 32/2023. számú határozatával a Kiskőrös 0183/44, 0183/45, 0183/46, 0183/47 és a 0183/48 hrsz-ú ingatlanok területén napelempark kiépítése érdekében a rendezési terv módosítását kezdeményezte, az ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, beruházás megvalósítására tekintettel.”

A következő napirend is ehhez kapcsolódott, mely a Kiskőrös Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 18/2015. (IX.10.) önkormányzati rendelet módosítása volt.

Az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény beszámolóját a határozat-tervezet mellékletében foglaltak szerint fogadták el. A napirendi pont kapcsán Domonyi László polgármester megemlítette, hogy erre a télre nem adnak ki központi szabályozást, korlátozást intézményeikre, azonban arra kérte a vezetőket, hogy továbbra is takarékosan éljenek, működjenek. Elmondta azt is, hogy október 1-jétől új energetikai kötésük van a gázra, míg januártól az áram is olcsóbb lesz, azonban még így is lényegesen drágábbak az árak, mint két évvel ezelőtt. A sikeres energetikai szerződéseknek köszönhetően nem szeretnének korlátozó intézkedéseket bevezetni, de a takarékosságra oda fognak figyelni, hangsúlyozta. Átlagos energetikai megtakarításuk 37% volt, ami városi szinten több száz milliós megtakarítást jelent.

Majd három beszámolót fogadtak el. A Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás kapcsán dr. Turán Csaba a keceli gyepmesteri telep tevékenységéről osztott meg néhány információt, mely 2011 óta működik. Elhangzott, hogy a tavalyi évben 167 eb került befogásra, míg 82 kutyát sikerült gazdásítani. A weboldal mindig naprakész. A társulás másik fontos feladata az orvosi ügyelet működtetése, azonban 2023. novemberétől már Bács-Kiskun vármegyében is az OMSZ felel az ügyeleti feladatok ellátásáért.

Kapcsolódó cikk
Hasznos információk az orvosi ügyeleti rendszerről
Hasznos információk az orvosi ügyeleti rendszerről
2023. november 1. napjától az orvosi ügyeleti ellátást Bács-Kiskun Vármegyében is az Országos Mentőszolgálat látja el. Az egységes ügyeleti telefonszám...

Majd a 10. napirendi pontban a választási bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztásával kapcsolatos információkat és neveket ismertette a jegyző.

„2024. évben a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása kerül megtartásra. A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI tv. (továbbiakban: Ve.) 23. § értelmében: „23. § A helyi választási bizottság három – az egy szavazókörrel rendelkező településen öt – tagját és legalább két póttagot a települési önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának évét megelőző évben, október 1. és november 30. között választja meg; személyükre a helyi választási iroda vezetője tesz indítványt.”   

Ennek értelmében a Helyi Választási Bizottsági tagok: dr. Ba Mariann, dr. Hauk Gábor István, Turán Istvánné, míg a Helyi Választási Bizottság póttagjai: dr. Téglás István Viktor, dr. Németh Miklós lesznek.

A képviselők döntése értelmében a Kunság Média Nonprofit Kft. ügyvezetője továbbra is Kovács Enikő lesz. A 2023. december 1. napjától kezdődő időszakban a Kunság-Média Nonprofit Kft. könyvvizsgálati feladatait az ügyvezető javaslata alapján 2024. december 31. napjáig Sinkovicz Attila János bejegyzett könyvvizsgáló látja el.

Városmarketing és turizmussal kapcsolatos feladatok ellátásáról is szavaztak a képviselők, majd ingatlan értékesítésről és bérbeadásokról is döntöttek.

A testületi ülés végén Domonyi László polgármester ismertette a közelgő programokat, illetve az adventi gyertyagyújtások időpontjait, melyekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatást a VIRA.HU programajánlójában is talál.

 

A testületi ülés visszanézhető az alábbi linken: https://onkormanyzati.tv/kiskoros/2023_november_22 

A fotók a képviselő-testületi ülés előtt készültek. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS