Az alföldi gyümölcstermesztőket a tavaszi fagyok mindig nagy kihívások elé állítják, szinte lehetetlen feladatnak tűnik a fagykárok kiküszöbölése. A 2021-ben létrejött Wepifrost Fagyvédelmi Kft. a soltvadkerti Weppert Sándor kertészmérnök vezetésével – Európában teljesen egyedülálló módon – szélgépek gyártásába kezdett, melyek a gyümölcsös feletti melegebb légréteg leszívásával képesek megmenteni a gyümölcsfák virágait. 

-Hirdetés-

2023. november 24-én pénteken a kft. ismét mérföldkőhöz érkezett, hiszen megnyitotta új telephelyét Soltvadkerten, a Kossuth utca 90. szám alatt.  A kft. által fejlesztett szélgép szélgenerátorként nem tud működni, tehát áramot nem tud előállítani, kizárólag a tavaszi fagyok ellen nyújt védelmet. 

-A szélgép összekeveri a felsőbb meleg és az alsóbb hideg légrétegeket, ezáltal meggátolja a hideg levegő felhalmozódását. Maga a gép hőt nem termel, hanem a környezetében megtalálható hőt osztja szét. A szélgép az ültetvényben hozzávetőlegesen a 10-30 m és az 1-2 m magasságban mérhető hőmérsékletek átlagát teremti meg azáltal, hogy a két légréteget egymással összekeveri. A gyakorlati tapasztalatok alapján az egyik legköltséghatékonyabb fagyvédelmi módszer. Kisugárzási fagyok esetén optimális esetben mintegy 1–4°C–kal képes emelni a levegő hőmérsékletét, emellett másodlagos hatásként a gyümölcskezdemény körül kialakuló mikroklímát, amely 1-2°C–kal hidegebb a környezeti hőmérséklettől elmozdítja. A szélgépek egyediségét a személyre szabott igények szerinti paraméterek adják – nyilatkozta hírportálunknak Weppert Sándor ügyvezető.

A kft. szélgépei a legkönnyebb szénszálas légcsavarral vannak felszerelve, valamint az övéké a legmagasabb (konkurenciától 3 méterrel magasabb), a rendhagyó (tiszta, zöld) hajtásláncoknak köszönhetően pedig a jelenleg leggazdaságosabban üzemeltethető szélgép a piacon. Mindezek elismeréseként a nemrégiben az MTA szervezésében lévő innovációs verseny díjazottjai lettek.

A Wepifrost Fix, azaz telepített szélgép stabil, nem elmozdítható, nem igényel munkaerőt, üzemeltetési költsége rendkívül alacsony, nagy terület megvédésére is alkalmas (7 hektárig/szélgép). További információ: https://wepifrost.hu/fix-telepitett-szelgep/#wepifrost-fix

WepiFrost Fix-D szélgép család (ledöntehtő, telepített) a ledönthető torony nélküli kivitel esetén a 2 méter magas, lecsavarozott alaptoronyhoz egy hidraulikával felállítható toldalékkal csatlakozik. Ez lehetővé teszi a gyors és biztonságos karbantartást, szervizelést, a légcsavar le- és felszerelését. További információ a szélgépről: https://wepifrost.hu/fix-telepitett-szelgep/#wepifrost-fix-d

A Wepiforst Mobil-D szélgép családot azoknak a gazdáknak ajánlják, akik egy rugalmas, mobilis légkeveréses fagyvédelmi megoldásra vágynak. A mobil szélgép traktorral vontatható, és a kiválasztott területen negyed óra alatt felállítható. További információ a szélgépről: https://wepifrost.hu/mobil-szelgep/

A cégnek jelenleg 50 db, a tavaszi fagykárok ellen védelmet nyújtó gépe üzemel országszerte, de már további 30 gép telepítéséről zajlanak egyeztető tárgyalások a gazdákkal. A távolabbi tervek között szerepel az európai piac meghódítása is. 

További jó munkát és sok sikert kívánunk Weppert Sándornak és családjának, a WEPIFROST Fagyvédelmi Kft.-nek!

Bővebb információ: https://wepifrost.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/wepifrost

A fotókat a Wepifrost Fagyvédelmi Kft bocsátotta rendelkezésünkre. 
Szöveg forrása: https://wepifrost.hu/

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira