Közeledik advent első vasárnapja, így a napokban elkészült a betlehem és Kiskőrös város adventi koszorúja is, melyeket a hagyományoknak megfelelően idén is a Kiskőrös Városért Alapítvány és a Kőrös-Körül Nők Egyesület tagjai álmodtak és valósítottak meg.

 

December havában, falvakban és városokban, templomokban és tereken, de középületekben is felállítják a betlehemet, mely jelképezi az egykori eseményeket és segít átélni karácsony misztériumát, hogy az emberek szívében is helyet kapjon Jézus, aki gyermek képében jött közénk.

-Hirdetés-

2023. november 29-én a Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriumi tagjai is betlehemet állították és díszítettek, mely kapcsán dr. Ba Mariann, a kuratórium elnöke így mesélt.

2024. január 6-ig, vízkereszt napjáig lesz látható a betlehem Kiskőrös központjában, a fotón szerepel: dr. Ba Mariann és Harangozóné Balogh Zsóka (b-j)

„Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy ez a hagyomány a Kiskőrös Városért Alapítvány feladata. Minden évben nagy várakozással állunk neki és nagyon örülünk, amikor eljön ez az időszak. Hagyomány, hogy a kuratórium tagjai készítik el a város betlehemét” – nyilatkozta dr. Ba Mariann kuratóriumi elnök.

A betlehemben helyet kapott a szent pár a kis Jézussal és a három királyok. Az alakokat szalmával tömték ki, próbálták élethűvé varázsolni, majd a szerepüknek megfelelő öltözéket, lepelt öltöttek rájuk. Ennek értelmében a királyok kicsit díszesebbet, míg Mária és József szerényebb öltözetet kaptak. A háttér pedig egy istállót formáz, így szalmával és náddal díszítették, míg a fenyő a karácsonyt szimbolizálja.

Az alakokat szalmával tömték ki, próbálták élethűvé varázsolni, majd a szerepüknek megfelelő öltözéket, lepelt öltöttek rájuk

A dekoráció az alapítvány eszközeiből, a kuratórium tagjainak a munkájával valósulhatott meg. 

„Úgy gondolom, hogy a hagyományok őrzése egy nagyon fontos feladat. Amíg meg tudjuk őrizni, addig kötelességünk is ezt megtenni. Az alapítvány egyik fő célkitűzése is az, hogy a város hagyományait éltessük. Így, ebben az időszakban a városban sétálva egy üde kis színfoltja lehet a központnak” – tette hozzá.

Az önkormányzat a tavalyi évben történt rongálás miatt fokozott figyelmet fordít idén a védelemre, így térfigyelő kamerák kerülnek kihelyezésre, illetve a rendőrség segítségét is kérik, hogy fokozottabban ellenőrizzenek a főtéren az adventi időszakban.
Kapcsolódó cikk
Ellopták a kis Jézust a betlehemi jászolból
Ellopták a kis Jézust a betlehemi jászolból
Szerda este hívta fel az emberek figyelmét egy kiskőrösi lakos az egyik facebook csoportban, hogy eltűnt a kis Jézus a...

2023. december 1-jén elkészült a város adventi koszorúja is, melynek feldíszítését a Kőrös-Körül Nők Egyesületének tagjai végezték, melyben jelentős szerepet vállalt Csányi Ibolya. A koszorúra horgolt gömbök is kerültek, melyeket a Kiskőrös Rózsája Horgolókör tagjai készítettek el. 

Kék és ezüst színekben pompázik

Karácsony a kereszténység jelentős ünnepe, Jézus születésnapja. Napjainkra családi vonatkozása felerősödött, a szeretet, az összetartozás, az ajándékozás ünnepe lett.

2023. december 3-án vasárnap Győri Gábor lelkipásztor (Kiskőrösi Baptista Gyülekezet) Bálint Miklós lelkipásztor (Kiskőrösi Pünkösdi Gyülekezet) és Szedmák Tamás alpolgármester, december 10-én vasárnap Pénzes Péter lelkipásztor (Kiskőrösi Református Gyülekezet) és Gmoser István képviselő, december 17-én vasárnap Tóth Tibor plébános (Római Katolikus Egyházközség) és Ba Edit képviselő, míg utolsó alkalommal december 23-án szombaton Pfeifer Ottó evangélikus lelkész és Domonyi László polgármester gyújt gyertyát.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt az alkalmakon 16:30 órai kezdettel. 

A galéria képei között a szerző saját és a Kiskőrös Városért Alapítvány fotói szerepelnek. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS