Kiskőrösön újra adventi koncertsorozatot tartott a finn E-Compass szervezet – tájékoztatta  hírportálunkat Jánosi Ferenc, a Keceli Pünkösdi Gyülekezet presbitere és az MPE Ifjúság és Családépítő Szolgálat misszióvezetője, az E-Compass adventi koncertsorozat szervezője.

 

-Hirdetés-

Leevi Ahopeltoval már majdnem 10 éve dolgoznak együtt, azóta számos projektet valósítottak meg itt a térségben, de az egész országban is. A floorballról már portálunk is számos alkalommal beszámolt, ami a jégkoronghoz hasonló sportág csak jég és korcsolya nélkül lehet játszani. Leevi Ahopeltó és finn munkatársai Hannu Ala zongoraművész és Richard Blomerusz gitáros már tavaly is volt a térség iskoláiban Kecelen, Soltvadkerten és Császártöltésen. Idén városunkba is eljutottak az előadók, akik a Petőfi Sándor Általános Iskolában adtak koncertet kedden. Hétfőn este pedig a Magyar Pünkösdi Egyház Kiskőrösi gyülekezetében volt egy teaest, ahol az E-Compass Band zenélt és énekelt.

Az E-Compass csapata

Tavaly tartott az E-Compass csapat először adventi koncerteket, amelyben a dalok és a finn kultúra mellett az egyéni élettörténetek is megszólaltak. Legyen szó iskolai bántalmazásról vagy a hétköznapi életünk nem hétköznapi csodáiról.

„Idén Kiskunhalason a Szilády Áron Református Gimnáziumban is voltunk, ahol körülbelül 600 diák vett részt a koncerten, majd Soltvadkerten, Kiskőrösön, Gerjenben, Tardon és Budapesten adtunk koncertet különböző felekezetek által fenntartott iskolákban. Így voltunk Református, Evangélikus, Pünkösdi és Baptista fenntartású intézményekben is. Este pedig koncertet adtunk a gyülekezeteink által meghívott vendégeknek, amely koncerten az adventi örömüzenet mellett a segítségadás fontosságára is felhívta a gyülekezetek figyelmét Leevi Ahopelto. Bemutatva legújabb projektjét, melyben egy buszt alakított át szülőotthonná, amely most a bajba jutott embereknek segít Ukrajnában” – tájékoztatott Jánosi Ferenc

Az idei turnén az E-Compass csapata körülbelül 1500 diákot és 200 pedagógust tudott  megszólítani énekekkel, történetekkel, kulturális és Finnországhoz kapcsolódó videókkal. A gyerekek nagyon lelkesen fogadták finn vendégeik énekeit, élettörténeteit és a finn népre vagy a számmi népre vonatkozó érdekességeket, ugyanis a lappföldi emberek így hívják magukat. A technika segítségével egy gyors utazást tettek a gyerekekkel Lapföldre, videó segítségével.

Hannu  Ala nem messze lakik a finn télapótól, akit finnül Joola Pukinak hívnak. Lapföldön általában -20-30°C is lehet de a rekord az a -52°C volt. Hannu mesélt olyan hidegről, amikor a forró víz kiöntés közben megfagyott.
Tavaly a csapatot két lappföldi ember jelenléte is gazdagította: Pekka Vaattovaara idén májusban másik csapatban szolgál tovább a “mennyei kórusban”. Idénre csak Hannu Ala maradt, aki lappföldi népviseletben jelent meg az iskolákban és gyülekezetekben. Ez a népviselet a szami népcsoport különleges öltözete, amelynek viselése nagyon komoly etiketthez és kulturális szabályokhoz kötött. Nem viselheti az, aki hivatalosan nem tudja igazolni számi identitását.

Toto a keceli Mikulás és az E-Compass csapat 2022 decemberében
Hannu Ala és Toto a keceli Mikulás és Pekka Vaattovaara Lappföldről 2022-ben 

Hannu Ala, Kittilla mellett Rovániban született. Születése és életben maradása egy csoda, hiszen 850 g és 35 centi volt, mert koraszülöttként jött a világra, akinek nem sok esélyt adtak az életben maradásra. 20 évvel később orvosa is csodálkozott, hogy életben van és híres zongoraművész lett belőle. Tavaly a Finn nagykövetségen tartott fogadáson a nagykövettel való találkozás után bemutatkozott a nagykövet feleségének is, aki azt mondta: „Ismerlek. Tudom, hogy ki vagy mert édesapám ott volt vezető orvos abban a korházban, ahol születtél.” Mennyi a valószínűsége annak, hogy valaki tudja, hogy kik vagyunk… Mennyivel nagyobb csoda az, hogy Isten pedig mindannyiunkat ismer és nem csak a születésünk körülményeit ismeri, hanem az egész életünket is. 

Richard Blomerus cigány zenész, aki sokat szenvedett iskolatársától, mert a bullying bántalmazás és a cikizés folyamatosan része volt az életének. Majd 7.osztálytól minden megváltozott, mert Richárd 185 cm magasságot ért el, illetve sportolni kezdett: birkózás, box, és egyéb harci sportokat űzött. Csakhogy a szerep megváltozott. Már nem őt verték meg, hanem ő kezdett megverni másokat. Úgy érezte, eljött az idő hogy revansot vegyen a bántalmazóin.  Sajnos az erőszak mellett az alkohol, drog is megjelent az életében, így egyre csak csúszott le a lejtőn. Saját elmondása szerint tönkretette magát és környezetét is mindaddig, amíg meg nem ismerte Isten feltétel nélküli szeretetét, amely megváltoztatta, meggyógyította és helyreállította személyiségét. Jelenleg a Richárd utca gyerekeinek segít egy segélybusszal. Azoknak, akik alkohol, drog vagy más szenvedélybetegségekkel küzdenek.

Leevi Ahopelto pedig az értékekről és az élet értékéről beszélt sok szemléletes történet segítségével. Vajon mi a legfontosabb egy házépítésnél? Mi határozza meg, hogy milyen sokáig áll a ház? Az alapja is nagyon fontos. Fontos, hogy az életünk házának is legyen alapja. Ez az alap pedig az értékrendünk lesz, ami alapján meghozzuk jövőbeli döntéseinket.

A KEVI iskolalelkészével és az általános iskola tagintézmény-vezetőjével

A turnéról az iskola lelkésze: Pethő-Szűcs Mária ezt írta:

Nagyon köszönjük, hogy eljöttek az intézményünkbe és szebbé tették az adventünket. Isten meglepetése volt, hogy pont olyan éneket énekeltünk áhítaton, aminek a szerzője finn Pekka Simojoki, így az egyik vendégünk tudta kísérni és el is mesélte az ének történetét. A bizonyságtétel és az, hogy a fiatalok hallhatták, hogy ők értékesek és a mellette ülő társa is olyan téma, amit nem lehet elégszer elmondani. Fontos volt hallaniuk, hogy minden élet értékes, mert Isten adta azt és ő tart meg bennünket. Legyen áldás finn testvéreink életén és szolgálatán, szeretettel várjuk őket vissza  a jövőben!

Míg az iskola tagintézményvezető igazgatója: Grausza Jánosné így vélekedett a látogatásról: 

„Nagy örömömre szolgált, hogy újra találkozhattunk finn barátainkkal, Testvéreinkkel. Szívesen ismerkedtünk Finnországgal, a finn kultúrával ez alatt a rövid idő alatt. Hallottunk a finn nemzeti ünnepről, meghallgattuk nemzeti éneküket. Különleges volt a finn népviselet megismerése is. Szeretettel látjuk finn vendégeinket a jövőben is, bármikor!”

Néhány gyerektől kapott visszajelzés, üzenet:

  • Nagyon jó volt a zene.
  • Érdekes volt a ruha, amit viseltek.
  • Nem gondoltam volna, hogy Finnországban is vannak cigányok!
  • Jó volt megtudni többet Finnországból
  • Milyen jó nekik, hogy ennyi hó van náluk!
  • Jó volt a videó, többet is megnéztem volna.
  • Sosem hallottam a Samikról. 
  • Nekem a finn cigányember története tetszett.
  • Jöjjenek máskor is.
  • Furcsa, hogy mennyivel vidámabb énekeik vannak, mint nekünk. 
  • Kedvesek voltak.
  • Jó lett volna, ha hoztak volna havat.
  • Megjegyeztem a zászlót. 
  • Vicces volt, ahogy beszéltek.
  • Kítosz. 

További beszámolót a turnéról a MPE Ifjúság és Családépítő Szolgálat honlapján találhatunk: www.ifjusagepitok.hu. 

Míg a Halasrádió interjújában hallhatjuk élettörténeteiket, IDE kattintva. 

Köszönjük az információkat és a képeket Jánosi Ferencnek. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira