Írta: vira

Új online felülettel, az Útszámkeresővel rukkolt elő a Magyar Közút, melyen az országos közúthálózatba tartozó utakról mostantól bárki könnyedén pontos információkat érhet el az adott út üzemeltetőjére, nevére, számára vonatkozóan. A portál segítségével a közlekedők könnyedén meghatározhatják egy adott pont helyadatait, mely támogatást nyújt például a közútkezelői kérelmek pontosabb előkészítéséhez is.

-Hirdetés-

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hazai úthálózatból 31 ezer kilométernyi szakaszt kezel, a Társaságon kívül azonban számos további üzemeltetője is van az országos közúti hálózatnak, melyről részletes információkat korábban itt osztott meg a Társaság: https://kozut.hu/2022/08/25/egy-het-mulva-mar-uj-koncesszios-tarsasag-vegzi-1237-kilometernyi-autopalya-uzemelteteset/#more-12484.

A most megjelenő Útszámkereső felület elsődleges célja, hogy az országos, állami tulajdonban és üzemeltetésben lévő közúthálózatról tájékoztassa a látogatókat.  Az új portállal párhuzamosan a már korábban létrehozott KIRA (Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis) továbbra is elérhető, azonban a helyazonosításra célszerűbb lesz a felhasználói igényekhez jobban igazodó Útszámkeresőt használni a jövőben.

Az új felületen az úthálózat bármely pontja ötféleképpen kereshető, illetve kattintással is azonosítható. A jobb oldalon megjelenő adatok az országos közúthálózat minden pontját többféle módon azonosítják, mely adatok egy gombnyomással másolhatók, megoszthatók, az adott térképi nézet pedig képként lementhető. A felület mobileszközön megfelelő beállítások mellett mutatja az aktuális pozíciót is. Megfelelő ráközelítéssel a dinamikus helymeghatározás is használható, mely során a térképen egy úton végighaladva folyamatosan mutatja a felület az aktuális helyzetet, alapadatokat és közelítő értékű szelvényszámot is.

Az Útszámkereső felhasználói útmutatója innen tölthető le: https://internet.kozut.hu/2023/12/12/utszamkereso-portallal-boviti-szolgaltatasait-a-magyar-kozut/.

A statikus úthálózati adatokat a szakmai felhasználók gépi feldolgozás céljára a Nemzeti Adathozzáférési Ponton keresztül is elérik.

 

Sajtóközlemény
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály
2023.12.12. 
Kiemelt kép: illusztráció/canva.com 

MEGOSZTÁS