Tegnap délután megtartották az év utolsó képviselő-testületi ülését Kiskőrösön, ahol ismét sok, ezúttal több mint 20 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, melynek kezdetén az 5 millió forintot meghaladó beruházásokat ismertette Domonyi László polgármester.

-Hirdetés-

Az első napirendi pontban az önkormányzati vagyonról, a vagyon hasznosításáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról döntöttek.

Az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény feladatainak és létszámának bővítése kapcsán Aszódiné Nedró Éva ismertette, hogy a Család és Gyermekjóléti Szolgálatot a Sorsfordító Szolgáltató Központ működteti 2015 óta, az önkormányzattal kötött szerződés alapján, azonban most kezdeményezték a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését 2024. április 30. napjával. Ennek értelmében 2024. május 1-jétől ezt a feladatot az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény biztosítaná. Ennek oka, hogy Kiskőrös Város Önkormányzatának a Család és Gyermekjóléti Szolgálat mellett a Család és Gyermekjóléti Központot is üzemeltetnie kell, melyek céljai azonosak. A szolgálat az intézmény székhelyén, az Árpád utca 8. szám alatt kerül elhelyezésre, ahol található a Család és Gyermekjóléti Központ is. Az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény létszámkerete a fentiekre tekintettel 2024. május 1. napjától 68,75 fő-re nő. Domonyi László hangsúlyozta, hogy kapcsolatuk továbbra is jó, azonban szerették volna, ha ez az egy feladatellátás az önkormányzatnál van.

Szedmák Tamás, Domonyi László és dr. Turán Csaba

Az egyik sürgősségi napirendi pont a 2024. évi városi ünnepségek és rendezvények szervezésével volt kapcsolatos. Dr. Nagy Gabriella aljegyző elmondta: Kiskőrös Város Képviselő-testülete minden évben meghatározza mindazokat az állami és nemzeti ünnepeket, amelyek méltó megemlékezéseire az önkormányzat megkülönböztetett hangsúlyt kíván helyezni. A városi nagyrendezvények megszokott színvonalú lebonyolítása érdekében kijelöli azok időpontját, a rendezvények előkészítéséért, megszervezéséért és lebonyolításáért felelős intézményeket és személyeket.

A rendezvényterv tartalmazza azokat a kiemelkedő intézményi, egyházi és egyéb szervezésű eseményeket, amelyek városi jelentőséggel bírnak, és önkormányzati közreműködést igényelnek.

A fenti általános elvek mellett ki kell emelnünk azt is, hogy a városi rendezvényeink egyre nagyobb számú érdeklődésre tartanak számot, amely azt a követelményt támasztja az Önkormányzat elé, hogy azok egyre színesedjenek, nívósabbá váljanak, a város járásközponti szerepéből is adódóan meghatározó színfoltjává váljanak a térség kulturális életének. Ezért a hagyományos elemeket megtartva arra kell törekednünk, hogy rendezvényeink újabb és újabb programokat kínáljanak, egyre szélesítve azt a kört, akik idelátogatóként a városunkról pozitív képet alkotva máskor is visszatérnek ide és véleményükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen ismerjék meg településünket, hagyományainkat, értékteremtő kezdeményezéseinket akár belföldön, akár külföldön.

Kiemelt feladatunk, hogy a rendezvények megvalósítása során széleskörű városi szintű összefogásra kell, hogy alapozzuk a munkánkat, mert ez az összefogás az, ami megteremti a rendezvények különleges hangulatát, azt az érzést, hogy mindenki aktív résztvevőjévé válik ezen városi eseményeknek. Ez az a plusz, ami igazán városi szintű rendezvénnyé, a város lakóinak ünnepévé emeli ezeket a különleges alkalmakat.
A városi nagyrendezvényeken túl számos kísérő rendezvény és önálló rendezvény is helyet kap az év programsorozatában. A már évek óta megrendezésre került, azonban a programok között nem szerepeltett rendezvényekkel is kibővült a naptár, ilyenek többek között a Városi Gyermeknap vagy a Nyáresti Fúvósmuzsika.

A főbb rendezvények költségvetését a Város 2024 évi költségvetésében külön előirányzat tartalmazza.

A városi ünnepségek és rendezvények előkészítésének irányításáért a polgármester felelős, az operatív végrehajtás koordinációja a Polgármesteri Hivatal Stratégiai és Városüzemeltetési Osztályának feladata. A rendezvények szakami és technikai lebonyolítását, így az infrastruktúra biztosítását, a takarítási feladatok ellátását, az egyéb biztonsági, közegészségügyi szolgáltatások megrendelését külsős szolgáltatón keresztül, megbízási szerződés keretében szervezi.”

Szlovák Pál és Ungvári Ferenc

A következő napirendi pontban a képviselő-testület 2024. évi munkatervéről dr. Turán Csaba jegyző adott tájékoztatást: „A Képviselő-testület működésében jelentős szerepet játszik az egész évre elfogadott munkaterv, amelynek célja, hogy meghatározza a Képviselő-testület és szervei fontosabb feladatainak éves szintű végrehajtását, melyet a Képviselő-testület Kiskőrös városa fejlődése, feladatainak megoldása és a jogszabályok által kötelezően előírt döntések érdekében tesz meg. A munkaterv biztosítja a polgármesteri hivatal és az önkormányzat intézményei folyamatos munkavégzését, a beszámolási és tájékoztatási tevékenységet, valamint a választópolgárok tájékoztatását az önkormányzat által fontosnak ítélt kérdésekről és döntésekről.”
A tervezet az előző évekhez hasonlóan épült fel, melyet a képviselők egyhangúlag fogadtak el.

Ezúttal egy hiányzó sem volt

Majd a belső ellenőrzési munkatervről beszélt. Megtudhattuk, hogy az előző évekhez hasonlóan a Law On Conto Könyvvizsgáló Zrt. biztosítja majd az ellenőrzési folyamatokat.

A Kőröskom és a Kőrösszolg Kft. tulajdonosi hatáskörének gyakorlása kapcsán elmondták, hogy a 2024. január 1. napjától kezdődő időszakban a Kőröskom Nonprofit Kft. könyvvizsgálati feladatait az ügyvezető javaslata alapján – a felügyelőbizottság egyetértésével – 2025. december 31. napjáig ismételten Szabó Márta egyéni vállalkozó látja el mindkét cégnél.

ifj. Gmoser István és Filus Tibor

A Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadásáról is döntöttek, melyben 5 célcsoportot: mélyszegénységben élők és a romák, gyermekek, idősek, fogyatékkal élők, nők céloztak meg. A program az elkövetkező 5 évre határozza meg a feladatokat, azok elvégzésének szereplőit, annak érdekében, hogy a kiemelt célcsoportoknak biztosítva legyen a lehetősége az esélyegyenlőség megteremtésére, elérésére.

Egyetértésben döntöttek arról is, hogy a Pozsonyi utca 2. szám alatti helyiséget ingyenesen használatba adják a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítvány részére.

A 11. napirendi pont a Revaló Pál Sporttelep megbízási-üzemeltetési feladatainak ellátásáról szóló szerződésről szólt. A jegyző ismertette, hogy az önkormányzat a sporttelep üzemeltetési feladatait a továbbiakban is át kívánja adni a labdarúgó club részére.

Már a Díszterem is karácsonyi pompában tündökölt 

A szünetet követően vagyoni ügyek témakörben hoztak döntéseket. Második ilyen jellegű napirendjük a Budapest-Belgrád vasútfejlesztéssel érintett ingatlanrész tulajdonjog átruházásról szólt.
A Rákóczi Ferenc utcai óvodát is kijelölték értékesítésre, melynek egyetlen értékes vevője a Baptista Egyház.  
Majd Kutyifa Sándorné Sinkovicz Csilla ismertette a Kunság-Halas Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-ben lévő üzletrész visszterhes tulajdonjog átruházása kapcsán: „A Képviselő-testülete a 121/2023. számú határozatában döntött Kiskőrös Város Önkormányzata KUNSÁG-HALAS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-ben lévő 14,87 %-át megtestesítő, 1.500.000,-Ft névértékű üzletrészének értékesítésre történő kijelöléséről. Az üzletrészt, mint az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát forgalomképes üzleti vagyonná átminősítette. Továbbá a Képviselő-testület a vételár meghatározásához elfogadta a KARENTA AUDIT Zrt. társasági vagyonról készített vagyonértékelését, miszerint a társaság vagyoni értéke 328.000.000,-Ft. Kiskőrös Város Önkormányzatát, a vételárból a 14,87 %-os tulajdoni arány alapján 48.761.150,-Ft vételár illeti.”

A vagyoni ügyeket követően lakásbérleti jogviszonyokról is döntöttek és szavaztak.

Szedmák Tamás és Domonyi László

A képviselő-testület állandó bizottságainak 2023. évi tevékenységéről elégedetten és elismerően beszélt Domonyi László, melynek az is köszönhető, hogy a testületi ülések gördülékenyen zajlanak.

A napirendi pontok átbeszélését követően a decemberi programokat ismertette a polgármester, melyekről a vira.hu programajánló rovatában részletesen olvashatnak.
Kapcsolódó cikk
Megkezdődött a közvilágítás korszerűsítése Kiskőrösön
Megkezdődött a közvilágítás korszerűsítése Kiskőrösön
Az önkormányzat döntésének és ígéretének megfelelően a tegnapi napon megkezdődött a közvilágítás korszerűsítése Kiskőrösön – tájékoztat Domonyi László, Kiskőrös város...

A testületi ülés végén dolgozóik és intézményrendszerük nevében áldott, békés ünnepet kívánt a város első embere, majd közösen meggyújtották a gyertyákat az adventi koszorún.

Gyertyát gyújtott (b-j): dr. Turán Csaba jegyző, Domonyi László polgármester, Szedmák Tamás alpolgármester és dr. Nagy Gabriella aljegyző

Ezt követően képviselőtársai munkáját egy-egy ajándékcsomaggal köszönte meg. 

Italokat és egy jövő évi asztali naptárt vehettek át a képviselők, melynek szemmel láthatóan nagyon örültek 

A fotók a testületi ülés elején és végén készültek. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (48 db kép)
MEGOSZTÁS