A legendás Dakar Rally egyetlen örököst hagyott maga után: a Budapest Bamako a világ legnagyobb amatőr sivatagi rally-ja. A rajt Budapest, a cél pedig mindig más nyugat afrikai főváros, 2024 januárjában Sierra Leone fővárosa, Freetown.

-Hirdetés-

A Budapest-Bamako egy veszélyes, minimál asszisztenciás kaland és tájékozódási verseny. Nem vasárnapi autózás. Itt nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségre számíthat. A B2 ralin egy dolog biztos: minden bizonytalan. Ezt a nem mindennapi kalandot vállalta be Szász Márton és csapata. A kiskőrösi fiatalember és három társa: Balogh János, Szetele László és Mohácsi Krisztián, egy baráti beszélgetés alkalmával – jó poénnak tűnt – regisztráltak a versenyre. Az esélytelenek nyugalmával küldték el a jelentkezést, majd nem sokkal később megkapták a visszajelzést, helyet kaptak a versenyen. Az első sokkon párja segítette át, aki bíztatni kezdte, és Mártonék elkezdték a felkészülést. A csapatot szegedi, komlói és kiskőrösi versenyzők alkotják.

Szász Márton, Balogh János, Szetele László és Mohácsi Krisztián(b-j) (Fotó: Team African Spirit facebook oldal) 

Közülük még senki sem járt kint, ezért javarészt internetes videókból, anyagokból tájékozódnak és felvették a kapcsolatot pécsi és dunaújvárosi résztvevőkkel, akikkel terveik szerint együtt fognak haladni. Külön erre a célra vásároltak egy Toyota Hiace, 6 személyes kisbuszt, amit az elmúlt év során felkészítettek a komoly távra.

Külön erre a célra vásároltak egy Toyota Hiace, 6 személyes kisbuszt, amit az elmúlt év során felkészítettek a komoly távra  (Fotó: Team African Spirit facebook oldal)

Lámpákkal, Zetorból szerzett levegőszűrőkkel, speciális hűtőráccsal és emelt kipufogórendszerrel szerelték fel a gépet. Budapestről három nap áll rendelkezésre kijutni Afrikába. Mártonék Genovából hajóznak Marokkóba, későbbi indulási pontról kezdik a több mint 9000 kilométeres megmérettetést. A mentális felkészülésen kívül fontos, hogy felvegyék a kötelező oltásokat is. Emellett a szállás leszervezése is elengedhetetlen, bár a legtöbb éjszakát sátorban fogják tölteni, két éjszaka az Atlasz hegységen vezet át az útjuk, ahol a hideg idő miatt kénytelen lesznek szállást foglalni. Repülővel jönnek majd haza, mert a Toyotát egy rászoruló iskolának vagy kórháznak szeretnék adományozni. A kisbusz nagy rakterét is kihasználják, mivel adományokat visznek a rászoruló afrikai iskoláknak, kórházaknak. Többek között füzeteket, tollakat, iskolatáskákat ajánlott fel a „Tanárúr kérem én készültem” papírbolt.

A fiúk szívesen veszik a további adományokat. Amire szükség lehet még: higanymentes lázmérők, olvasószemüvegek, gyógyászati segédeszközök, körömcsipeszek. Lehetőség van általuk kijuttatni még számos használati eszközt, amivel segíthetjük az afrikai emberek életét.

Kiskőrösi gyűjtőpont:
6200 Kiskőrös, Vasvári Pál utca 2.
Kiskőrösi Bem József Általános Iskola
Reggel 8:00-tól 17:30-ig. A portán kihelyezett dobozba vagy az ott tanító pedagógusokon keresztül! 

 
Az iskola december 22. és január 8. között zárva tart. 
 
A csapat szívesen fogadja szponzorok jelentkezését is.

 

Forrás: Kiskőrösi Hírek – 2023. decemberi lapszám 

MEGOSZTÁS
Írta: vira