Kiskőrös, Petőfi Sándor szülővárosa emberemlékezet óta védi, ápolja és fejleszti nagy szülötte kultuszát annak érdekében, hogy a magyar irodalom külföldön is legismertebb költője része legyen a kiskőrösiek mindennapjainak, hozzá tartozzon a város lakosságának identitásához. 

-Hirdetés-

Kiskőrös és kulturális intézményei évtizedek óta azon munkálkodnak, hogy a hagyományos rendezvények, programok és kultuszéltető tevékenységek mellett mindig új utakat találva, innovatív megoldásokkal szóljanak a jelenkor emberéhez. 

Ez a szemlélet vezérelte a Petőfi 200 Emlékévben megvalósított rendezvénysorozatot is.
A szilveszteri polgármesteri serleges fogadalomtétel értelmében Kiskőrös egy Petőfi-bronzszobor felállításával koronázza meg a bicentenáriumi ünnepségsorozatot.

Az új zsánerszobor a szülőház előtt kapott helyet (Fotó: Kiskőrös város facebook oldal) 

A zsánerszobor elkészíttetése és felállítása meglehetősen nagy terhet rótt a szülővárosra, ezért Domonyi László és Kiskőrös Város Képviselő-testülete arra kéri a lakosságot, hogy aki tudja, csekken vagy utalással, lehetőségeihez mérten támogassa kezdeményezésüket. 

„Kiskőrös Város Képviselő-testülete döntése értelmében egy harmadik köztéri Petőfi szobrot állítunk Kiskőrös főterén, melyet Tóth Dávid készített el. A zsánerszobor szilveszterkor kerül felavatásra, mely a bicentenáriumi emlékévnek és a 2023-as évnek állít emléket.
Aki szeretné a szoborállítást támogatni, ahogyan azt elődeink is megtették 1862-ben, illetve 1928-ban, az a Kiskőrös Városért Alapítvány bankszámlájára utalással megteheti: 11732057-20009245 – közlemény: Petőfi szobor, vagy a Kiskőrösi Hírekben található csekk  kitöltésével és feladásával. Az alkotást a Petőfi Szilveszter rendezvény alkalmával avatjuk fel az óév utolsó napján” – mondta Domonyi László. 

Tóth Dávid szobrászművész alkotásának ünnepélyes leleplezésére a Petőfi-Szilveszter keretében kerül sor 2023. december 31-én 16 órakor.
Facebook esemény, részletek ITT.  

 

Képek forrása, részeletek: Kiskőrös város facebook oldal 

MEGOSZTÁS
Írta: vira