A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolájának igazgatója: Németh István is összegezte hírportálunknak az elmúlt 3 hónap legfőbb eseményeit. Kérdéseinkre adott válaszai személyi állományuk alakulásáról, programjaikról és tanulmányi sikereikről számolnak be. 

-Hirdetés-

 

Hány diákkal kezdték meg az idei tanévet?

121 tanuló jár iskolánkba, 8 évfolyamon. Az egyéni gondoskodást igénylő tanulókat a kiskőrösi EGYMI utazó tanári hálózata segíti, illetve helyi pedagógusok végzik a felzárkóztató, fejlesztő feladatokat.

Intézményükbe érkeztek új tanárok?

A szeptemberi iskolakezdéskor több új kolléga is csatlakozott tantestületünkhöz. Két pedagógus és egy pedagógiai asszisztens: Bernhardt Alexandra erősíti közösségünket a 2023/24. tanév során. Kerekes Gábor Imre családjával Kiskőrösre költözött és nálunk vállalt tanári feladatokat. A felsősök számára magyar nyelvi órákat tart, valamint minden évfolyamon a vizuális nevelés (rajz) tantárgyat. A nyári tanítói pályázatunkra Kuti Pálné jelentkezett, aki a negyedik osztály vezetőjeként dolgozik.

Milyen programok, események valósultak meg az idei tanév első felében intézményi szinten?

Tanévnyitó ünnepélyünkön az első osztályosok bemutatkoztak az iskolai közösségnek, kis műsorral kedveskedtek társaiknak és a vendégeknek. Az ötödik osztályosok az iskolafelkészítő napok (Kölyökváró és Nebulóváró) keretében készültek az évnyitóra. Vidám műsorukkal búcsúztatták a vakációt és köszöntötték az új tanévet. Minden új és „régi” tanuló piros-fehér-zöld szalagokat kötött új tanév jelképes belépőkapujára.

Év tanulója

Már évtizedek óta a csengődi falunapok nyitó rendezvényén a mindenkori Év tanulója elültet egy kisfát. Idén, szeptember 29-én Makó Máté, a 2022/23. tanév díjazottja a 25. kisfát telepítette az iskola emlékparkjába! Családja, osztálytársai mellett a község számos lakója és az intézmény apraja-nagyja osztozott az ünneplésben.

Kapcsolódó cikk
Elkezdődtek a Csengődi Falunapok programjai
Elkezdődtek a Csengődi Falunapok programjai
2023. szeptember 29-én elkezdődött a Csengődi Falunap háromnapos programsorozata. Évtizedekre visszanyúló hagyomány Csengődön az Év tanulójának faültetése. A 2022/2023-as tanévben...

Sütivásár

A szülői munkaközösség tagjai idén is felajánlották, hogy a falunapi ebéd megkoronázására – és nem utolsó sorban a gyerekek támogatására – házisüteményeket készítenek. A nevelők megszervezték a csomagolást és árusítást, a szülők és gyerekek pedig a vásári sokadalom számára kínálták a finomságokat.

Diáksport napja

A hazai és nemzetközi diáksport napján közös gyalogtúrát szerveztünk szeptember 29-én. A gyerekek kb. 3 kilométert gyalogoltak az iskolától a csengődi vadászházhoz, majd ugyanennyit visszafelé is a későnyári kánikulában. Ebédidőben önkormányzatunk mindenkit megvendégelt a vadászház körüli árnyas lombok alatt. A finom paprikáskrumpli és csemegeuborka mellé alma és kakaós csiga is dukált. A közeli dűlőút csak úgy porzott a 2023 méter lefutó fürge lábak nyomán! Megkaptuk a nemzetközi diákszövetség elismerő oklevelét a szép teljesítményért és a diákspot napon történő részvételért.

Aradi megemlékezés

A diákönkormányzat tagjai, az osztályok diáktitkárai minden évben megemlékezésre hívják a tanulókat október 6-án. A nagyszünet végén, iskolagyűlés keretében emlékeztünk a szabadságharc mártírjaira, példaadó hazaszeretetükre, áldozatukra.

Állati szelfi

Állati szelfi pályázatunk az Állatok Világnapjához kötődött. A gyerekek kedves állatbarátaikkal fényképezkedtek és beküldték a szervező ötödik osztálynak. A nagyszerű felvételek között alig lehetett sorrendet megállapítani! Alsó és felső tagozaton is holtverseny alakult ki és végül 8 gyerek vehetett át oklevelet dobogós eredményéért. Az ötödikes osztálytitkárok az Állatvédelmi Témahét zárókiállításán adták át a díjakat, természetesen minden beküldőnek jutott egy szelet csoki!

Viselj valami lilát!

November 17. a Koraszülöttek világnapja. Már évek óta hagyomány, hogy a kiskőrösi EGYMI kezdeményezéséhez csatlakozunk és valami lila színű ruhadarabot vagy kiegészítőt viselnek a tanulók és a nevelők. Az idei alkalommal közös plakátot készítettek az osztályok, amelyet az egyik teremben kiállítottunk. Kerekes Gábor tanár úr ismertette a világnap jelentőségét, eredetét és szimbólumait, amelyek a falitáblán is feltűntek. Nevükkel szerepeltek iskolánk tanulói, akik szintén kiemelt figyelemre szorultak korai születésükkel. A közös fotókat a kiskőrösi szervezőknek továbbítottuk.

Szerveztek-e témahetet? 

Állatvédelmi témahét

Ökoiskolai csoportunk idén is megszervezte az osztályok közös részvételét a témahéten, mely október 2-15. között zajlott országos szervezéssel. Minden osztály egy-egy védett Magyarországon is őshonos fajt kapott, amelyről tablókat készítettünk. A közös tárlatot minden gyerek megnézhette. A „kiállításon” sor került az állati szelfi pályázat eredményhirdetésére is.

Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el ebben a néhány hónapban? 

Dömsödi Dorottya 4.osztályos tanuló az akasztói könyvtárban megrendezett Kiss Benedek szavalóversenyen képviselte iskolánkat. A versenyre osztályfőnöke nevezte és készítette fel Dorottyát, aki emléklapot kapott előadásáért. A járási tankerületi versenyekre is több tanulónk nevezett, illetve a képzőművészeti kiírásokra pályaművet készített, küldött. Az eredménye hamarosan számíthatunk.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira