2023. december 31-én rendhagyó módon délután 16 órakor tartották a Petőfi Szülőház előtt a megemlékezést Petőfi születésnapjára. Az esemény azért is volt különleges, mert egy új Petőfi szobrot is felavattak az ünnepség keretein belül.

Az ünnepségen először Török Máté verséneklő előadóművész gitárral kísérve szavalta el Petőfi Sándor: Ha férfi vagy, légy férfi című versét. Máté a Misztrál együttes alapító tagja, aki még két szavalattal kedveskedett a jelenlévőknek az esemény folyamán.

Török Máté előadóművész színesítette az eseményt vers szavalataival
-Hirdetés-

Ezt követően Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere mondta el köszöntőbeszédét, melynek a hagyományok szerint idén is az egyik legfontosabb része a serleges fogadalomtétel volt. A város első embere felidézte az egy évvel ezelőtti fogadalmát, amikor egy új Petőfi szobor állítását fogadta meg.

2023 utolsó napján az ünnepség keretein belül Domonyi László polgármester serleggel a kezében a következőket fogadta meg:

„Petőfi Sándor halálának és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát szervezünk a múzeumban, a korszak jeles és ismert kutatóinak részvételével. Az előadásokból konferencia kötetet adunk ki.”
Domonyi László serleges fogadalomtétele

A fogadalomtételt követően Prof. dr. Csikány Tamás történész, nyugalmazott dandártábornok mondta el ünnepi gondolatait.

Prof. dr. Csikány Tamás

Ezek után került sor az új Petőfi ülő zsánerszobor ünnepélyes felavatására, melyet Domonyi László polgármester, Tóth Dávid szobrászmester, Dr. Feledy Balázs művészettörténész és Dr. Filus Erika múzeumigazgató avatott fel.

Domonyi László polgármester és Tóth Dávid szobrászművész az új Petőfi szobor mellett

A szobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette el, akit Dr. Feledy Balázs művészettörténész méltatott a szobor leleplezése után.

Dr. Feledy Balázs

Az esemény a szózat eléneklésével és közös főhajtással zárult.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (41 db kép)
MEGOSZTÁS