A soltvadkerti Egyházi Evangélikus Óvodában a kisgyermekek és a dolgozók sem unatkoznak. Egymást követik az izgalmas és érdekes programok. Csesznegi Evelin óvodapedagógus mesélt hírportálunknak a mögöttük álló hónapokról, az intézményben történt fejlesztésekről és a jövőbeni terveikről.
Milyen programok, események valósultak meg a 2023/2024-es nevelési év első felében?

A nevelési év kezdetekor megrendeztük szokásos Szüreti Kavalkádunkat, amikor előtérbe helyezzük a hagyományokat, a szüreti szokásokat, a környezetvédelmet, és egy egész héten keresztül ebben a témában végzünk változatos fejlesztő hatású, ismereteket bővítő játékos feladatokat, foglalkozásokat.

-Hirdetés-

A nagycsoportosok 2023-ban rendszeresen hagyományos néptánc oktatáson vettek részt az óvodában, amelyet Nokta Gábor okleveles néptánc oktató tartott meg jó hangulatban, továbbá Zsikláné Szarka Judit is hozzájárult a táncos lábú gyermekek oktatásához. Az ott szerzett tudást a gyermekek a Szüreti Kavalkád hetén meg is csillogtathatták.

Októberben megrendezésre került a Befogadó Ünnepségünk, amelynek helyszíne az Evangélikus Templom volt. Új óvodásainkat ekkor közös szolgálattal, imával, énekkel és verssel köszöntjük. Annak érdekében, hogy ez az esemény örök emlék maradjon a gyermekek számára, egy egyedi névvel és évszámmal, saját jellel ellátott fából készült nyakláncot is kaptak az emléklap mellé a gyermekek.

Befogadó Ünnepség

Az ádventi időszakban minden csoport ünnepi műsorral készült, amelyet ádvent első, második és harmadik vasárnapján adtak elő a gyermekek a Gyülekezeti Házban. Ez egy remek alkalom arra, hogy a közelebbi és távolabbi rokonok, barátok egyaránt közösen tölthessenek időt és hangolódhassanak az ünnepre. Az idei évben az Evangélikus Templomban ádventi koncert keretén belül Szulák Andreát köszöntöttük december 15-én Soltvadkert Város Önkormányzatának és a Magyarországi Evangélikus Egyház pályázatának köszönhetően. Az utána következő állófogadást a Soltvadkerti Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezte.

Kapcsolódó cikk
Szulák Andrea zenés estjével kezdődött a harmadik adventi hétvége Soltvadkerten
Szulák Andrea zenés estjével kezdődött a harmadik adventi hétvége Soltvadkerten
A rendkívül népszerű, csodás hangú énekesnő, igazi díva, Szulák Andrea koncertjére hívták Önöket, hogy köszöntsék együtt a karácsonyt váró időszakot...
Hány gyermekkel kezdték 2023-ban a szeptembert?

A nevelési évet 94 beíratott kisgyermekkel kezdtük meg. Nem mindenki kezdte meg a tanévet szeptemberben, lesznek, akik csak januárban csatlakoznak majd hozzánk.

Intézményükbe érkeztek-e új dolgozók a nevelési év első felében?

Újra az aktív dolgozók sorában köszönthettük Tóth-Holczimmer Erikát. Őt támogató és segítő környezetben vártuk vissza az intézményben történt változásokkal, új szokásokkal, programokkal kapcsolatban.

Tóth-Holczimmer Erika az óvodások körében
Milyen pályázatokat nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően?

A 2023-as eszközpályázaton nyert 15.000.000 Ft összegből a Magyarországi Evangélikus Egyház támogatásával a Találkozások Házában 2023-ban szigetelési munkálatok és nyílászáró csere történt, illetve az óvodában világítás korszerűsítést végeztünk.

A 2023-as Kulturális pályázaton a Magyarországi Evangélikus Egyház 685.000 Ft. összeget nyert, amelyet német-hittan táborra, ádventi koncertre, illetve a Pünkösdi Családi Nap és a nyári keresztyén filmklub megszervezésére fordítottunk.

A Soltvadkerti Német Nemzetiségi Önkormányzat minden évben támogatja a táborunkat 250.000 Ft-tal.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás 2023-ban?

A nyár folyamán kisebb javítások, karbantartási munkák folytak és a nagytakarítás is. A közösségi munkaszolgálatban résztvevő diákok segítségükkel támogatták, hogy esztétikusabb és gyermekbarát környezet várja a kicsiket szeptembertől. A Találkozások Házában az év elején nyílászáró csere és szigetelés, festés munkálatok is történtek, az óvodában pedig világítás korszerűsítése, amelyek már régóta tervezettek voltak, és végre sikerült ezeket megvalósítani. Továbbá az óvodánk kapuja is megújult szülői adományoknak köszönhetően.

Milyen terveik vannak az oktatási év második felére?

Ahogyan az előző években is, most is készülünk majd Mesenapra, amikor is több településről érkeznek hozzánk kis mesemondók, és szakértő zsűri előtt csillogtathatják meg tudásukat.

A családokat továbbra is szeretnénk bevonni óvodai és egyházi programjainkba, ezért a közös alkalmakat szervezünk. Ilyenek többek között a családi Istentiszteletek minden hónap első és harmadik vasárnapján, anyák napi-, évzáró- és ballagási műsorok előadása a templomban, illetve a pünkösdi családi napunk is megszervezésre kerül ebben az évben is az óvoda udvarán. Együttes erővel óvodás bálunk is megrendezésre kerül majd, amelyre a felkészülést, előkészületeket már az újév elején meg is kezdjük. 

Képek: Egyházi Evangélikus Óvoda – Soltvadkert

MEGOSZTÁS
Írta: vira