Januártól ingyenes Filmklub indult a Nemzeti Filmintézet és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával Izsákon. Január 6-án a tízrészes sorozat első filmje vette kezdetét a Táncsics Mihály Művelődési Házban.

-Hirdetés-

Kezdő filmként a 2022-ben debütáló Blokád című filmet vetítették, mely az 1990-es, a drasztikus benzináremelés ellen tüntető taxis blokád történetét dolgozta fel. A film a taxisblokád tükrében mutatja be Antall József egykori miniszterelnök életét Tősér Ádám rendezésében, melyben egyszerre láthatjuk a fiatal és az idős miniszterelnököt, és azt a Göncz Árpádot, akivel több ponton is keresztezi egymást az életútjuk. A Blokád nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe enged bepillantást.

Az időzítés pikantériája, hogy a filmben Helmut Kohl német kancellár az, aki megoldja az elszabadult magyarországi helyzetet, és ma 2024. január 8-án Németországban szintén kivonultak az utcára a gazdák és blokád alá helyezték Németország egyes nagyvárosait. Traktorokkal, mezőgazdasági járművekkel torlaszolják el az utakat és kezdik meg az egyhetesre tervezett tiltakozásukat! Szinte teljesen megbénult a közlekedés, az Olaf Scholz kancellár vezette koalíció politikája ellen. A „cselekvés hetének” nevezett országos megmozdulást ugyanúgy mint Magyarországon 1990-ben a taxis megmozdulást, a társadalom nagy része támogatja, hiszen a tüntetők elsősorban a németországi mezőgazdaság és élelmiszertermelés megmentéséért, a vidéki gazdák megélhetéséért vonultak utcára.

Leidinger Dömötör a Filmklub vezetője beszélgetett a résztvevőkkel 

Leidinger Dömötör a Filmklub vezetője a film után egy közös beszélgetésre invitálta a résztvevőket, ahol a jelenlévők a filmről, a korszakról és saját korszakhoz kapcsolódó emlékeikről beszélgethettek.

Még 9 alkalommal lesz lehetőségük a filmrajongóknak ingyenesen mozizni a művelődési házban, ahol minden generációnak szóló magyar filmeket fognak vetíteni. A retro mozis élményre: vígjáték, történelmi, romantikus és családi filmekkel várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikk
Izsák kulturális élete – interjú Tetézi Attilával, az izsáki művelődési ház vezetőjével
Izsák kulturális élete – interjú Tetézi Attilával, az izsáki művelődési ház vezetőjével
Tetézi Attila, az izsáki művelődési ház vezetője és a város kulturális életének szervezője. Idén ünnepli 10. évfordulóját ebben a pozícióban....
MEGOSZTÁS