Az évforduló rendezvénysorozatába való bekapcsolódás ötletét a családi kötődés és gyökerek adták. Dédnagyapa és Nagyapa, Meskó György a kiskőrösi evangélikus népiskola tanítója volt több mint 45 éven át, aktívan vett részt a város társadalmi és kulturális életében. Nagyapa és Édesapa, Dr. Meskó Sándor Kiskőrös történetét, népe életét, néprajzát folyamatosan kutatta. Tudományos munkái közül kiemelkedő jelentőségű a szerkesztésében megjelent Kiskőrös helytörténeti monográfiája.

-Hirdetés-

A Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című könyv segítségével megismerheti és felkeresheti a Petőfi emlékhelyeket. Az első fejezetekben összefoglalót olvashat Petőfi életének költészetét meghatározó eseményeiről, élményeiről, valamint érzelmi kapcsolatáról a mezővárosi környezettel és a Kiskunsággal. A további fejezetek részletesen bemutatják a “Petőfi városok”-at: Kiskőröst, Kiskunfélegyházát, Kecskemétet, Szabadszállást, Dunavecsét, Kunszentmiklóst és Szalkszentmártont. Minden helységről először egy rövid leírást tartalmazó bevezető szerepel, majd Petőfi Sándor, valamint a Petrovics család és az egyes városok kapcsolatának ismertetésére kerül sor. Végül a vármegyében jelenleg fellelhető Petőfi emlékhelyekről és a helyi hagyományápolásról ad pontos leírást a könyv.

A Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című könyv borítója

A petofi200.eu honlap – mintegy a könyv kiegészítéseként – virtuális emléktúrát is kínál Bács-Kiskun vármegyében online kvízjáték formájában. A feladatlapot sikeresen kitöltő játékosok 20 %-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookot.

A vármegye csaknem minden településén nyomon követhető Petőfi emlékének őrzése valamilyen formában. Az itt található Petőfi emlékhelyek állapota és azok működési feltételei javulnak, számos régebbi, valamint mostanában felavatott helyszín méltón őrzi a költő ott-tartózkodásának szellemi és tárgyi emlékeit.

A könyv írója és a honlap készítője bízik abban, hogy sikerül felkelteni érdeklődését a Bács-Kiskun vármegyében található Petőfi emlékhelyek iránt, és ezek felkeresésével Ön is hozzájárul a Petőfi-kultusz ápolásához!

Írta, képek: Hevesiné Meskó Ildikó

MEGOSZTÁS
Írta: vira