Január 19-én péntek este, 6. alkalommal rendezték meg Izsákon a 20. század eleji kávéházi hangulatot idéző „Én versemirodalmi rendezvényt. A kezdeményezés, arra biztatta az irodalomkedvelőket – a magyar kultúra napja előtt is tisztelegve – hogy egy kávéházi miliőben mondják el kedvenc versüket, vagy prózarészletüket.

Dr. Bozóky Imréné, a program ötletgazdája
-Hirdetés-

A magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvény idén is megtöltötte érdeklődővel a művelődési házat, ahol több mint 20 verset hallhatott a közönség. A verselők kedvenc költőiktől, vagy saját verseik által, széles skáláját vonultatták fel a klasszikustól a kortárs versekig. Nagy büszkeség, hogy 3 helyi költőnőnk is megtisztelte a rendezvényt: Magyar Gyuláné, Termul Brigitta és Takácsné Rácz Bernadett, akik verseikkel színesítették a programot.

Tetézi Lajos, a rendezvény konferansziéja, aki lelkesen üdvözölte a város lakóit

A rendezvény Tetézi Lajos konferálásával zajlott le, aki nagyon nagy szeretettel fogadta, hogy a város apraját-nagyját megmozgatja már évről-évre az est, és hogy az ifjúság is nagy számban képviseltette magát. A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Ennek tiszteletére a program a Himnusz közös eléneklésével kezdődött el. Az est a kávéházi kínálat és az irodalmi élvezet mellett az érzelmek minden skálájának kiélésére is lehetőséget adott. Az elhangzott versek az élet különböző hangulatait tükrözték, a hallgatóság pedig hol elmerült a gondolatokban, hol nevetett a vidám sorokon.

Perjésné Kis Etelka, Feró Lujza, Fazekas Krisztián és Sőreghy Nándor

A hangulatot Perjésné Etus magyar tanárnő felkészítésével, három 8. osztályos gyermek alapozta meg. Hogy Kosztolányi versét egy kicsit magukhoz közelebb érezzék, átírták azt egy adott témára. Először az eredeti Kosztolányi változatot hallhattuk: a Már néha gondolok a szerelemre című verset, azután egy komolyabb verziót a karácsonyról, majd egy nagyon viccesre sikerült változattal szórakoztatták a közönséget. Természetesen az elszavalt verssorok mögött sok esetben, nem csak a kedvenc költők mutatkoztak meg, hanem rengeteg emlék, érzelem, fájdalom, ami a résztvevők szemébe könnyeket csalt.

Mankovicsné Halász Éva olvassa fel Magyar Gyuláné izsáki költő versét

Az irodalomkedvelő asztaltársaságok most is kávé, tea és sütemény mellett hallgathatták a fellépőket. A szereplésért járó emléklapok kiosztásakor Dr. Bozóky Imréné, a program ötletgazdája örömmel nyugtázta, hogy az érdeklődés nem csökkent, hanem nőtt az est iránt, így jövő januárban ismét lesz irodalmi kávéház Izsákon.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (49 db kép)
MEGOSZTÁS