FIGYELEM! ORSZÁGSZERTE A KEDD REGGELI CSÚCSFORGALOM IDEJE ALATT CSAPHAT LE AZ ÓNOS ESŐ – VESZPRÉM, FEJÉR ÉS PEST VÁRMEGYÉBEN MÉG FOKOZOTTABB ÓVATOSSÁGOT KÉR AZ AUTÓSOKTÓL A MAGYAR KÖZÚT.

-Hirdetés-

 

A változékony téli időjárás kedden újra lecsap az ország több térségében. A legfrissebb előrejelzések alapján kedd kora hajnaltól a délelőtti órákig az északkeleti tájak kivételével ónos eső vonul végig az országon. A legtöbb ónos eső Veszprém, Fejér és Pest vármegyében várható. A Magyar Közút, ahol lehet, ott megelőző sószórást végez, de ónos eső idején, ha folyamatosan hullik ez a csapadékforma, akkor könnyen lemoshatja a burkolatra kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat, így hatékonyan csak annak elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek. Ezért a közútkezelő fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján kedd kora hajnaltól északnyugat felől olyan csapadékzóna érkezik, amely ónos esőt hoz magával. Jelen állás szerint kedd kora délelőttig az északkeleti vármegyék kivételével nagy területen várható majd ónos eső. A legtöbb Veszprém, Fejér és Pest vármegyékben várható, itt vastagabb jégpáncél is képződhet.

Mit lehet tud az ónos eső kapcsán a védekezési munkákról?
  • Ahol van rá lehetőség, ott megelőző, azaz preventív síkosságmentesítési munkákat végez a Magyar Közút útszóró só és kálcium-klorid oldat felhasználásával. Száraz idő esetén az előbbit, csapadékos időben pedig utóbbit használják, hogy az autók menetszele ne hordja le a kijuttatott anyagokat.
  • 0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek, 80 mérnökségről, azaz telephelyről indíthatják el a munkagépeket a 31 ezer kilométeres országos közúthálózatra.
  • Ha az időjárás esőzésből vált ónos esőre, akkor az előzetesen kijuttatott anyagokat is lemoshatja a csapadék a burkolatról.
  • Intenzív ónos eső idején a korábban kijuttatott és folyamatosan pótolt síkosságmentesítő anyagokat szintén lemoshatja a csapadék. Az ónos eső ahogy földet, burkolatot, tárgyat ér, azonnal lefagy, így a síkosságmentesítés is hosszabb időt vesz igénybe.
  • Ónos eső idején a Közút több tíztonnás munkagépei is lassabban közlekedhetnek, így egy-egy síkosságmentesítési fordulókör 2-4 óra is lehet, amely idő alatt újabb és újabb sószórási munkák szükségesek.
  • A szakemberek első körben a gyorsforgalmi-, majd a fő-, végül a mellékutakon avatkoznak be. Az autópályák koncessziós társaságokhoz, a belterületi utak, közterületek az önkormányzatokhoz tartoznak.
Tehát a Magyar Közút folyamatos munkavégzése mellett is időszakosan lehetnek olyan időszakok, amikor intenzív ónos eső idején csúszhat a burkolat, ezért a szakemberek az alábbiakban kérik a közlekedők segítségét:
  • Ónos esővel érintett területen csak akkor induljanak el, ha halaszthatatlan teendőjük van. Ha tehetik, halasszák el inkább utazásukat, főleg azok, akik ritkán használják járművüket, bizonytalanok vagy kevésbé rutinos sofőrök.
  • Ha mindenképpen útra kell kelniük, csak olyan járművel induljanak el, amely megfelelő műszaki állapotban van és téli gumival van felszerelve.
  • Töltsék fel téli ablakmosó folyadékkal járművüket, mivel sok esetben az ónos eső azonnal a szélvédőre fagy és csak mosófolyadékkal együtt lehet jégmentesíteni.
  • Ne tévessze meg az autósokat, hogy az ónos esővel érintett területeken a burkolat nem feltétlenül jegesnek, hanem csak nedvesnek tűnhet.
  • Vezessenek a szokásosnál is lassabban, óvatosabban, az út- és látási viszonyoknak megfelelően!
  • Tartsanak a megszokottnál jóval nagyobb követési távolságot, hogy az utoléréses balesetek elkerülhetőek legyenek.
  • Vezetés közben csak és kizárólag az útra, a többi közlekedőre figyeljenek, és ne csak a közvetlen előttük haladókra!
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.
Hogy pontosan mi is az az ónos eső és hogyan lehet ellene védekezni, az megtudható a Magyar Közút egyik korábbi videójából: 

További információk:
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály
Sajtóközlemény

Kiemelt kép: canva.com/illusztráció 

MEGOSZTÁS
Írta: vira