2024. január 22-én az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskolában a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen került sor Kostka László tűzzománc portréjának átadására.

Kostka László (1858-1918) világhírű izsáki szőlőtermesztő, az Arany Sárfehér szőlőfajta legsikeresebb termesztője emlékének megőrzését célzó előadás-sorozat folytatásaként, a Magyar Kultúra Napján ünnepélyes keretek között, Izsákról elszármazott Farkas testvérek közös adományaként, adták át Kapás Zoltánnénak, az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjének, Balanyi Károly Ferenczy-díjas képzőművész alkotását, Kostka László tűzzománc arcmását.

Kostka László tűzzománc portré átadása
Az adományozó Farkas család tagjai -Farkas József, Farkas Ilona- és Kapás Zoltánné intézményvezető, Kostka László tűzzománc portréja előtt
-Hirdetés-

Az iskola aulájában, a nagyszünetben megrendezett bensőséges ünnepségen Földinszki Janka tanárnő hetedik évfolyamos tanulói nyújtotta színvonalas megemlékezésen arra is felhívták a figyelmet, hogy nagyobb odafigyeléssel kell lennünk a hagyományaink felé, a múltunkat idéző tárgyi és szellemi emlékeinknek. A környezetünk értékein túl joggal lehetünk büszkék a magyar emberek munkájának eredményeire. Ezen értékek sorába illik bele az izsáki Sárfehér szőlő termesztésében elért kiemelkedő eredményességéért Kostka László is.

Kapás Zoltánné intézményvezető az ünnepség keretében köszönte meg az adományozóknak a képet, kiemelve, hogy mennyire fontos felhívni a figyelmet a saját múltunk ismeretére.

Farkas P. József és Farkas Ilona
Farkas P. József, Karol Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója és testvére van az egykori az iskolai fényképen

Az adományozó Farkas testvérek az izsáki iskoláért érzett hálájukat kifejezve büszkén elevenítették fel, hogy úgy hatvan évvel ezelőtt ők is ennek az iskolának a tanulói voltak.

(Az adományozó család harmadik tagja, Farkas Pál nem tudott részt venni az ünnepségen.)

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS