A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Ezt az emléknapot kibővítve, a kiskőrösi EGYMI-ben január 22. és 26-a között, egy héten át ünnepelték és ismerkedtek mélyebben a magyar kultúrával. A projekthét eseményeiről Szomor Viktória gyógypedagógus, a témahét koordinátora mesélt nekünk.

-Hirdetés-

A Magyar Kultúra Napja alkalmából ÖKO-teamünk és Napközis Munkaközösségünk egész héten színes programokkal készült. Hétfőn vendégünk volt Kutyifa Anikó kiskőrösi írónő, aki a Szeder barátokra lel Kiskőrösön című könyvből, Szeder kalandjairól mesélt intézményünk tanulóinak. Az izgalmas történetek mellett számos hasznos információval gazdagodhattak diákjaink Kiskőrös történetével kapcsolatban az interaktív előadáson.

Az iskolarádión keresztül ezen a héten szebbnél szebb népdalok, mondókák és népmesék segítették a magyar kulturális értékek egy szeletének megismerését. Az óvodai csoportok és iskolai osztályok a napi tevékenységüket is e téma köré építették. Volt olyan, ahol a magyar néptánc lépéseit gyakorolták a gyerekek.

Már régóta szerettük volna és terveztük, hogy az intézményünkbe járó diákok személyesen élhessék át egy koncert hangulatát, ezáltal közelebbről megismerkedve a hangszerekkel. Közel áll hozzám Kiskőrös Város Fúvószenekara, aminek magam is tagja vagyok. Ebből kiindulva jött az ötlet, hogy meghívjuk a Kiskőrösön működő ,,kis fúvószenekart” egy előadásra. Szerdán szépen és az alkalomhoz illően feldíszített tornatermünkben vártuk a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékeit, akik örömmel mutatták be művésztanáraik segítségével a fúvós hangszerek családját. A rendkívül hangulatos interaktív koncert lebonyolítását hálásan köszönjük Tóth Ferenc és Gruber Tamás tanár uraknak! Ez egy különleges alkalom volt a mi diákjainknak, és remek lehetőség szereplésre a zenekari növendékeknek. A program nagy sikerrel zárult, így biztosan szervezünk még ilyen közös alkalmakat. 

A Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek koncertje Tóth Ferenc és Gruber Tamás tanár urak vezetésével
Pénteken délután Klubnapközi keretében, több helyszínen színes programokkal zártuk a Magyar Kultúra Napja köré szervezett rendezvényeinket. Ifj. Kunhegyesi Ferenc Príma-díjas festőművész irányításával népi motívumokat rajzoltak a gyerekek, miközben a tankonyhán a szülők segítségével készülő puha omlós ,,hamuban” sült pogácsa illata lengte be az iskolát. Sógyurmából mesehősök megformálására és színezésre is lehetőség nyílt az aulában kialakított állomásoknál. A népmesék rajzfilmvilágába pedig azok kalandozhattak, akiknek egy kis pihenésre volt szükségük. Mindenki megtalálhatta az érdeklődésének és hangulatának megfelelő foglalatosságot a hét zárásaként.
Köszönjük a szervezést a Napközis Munkaközösségnek!
 
Klubnapközi a Magyar Kultúra Hete jegyében
A hétfői és szerdai előadásokon készült fényképek forrása: Kiskőrösi EGYMI

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (69 db kép)
MEGOSZTÁS