A Városházán adtak fogadást pénteken este a helyi vállalkozóknak, ahol Font Sándor országgyűlési képviselő, Rideg László a Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke és Domonyi László polgármester értékelte az elmúlt évet.

Font Sándor országgyűlési képviselő méltatta az elmúlt év gazdasági teljesítményét. Mint elmondta, 2023 gazdaságilag az egyik legnehezebb év volt az elmúlt időszakban.
„2011-2012 óta egy rendkívül dinamikus fejlődésen mentek keresztül a vállalkozások. A Covid törte meg ezt a lendületet, az újra induláshoz a kormányzat fejlesztési pénzalapot hozott létre, amellyel sok vállalkozás élni is tudott. Az orosz-ukrán háború és a közel keleti konfliktus miatt a jövő nem belátható. A két jelenség általunk nem befolyásolható módon zajlik, és nem belátható, hogy hogyan végződik.

Font Sándor országgyűlési képviselő méltatta az elmúlt év gazdasági teljesítményét
-Hirdetés-

A 2024-es költségvetés rendkívül szigorú és óvatos, amely a legrosszabb helyzetre is felkészült, akár arra is, hogy az uniótól egyetlen eurocentet sem kap Magyarország. Közben kiderült, hogy 10 milliárd euros fejlesztési összeg érkezik. Mégis a magyar költségvetés úgy lett beállítva, hogy az Önök munkásságának is köszönhetően, válságálló legyen. Egy olyan városvezetés van hosszú idő óta, amely a vállalkozások élénkítését ösztönzi, minden lehetőséget megad neki. Idén az uniós mellett önkormányzati választások is lesznek. Bízom benne, hogy amikor egy év múlva újra Önök elé állhatok itt, akkor is Domonyi László és csapata vezeti a várost” – zárta gondolatai Font Sándor.

Hét évvel ezelőtt a gazdasági élet úgy alakult, hogy a tizenkilenc megyéből Bács-Kiskun vármegye a tizenharmadik, mostanra viszont már a hatodik helyen áll – kezdte értékelését Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke.

A megyei járások közül a kiskőrösi kiemelkedik. A vármegyei önkormányzatnak az előző uniós ciklusban 117 milliárd forint állt rendelkezésére, amit közösségi fejlesztésekre, óvodákra, bölcsődékre, kerékpárutakra, záportározókra, iparterületek létrehozására és sok egyéb fejlesztésre fordított.

Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke

„A mostani ciklusban 100 milliárd forinttal gazdálkodhatunk, amely összeg felzárkóztatásra használható fel. Kiskőrös vonatkozásában elmondható, hogy jelentős beruházások történtek az elmúlt hét esztendőben. Sikerült a megyét összefogni ahhoz is, hogy méltóképpen megemlékezzünk Kiskőrös szülöttéről, Petőfi Sándorról, amely ünnepségsorozat nem csak a vármegyében, hanem országosan is meghatározó volt.
A napokban egyeztettünk polgármester úrral újabb egymilliárd forintos fejlesztésről, amelyre Kiskőrös a következő hónapban be is adja a pályázatát”
 – mondta a vármegyei közgyűlés elnöke.

Domonyi László polgármester megköszönte a város képviselő-testületének és a hivatal dolgozóinak az áldozatos, odaadó munkáját, és reményét fejezte ki, hogy a választások után is ugyanezzel a csapattal dolgozhat tovább a város fejlődéséért.

A város első embere méltatta a helyi vállalkozásokat is, hiszen a helyi adóbevételek nélkül nem lehetett volna kiemelkedően sikeres évet zárni. Soha nem volt még a város történetében olyan magas adóbevétel, mint 2023-ban. A magánszemélyek kommunális adójából 71 millió forint, helyi iparűzési adóból 1 milliárd 410 millió forint, és 10 és fél millió forint idegenforgalmi adó, összesen közel másfél milliárd forint folyt be.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere

„Nagyon szépen köszönjük a vállalkozóknak, köszönöm a kiskőrösieknek és mindenkinek aki segíti a város előrehaladását, Önökkel együtt tud tovább fejlődni Kiskőrös” – fejezte ki háláját Domonyi László.
„Mindannak ellenére, hogy nagyon nehéz éve volt a kormánynak, az állami finanszírozások tovább emelkedtek, nem hagyott minket magunkra a kormány” – tette hozzá a polgármester.

A fejlesztésekről is beszámolt: „a következő egy év alatt a piacsarnokot szeretnék befejezni, várhatóan jövő tavaszra már egy működő piac várja a Kőrösieket, ahol mint egy bevásárlóközpontban kapható lesz minden azzal a különbséggel, hogy a helyi vállalkozók termékeit, terményeit lehet majd megvásárolni.”

Kapcsolódó cikk
Átadták a kivitelezőnek a kiskőrösi városi piac II. ütemének munkaterületét – kezdődik a munka!
Átadták a kivitelezőnek a kiskőrösi városi piac II. ütemének munkaterületét – kezdődik a munka!
2023. október 31-én aláírták a városi piac építésének II. üteméről szóló vállalkozási szerződést, majd a pályázati projekt alapmunkák megvalósítására irányuló...

Egy évvel ezelőtt költségcsökkentés miatt lesötétedett a város, muszáj volt spórolni. Azóta viszont jelentős fejlesztés zajlik, jelenleg több mint száz utcában már az új ledlámpák világítanak. Márciustól a második ütem is elindul nagyobb teljesítményű lámpákkal, a fejlesztés várhatóan májusban be is fejeződik. 220 lámpával szerelnek fel többet és még így is több, mint 30%-os lesz a megtakarítás éves szinten, ez több 10 millió forintot jelent a költségvetésnek. A több, mint 300 millió forintos beruházást önerőből, a helyi adókból finanszírozta a város.

Kapcsolódó cikk
Több száz milliót spórolt Kiskőrös a takarékossági korlátozó intézkedésekkel
Több száz milliót spórolt Kiskőrös a takarékossági korlátozó intézkedésekkel
Évértékelő sajtótájékoztatót tartott Domonyi László polgármester, Kiskőrösön a Városháza Dísztermében 2023. december 15-én, aki elmondta, hogy a 2023-as év korábban...

Az energetikai fejlesztésekhez tartoznak még az új napelemes rendszerek, amelyek 11 önkormányzati intézmény tetejére kerülnek fel. Mindez szintén helyi adóból, 88 millió forintból valósulhat meg azért, hogy a jelenlegi szabályok szerint a szaldós rendszer működhessen. Ez szintén hatalmas megtakarítást eredményez a következő években.

Az új, 2000 négyzetméteres óvodával két régi óvodát, a Mohácsi utcai és a Thököly utcai óvodát váltottak ki. A megvalósításhoz a vármegyei önkormányzat nyújtott segítséget. A modern fűtéstechnikának és az 50 kilowattos napelemrendszernek köszönhetően minimálisak az energia költségei az új intézménynek.

Kapcsolódó cikk
Átadták Bács-Kiskun megye legnagyobb új óvodáját, ami Kiskőrös eddigi legnagyobb beruházása
Átadták Bács-Kiskun megye legnagyobb új óvodáját, ami Kiskőrös eddigi legnagyobb beruházása
Az új, hat csoportszobás Kőrisfa Óvodát augusztus 30-án, a délutáni órákban ünnepélyes keretek közt adták át Kiskőrösön. A megnyitón Korányi...

Új jövőt fog adni a Budapest-Belgrád vasútvonal Kiskőrösnek – hangoztatta a polgármester. Arról beszélt, hogy Kiskőrös Budapest agglomerációja lehet, hiszen mindössze 50 perc lesz a menetidő gyorsvonattal az új vasútvonalon. Az új, modern vasútállomás is azon a helyen épül meg, amelyet mi szeretnénk. Ez Font Sándor képviselő úrnak köszönhető, hiszen a rossz helyre tervezett állomás helyszínének módosításáért komoly tárgyalást folytatott.

Kapcsolódó cikk
Már 2025 év elején megindulhatnak a próbajáratok a Budapest-Belgrád vasútvonalon
Már 2025 év elején megindulhatnak a próbajáratok a Budapest-Belgrád vasútvonalon
Térségünkben jó ütemben halad hazánk második legnagyobb beruházása, a Budapest-Belgrád gyorsvasút építése. A próbajáratok 2025 év elején már megindulhatnak –...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (74 db kép)
MEGOSZTÁS