Míg a 2022-es évben a kiskőrösi Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetője két újszülött esetében állította ki a születési anyakönyvi kivonatot, ezzel szemben 2023-ban egy újszülött esetében. Ez csak olyankor történik, amikor otthonában születik meg egy gyermek. Így 2023-ban egy személy születési helyeként került megjelölésre Kiskőrös, ami napjainkban ritkán fordul elő. A halálesetek száma Kiskőrös közigazgatási területén belül csökkenő tendenciát mutatott.

Baranyainé Szabó Katalin kiskőrösi anyakönyvvezető elmondta – „több olyan haláleset történt, akik otthonukban, vagy Kiskőrös területén hunytak el. A kiskőrösi lakosoknak a halálesetét főként a hagyatéki eljárások száma tükrözi, ami 300-400 körül volt 2023-ban, viszont ilyen jellegű anyakönyvezésre 98 esetben került sor településünkön.”

Örömteli adat, hogy 2023-ban 14 szépkorút köszöntött Domonyi László polgármester, ami azt jelenti, hogy egyre több 90 év feletti polgár él a városban.
-Hirdetés-

Baranyainé Szabó Katalin hozzátette – „csak úgy jutunk el a születésnapjukat ünneplő székporúakhoz, ha a hozzátartozó jelzi a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé, hogy kérik a polgármesteri köszöntést. Ezt követően az igazgatóság szól a Polgármesteri Hivatalnak az igényről, majd felvesszük a kapcsolatot az érintett hozzátartozójával, akivel megbeszéljük a köszöntés részleteit, időpontját. Törekszünk arra, hogy a napján köszöntsük fel az ünnepeltet.”

2022-ben 80 házasságkötés történt Kiskőrös Város közigazgatási területén, ehhez képest ez a szám 2023-ban csökkent.

69 alkalommal történt házasságkötés külső helyszínen, és a Polgármesteri Hivatal dísztermében az elmúlt évben. A párok nem mindegyike volt kiskőrösi lakos, a külső helyszínek több vidéki menyasszonyt és vőlegényt is vonzanak. Ennek ellenére elmondható, hogy még  mindig nagyon sokan klasszikusan a Polgármesteri Hivatal dísztermét választják” – tért ki rá az anyakönyvvezető.

A születések és halálozások száma még továbbra sincs arányban, így a tavalyi évben is tovább csökkent Kiskőrös lakosságának száma.  

Kiemelt kép: illusztráció (canva.com)

MEGOSZTÁS
Írta: vira