Február 20-án a Petőfi Sándor Művelődési Központban vette kezdetét Kiskőrösön a 2024-es lakossági fórumok sora, melyet Ungvári Ferenc, a 2. számú választókerület képviselője kezdett meg.

A csekély létszámú, 18:00 órakor kezdődő fórumon Ungvári Ferenc mellett jelen volt Domonyi László polgármester, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében Szarvas József r. alezredes. A jegyzőkönyvvezetői feladatot Kutyifa Sándorné Sinkovics Csilla látta el.

-Hirdetés-

A beszámolók sorát a 2. számú választókerület képviselője kezdte meg.

„Már nagyon sok célkitűzésünk volt 2019-ben, amikor a választási ciklus elindult. Olyan érdekes időszakot éltünk át, hogy 2020-ban megtámadott minket a Covid, ami teljesen keresztülhúzott egy csomó dolgot. Ennek ellenére próbáltunk sok mindent megoldani, terveztünk és újra terveztünk folyamatosan. Majd tavaly előtt a szomszédunkban dúló háború is közbeszólt. Látható, hogy az elmúlt évben egyfajta forráscsökkenés is van, ami szintúgy visszafogja a fejlődést. De panaszkodásra egyáltalán nincs okunk, hiszen ha megvizsgáljuk a 2. sz. választókerületet, az évek óta ígért Deák Ferenc utcai járda felújítása megtörtént és folytatódni fog, hiszen ki kell érjen a József Attila utcáig” – mondta az önkormányzati képviselő.

A Tüskös Közösségi Parkról, mint az összefogás jó példájáról és a 2. sz. választókerület ékességéről beszélt. Kitért arra, hogy 2020-tól indult ez a projekt, ami azóta is folyamatosan fejlődik és bővül, ahogy az anyagi források engedik. Nyáron napvitorlák lettek kifeszítve, amit idén is visszahelyeznek. 2023 tavaszán beüzemelésre került egy kulturált, kézmosóval felszerelt vízöblítéses illemhely. Tavaly vállalkozói adakozásból és lakossági összefogásból sikerült megvalósítani a kiülő térkövezését. „Ide tervezünk még padok, kiülők telepítését, és egy játéktér kialakítását a park központi részére”- tájékoztatta a lakosokat Ungvári Ferenc.

Ungvári Ferenc önkormányzati képviselő

A 2. sz. választókerületben folyamatosan felmerülő problémákat is említett az önkormányzati képviselő, ami a lakosok odafigyelése, felelősségvállalása és segítsége nélkül nem tud megoldódni. Ilyen az utcán, parkokban és külterületeken eldobált szemét, az engedély és a városvezetés egyeztetése nélkül a közterületen ültetett nagyobb növények, fák, valamint az egész települést érintő kóbor ebek kérdése.

A lakosok által közterületen ültetett növények gondozásából, esetleg eltávolításából több probléma fakad. Az ilyen eredetű kiszáradt, veszélyessé vált fák kivágásának feladatát az önkormányzatra szeretnék terhelni a lakosok, aminek anyagi vonzatai vannak, mind azok ellenére, hogy önkényesen és egyeztetés valamint engedély nélkül kerültek oda. Fontos, hogy Kiskőrösön fát, illetve bizonyos méret fölötti növényt közterületre csak úgy lehet ültetni, hogy azt előtte egyeztetni kell az Önkormányzati Hivatalban az erre kijelölt osztállyal a későbbi viták és plusz anyagi terhek elkerülése érdekében.

A kóbor ebek kérdésében az önkormányzati képviselő a felelős állattartás fontosságát hangsúlyozta. Ebben a témában Domonyi László is felszólalt a későbbiekben.

A közvilágítással kapcsolatban a lakosok türelmét kérték a városvezetők. A lámpatestek cseréje már elkezdődött, folyamatban van, aminek munkálatai időbe telnek. Ez a fejlesztés két lépcsőben valósul meg. Ahol jelenleg még nincsen telepítve vagy kicserélve a lámpatest, oda nagyobb teljesítményű készülékek fognak felkerülni a második ütemben. Ilyenek a csomópontok, gyűjtő utak, mint a Béke utca, Arany János utca… Ezek még nem állnak rendelkezésre, várhatóan április után érkeznek meg a beszállítótól. Jó hír, hogy több lámpa lesz felszerelve, mint amennyi eddig volt. Ungvári Ferenc kiemelte, hogy akinek ezzel kapcsolatban észrevétele van, még jelezheti az önkormányzat felé, akik nyitottak a jó észrevételeket figyelembe venni, és az alapján akár módosításokat végezni a lámpatelepítésekben.  

2. számú választókerület:

Bajtárs utca, Bajza József utca, Balassi Bálint utca, Budai Nagy Antal utca, Deák Ferenc utca 13-tól folyamatos házszámok, Gyöngy utca, Határ utca, Nap utca, Pillangó utca, Thököly Imre utca, Tüskös utca, Akácfa utca, Arany János utca, Bánk utca, Béke utca 50-től folyamatos házszámok, Bocskai István utca, Esze Tamás utca 14-től folyamatos házszámok, Ifjúság utca 13/1-től páratlan oldal, páros oldal 22-től, Katona József utca 23-tól a páratlan oldal, Mező utca 24-től folyamatos házszámok, Mohácsi utca 62-től a páros oldal, páratlan oldal 81-től, Paál László utca, Remerenció tanya, Rózsa utca, Szegfű utca, Szép utca.

Szarvas József r. alezredes
Ezt követően a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében Szarvas József r. alezredes két témában hívta fel a figyelmet. Az egyik a biztonságos közlekedés és az egyre elszaporodó online csalások.

Sajnos vannak, akik még mindig nem használják rendszeresen a biztonsági övet, sőt előfordul olyan is, hogy a gyermekek esetében is elmulasztják ennek használatát. A vezetés közben, kihangosítás nélküli telefonálás is örök probléma. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség által végzett ellenőrzési akciók mind a polgárok védelme érdekében történnek, ami által kiszűrik a szabálytalan közlekedőket, így csökkentve a balesetek lehetőségét.

Kiemelte, ha az interneten történő vásárlásnál vagy eladásnál gyanús lépésekkel találkozunk, legyünk óvatosak és figyelmesek. Árulkodó jelek mindig vannak. Ugyanez érvényes a telefonos csalásokkal kapcsolatban is, amikor bankok, cégek, szolgáltatók nevében keresnek minket adategyeztetés, vagy gyanús tranzakció miatt.

Kiskőrös polgármestere a lakosok kérdését tolmácsolta az alezredes felé, hogy mit lehet tudni a forgalmasabb utakon, csomópontoknál időközönként fejünk felett megjelenő rendőrségi drónokról.
Szarvas József r. alezredes válaszában kifejtette, hogy nem kell tartani ezektől a technikai eszközöktől, ugyanis kizárólag közlekedési akciók és eltűnt személyek felkutatásánál vetik be. A drónokat csak erre kiképzett szakemberek kezelik. A közlekedés biztonsága érdekében készítenek felvételeket, a közlekedési szabályszegőket szűrik ki. Kiemelte, hogy magánterületre nem láthatnak be a drónok, a rendőrség is adatkezelő, szigorú adatkezelési szabályok vonatkoznak rájuk is.

Lakossági kérdés volt az alezredes felé, hogy Kiskőrösön a rendőrlámpás kereszteződésekbe tervezik-e állandó kamerák telepítését?
  • Egyelőre közlekedési akciókat szervezünk a szabálytalan közlekedők kiszűrésére. Nincs fedezet arra, hogy fix telepített kamera végezze ezeket a feladatokat – válaszolta a rendőr alezredes.
Majd Kiskőrös polgármestere tájékoztatta a lakosságot a város pénzügyi helyzetéről, folyamatban lévő fejlesztésekről és tervekről.

Ismertette, hogy Kiskőrös város 2023-as évi magánszemélyek kommunális adóbevételéből származó összege 71 millió forint, a helyi iparűzési adó eddig nem látott csúcsot döntött, ami 1,4 milliárd forint volt. Látványosan emelkedik az idegenforgalmi adó, ami 10,5 millió forintot jelent. Kijelenthető, hogy e tekintetben a 1,5 milliárd forintos álomhatárt átlépte Kiskőrös. Az összköltségvetésből a helyi adóbevételek kisebb hányadot tesznek ki, nagyobb részt jelentenek az állami támogatásokból elnyert összegek.  

A piac építésére is kitért a polgármester. Jelenleg a csarnok belső része 80%-os készültségben van. Jó hírként mondta, hogy a piac építésének II-es üteme is elkezdődött, ami alatt a fedett-nyitott árusító tér, az udvar és parkolók kialakítása van folyamatban. Beszámolóját látványtervek bemutatásával színesítette. Hozzátette, egy év múlva ennek a piacnak működnie kell, de készen is lesznek a meghatározott időre a munkálatokkal.

Tavaly Kiskőrös közvilágítása 118 millió forintba került a városnak úgy, hogy 800 lámpatest elsötétedett. A korlátozó intézkedések nélkül ez az összeg a 150-160 millió forintot is elérhette volna – fejtette ki a polgármester. Az így megtakarított összeget hozzáadták a 416 millió forintos, önerős közvilágítás fejlesztéshez. Az időigényes tervezési, engedélyezési eljárások miatt a projektnek most nem része új hálózat kiépítése, új oszlopok felállítása. A városvezetés a tervezés során külön figyelmet fordított a közlekedés-biztonságra, a gyalogátkelőhelyekre és a forgalmas csomópontokra. A korszerűsítéssel kapcsolatban Domonyi László elmondta, hogy 600 db LED-es lámpa már fel van szerelve, amik a legkisebb teljesítményűek. Ezek a legkisebb forgalmi utak mentén találhatók. A nagyobb forgalmi utak mentén és kereszteződésekbe nagyobb teljesítményű lámpák kerülnek felszerelésre a II. ütemben, előreláthatóan március közepétől. Összesen 1303 db Schréder TECEO típusú lámpatest lesz felszerelve Kiskőrösön, ami közel 200 db lámpatesttel több, mint ami jelenleg van. Azokon a helyeken, ahol panasz érkezett a közvilágítás hiányára, új lámpákat telepítenek. Ide tartozik az Erdőtelki út is. Még ezzel a többletmennyiséggel is várhatóan 30%-al kevesebb lesz a közvilágítás fogyasztása, mint jelenleg az elavult lámpákkal.

A korszerűsítés jegyében szaldó elszámolású napelemes rendszer telepítésére kerül sor az alábbi intézményeknél: Petőfi Sándor Művelődési Központ, Pátria épülete, Hagyományok Háza, Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény, sportpálya, Küzdősportok Háza, Batthyány Óvoda, Erdőtelki Óvoda, piaccsarnok.
Domonyi László hozzátette, hogy a Kőrisfa Óvoda épületén már tavaly év végén sor került a napelemes rendszer -101 db- telepítésére.

Domonyi László tájékoztatót tartott a 2. sz. választókerület megjelent lakosainak

Az elmúlt évben megvalósult beruházásoknál és karbantartásoknál a polgármester kitért arra, hogy a záportározó körül térkőburkolatú sétányt építettek, ahogy a Szabadidőparkban is. Járda felújításokat végeztek a Deák Ferenc utcában a Thököly utca és a Bajza utca között. Térkőburkolatú járda készült a Vasvári Pál utcában a Bem József Általános Iskola előtt, és a Sárkány József utcai társasházak mellett.

Az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatban hosszas tárgyalások eredményét osztotta meg a lakosokkal Domonyi László. A kiskőrösi vasútállomás új épületét a városvezetés kérésére a tervezett helyének tükörképén fogják felépíteni, aminek többletköltségét a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. vállalta magára. Így az új felvételi épület, valamint az épülethez szükséges parkolók a meglévő buszmegálló mögötti területre kerültek áthelyezésre.

A városvezetés tervei között szerepel a Kiskőrös és Kecel közötti kerékpárút építése, mely a Petőfi utca és a József Attila utca kereszteződésétől indulna. A tervek szerint belterületen a főút mentén kétoldali kiemelt szegéllyel ellátott kerékpárút fog haladni Kecel irányába.

Egy olyan megoldást ismertetett a polgármester, ami remélhetőleg valamelyest megoldja a kóbor ebek, már korábban is felmerült kérdést. 3 évente kötelező ebösszeírást tartanak, ami ebben az évben lesz újból esedékes. Ezt szeretnék intenzívebb formában végezni, melynek során személyes felkeresés útján tervezik felvenni az erre vonatkozó adatokat. Ennek apropója, miszerint felajánlják minden kutyatulajdonosnak, hogy a város költségén elvégzik az ebek kötelező mikrochippelését, ami feltétele a veszettség elleni oltás beadásának. Ha a kutya kiszökik, elkóborol otthonról, a chippnek köszönhetően könnyen megtalálható a gazda a további intézkedések végett. Így nem kell a keceli ebrendészeti telepre szállítani a szabadon kószáló állatot, ami éves szinten komoly anyagi terhet ró az önkormányzatra.

Zárásként Domonyi László elmondta, hogy Kiskőrös idei költségvetése nagyon nehezen állt össze, mivel gazdaságilag egy szűkös évre kell készüljön a városvezetés. Az önerős fejlesztésekre nagy összegeket fordítanak annak reményében, hogy az elkövetkezendő években megtérülnek mindezek. Közvilágítás korszerűsítése: 416 millió forint, napelemfejlesztés: közel 90 millió forint, az iparűzési adó állam felé történő adófizetése: 119 millió forint, + a fürdő megnövekvő költségei. Ennek következtében az egyéb kisebb fejlesztésekre, korszerűsítésekre kevesebb összeg áll rendelkezésre.  

Végül a lakossági kérdések, észrevételek következtek.

Lakossági észrevételként került felszínre, miszerint nehezen lehet belátni a kereszteződést az út szélén parkoló autóktól, ahogyan az Árpád utcáról szeretnénk rákanyarodni a Bajcsy-Zsilinszky utcára. Bár az önkormányzat ennek megoldásaként korábban már helyezett ki kanyarodást segítő tükröt, de az nincs jól pozicionálva, nem nyújt segítséget a közlekedőknek. Domonyi László biztosította a lakosokat, hogy ennek mindenképpen utána járnak és korrigálják a problémát.

A Mező utca elején évtizedek óta el van helyezve a 40-es sebességkorlátozó tábla, viszont a vele merőleges utcák kereszteződéseinél nincs megismételve, így azok fel is oldják a sebességkorlátozást. Lakossági kérés, ahol szükséges, az önkormányzat tegyen ki további 40-es táblákat, hogy az egész utca hosszára érvényes legyen a sebességkorlátozás.

A záportározóban történő nádkivágás kérdésében azt a választ kapták a lakosok, hogy egyelőre az iszapfelszínen történt vágást végezték el, de amennyiben a későbbiekben drasztikusabb, gyökérirtásra lesz szükség, alkalmazni fogják.

Domonyi László polgármester

Visszatérő problémaként jött szóba a parkolók hiánya Kiskőrös központjában. Erre reflektálva fejtette ki a polgármester, hogy 980 parkolóhely van a város központi részén. A baj inkább az, hogy mindenki a céljához lehető legközelebb, szinte az ajtóban szeretne megállni, a vállalatok, üzletek, irodák dolgozóit is beleértve, akik napközben 8-10 órán keresztül parkolnak ugyanott, elfoglalva a helyet az ügyfelektől, vásárlóktól. Több új parkoló került kialakításra az elmúlt években, amik pár száz méterrel odébb, egy utcával hátrébb találhatók, mégsem használják azokat a lakosok, üresen állnak egész nap. Domonyi László elmondta, hogy amennyiben a sokszori kérés, figyelemfelhívás ellenére sem változik a közlekedők mentalitása e tekintetben, szigorításokat fognak bevezetni a központi parkolás ügyében.
Mindemellett az új piaccsarnok mellett, a temetőnél és a záportározónál is új parkolók kialakítására kerül sor a közeljövőben, ezzel is növelve a kiskőrösi parkolók számát az igényeknek megfelelően.

A jelenlévők megemlítették a főbb úthálózatok rossz minőségét, nyomvájúkat, kátyúkat, aminek felújítása felől érdeklődtek. A polgármester elmondta, hogy Font Sándor országgyűlési képviselő úrnak már jelezte a problémát, aminek orvoslásában a segítségére számítanak. A központon áthaladó fő út felújítása mellett három körforgalom kiépítése is a tervek között szerepel, amik megkönnyítenék a megnövekedett forgalom haladását és elkerülhetők lennének a balesetek. Ez a már említett Bajcsy-Zsilinszky – Árpád utca kereszteződése, a Pennynél a Dózsa György út és Klapka György utca, valamint a József Attila – Klapka György utca kereszteződése.

Lakossági kérdésként hangzott el, hogy az új piaccsarnok parkolóját/udvarát és az evangélikus temetőt milyen kerítés fogja elválasztani? Domonyi László megnyugtatásként elmondta, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy  a temető nyugalmát ne zavarja meg semmi, ennek megfelelően egy oda illő szilárd kőfalat építenek a két terület elválasztására.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS