A 2024-es évben is folytatja a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézménye az ismeretterjesztő, tájékoztató előadás-sorozatát. 2024. 02.19-én Kecel Város Önkormányzat Óvodája és Bölcsődéje meghívására szülőknek és az intézmény szakembereinek a Nyelvi játék szerepe a beszédfejlődésben című előadással készült Balatoniné Morvai Valéria gyógypedagógus-szurdologopédus.

Az előadás célja nem az volt, hogy nyelvi játékokat, höcögtetőket, mondókákat, dalocskákat tanítsunk a jelenlévő hallgatóságnak, sokkal inkább ezeknek a nyelvi játékoknak a beszédfejlődésben betöltött nélkülözhetetlen szerepére szerettük volna ráirányítani a figyelmet. Bemutattuk népi hagyományokból eredő gyökereit, különböző osztályozási módjait, és az életkori sajátosságokat követő alkalmazási lehetőségeit. Ahhoz, hogy jobban megértsük ezeknek a nyelvi eszközöknek a gyermeki lélekre és gondolkodásra gyakorolt pozitív hatásait, a hallgatóság aktív részvételével felvázoltuk a tipikus nyelvelsajátítás mérföldköveit, utalva e folyamat egyszerre univerzális és individuális jellegére. Összegyűjtöttünk néhány anyanyelvi kompetenciát fejlesztő, fejlődést segítő javaslatot, melyet szülők is bátran alkalmazhatnak, akár észrevétlen alkalmaznak is, de nem árt tudatosítani jelentőségüket.

-Hirdetés-

Kiemeltük a nyelvi játékok gyermeki lélek és test fejlődésére vonatkozó pozitív hatásaival szemben a mai digitális környezet kedvezőtlen befolyását közös együttléteinkre, figyelmi funkcióinkra valamennyi szociális szintünkön. Az előadás végén szakirodalmi ajánlások, ölbeli játékgyűjtemények felvillantására került sor, melyeket egyaránt tudnak használni a szülők otthoni tevékenységeikben illetve a pedagógusok szakmai munkájuk során.

Az előadás – reményeink szerint- hozzájárult ahhoz, hogy a szülők és pedagógusok a nyelvi játékokat minél tudatosabban használják mindennapi életük során a gyermeknevelésben, beszédfejlesztésben egyaránt. A nyelvi játék nem kizárólagosan az anya feladata, és nem feladathelyzet! A nyelvi játék szerepe a kapcsolódásban van, az érintésben, a párbeszédben, a kölcsönösségben, az ismétlődő hangsorok, dallamok, mozdulatok biztonságában van. Így aztán játszhatjuk kinn és benn, fűben vagy vízben, apával vagy nagyival. A lényeg az egymásra figyelő aktív kapcsolódás lehetőségének biztosítása.

Következő előadásunkat online formában A plasztik és a digitális cumi hatása a kisgyermekkori nyelvfejlődésre címmel tartjuk 2024.03.04-én 14 órától.

Az előadás ingyenes, jelentkezni szükséges a bacs.psz.kiskoros@gmail.com email címen.

Előadások igényelhetők a dátum szabad megválasztásával, a célközönség megadásával a fenti email címen.

Írta, kiemelt kép: Balatoniné Morvai Valéria, gyógypedagógus-szurdologopédus/BÁCS PSZ Kiskőrösi Tagintézmény

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira