25. jubileumi hegyközségi borversenyt rendeztek Akasztón 2024. február 23-án pénteken. Az idei versenyre mondhatni rekordszámú, 140 minta érkezett. A legkülönbözőbb borok képviseltették magukat minden fajtából. Nemcsak Akasztóról, hanem a környező településekről is neveztek. Érkezett minta Hartáról, Soltról és Soltvadkert mellett Csengődről, Tabdiról is. Nemzetközi jellege is volt az eseménynek, hiszen a délelőtti bírálatokra ketten Horvátországból, Baranya-Eszék megyéből érkeztek, illetve Akasztó testvértelepülései is képviseltették magukat.
Az esti díjátadón játszó zenekar a romániai Szilágyságból jött Akasztóra.

Az esemény a hagyományokhoz híven pénteken reggel kilenc órakor kezdődött egy kisebb megnyitóval a Beszedics Családi Pincében, ahol a főszervező és egyben az Akasztói Hegyközség elnöke, Gubán Gyula köszöntötte a bírálókat. Itt ismertette a borok bírálatának menetét. 5 bizottság volt fajták szerint bontva. A bizottságok főként két mintát küldtek tovább a délutáni csúcsbizottság elé, ahol eldőltek a nagy arany minősítések és kiválasztották Akasztó zászlós borát. A bírálatokra több ismert környékbeli borászt is felkértek. Többek között Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Filus János a HNT Ellenőrző Bizottságának elnöke, vagy éppen Kunföldi Pál, akit már Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért díjjal is kitüntettek. A minták bírálásánál az akasztói Kunszt József Katolikus Általános Iskola diákjai segítettek.

Bírálat a Beszedics Családi Pincében
-Hirdetés-

Délben egy kis ünnepségre került sor a borverseny keretein belül. Az akasztói Király Pékség előtti parkban egy új emlékoszlopot avattak fel. Az avatáson Gubán Gyula elmondta, hogy az emlékoszlopot az Akasztó Hegyközség tisztségviselői állíttatták a 25. Akasztó Hegyközség borverseny emlékéül. Az emlékoszlopot a Czaczarda testvérek építették meg.

Emlékoszlopot avattak a 25. jubileum emlékéül
A borverseny a szokásoknak megfelelően este egy díjátadóval egybekötött vacsorával zárult. A vacsora előtt adták át a díjakat és az okleveleket.

Az ünnepség a Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd egy szomorú apropója is volt az eseménynek. A díjak átadása előtt megemlékeztek a tavaly elhunyt Martinkovics Istvánról, akit az Akasztói Borbarát Borrend közgyűlésén posztumusz tiszteletbeli tagjává választottak. Ennek jeléül egy emlékplakettet adtak át özvegyének, Máriának és lányának, Lilinek.

A Vízkereszt Citerazenekar is fellépett

Ezek után előbb a tíz éves Vízkereszt Citerazenekar adott elő egy rövid dalcsokrot, majd látványos táncokkal emelték az est színvonalát a Kecskemétről érkezett táncosok, akik több műsorszámot is előadtak.

Kecskemétről táncosok is érkeztek, akik három műsorszámmal is szórakoztatták a közönséget
Az átadáson köszöntőbeszédet mondott Filus János, és Font Sándor a térség országgyűlési képviselője.

A legjobban az idei borversenyen a 6 arany és 1 nagy arany minősítést nyert Eszes Vin Tornyos Borház szerepelt Csengődről.

Szabó József az Eszes Vin Kft. ügyvezetője veszi át a nagy arany elismerést Font Sándortól és Turú Tamástól

Nagy arany minősítésben részesült a borászatoknál: Eszes Vin Tornyos Borház Cserszegi Fűszerese, a Boden Vin Kft. Rose Cuvéeje, és a kedvem lenne Vörös Cuvée a Döbrögec Szőlőbirtoktól.

Borászok kategóriában nagy arany minősítésben részesült: Fehér Béla Bianca és Kékfrankos Roséja, Martinkovics Tibor Kékfrankos Turán Roséja.

Fehér Béla két nagy arany minősítést is szerzett boraival
Minden évben megválasztják Akasztó Község zászlós borát, melybe csak az akasztói alapanyagokból készült bor számított. 2024-ben Akasztó zászlós bora címet Varga Albert 2023-as évjáratú Sauvignon Blanc bora nyerte el.
Varga Albert és Gubán Gyula

A díjátadó keretein belül külön köszöntötték egy erre az alkalomra készített főzőköténnyel Varga Albertet és Szabó Csengét, akik igazán nagy munkát fektettek bele az idei Akasztó Hegyközség borverseny sikeres megrendezésbe, illetve Supkáné Erzsikét, aki sok-sok éven keresztül segítette a hegyközség munkáját.

Major Arnold Népi Zenekara játszott a vacsora után

A vacsorát követően még két műsorszám hátra volt. Előbb a romániai Szilágyságból érkezett Major Arnold Népi Zenekara játszott a nagyközönségnek. Végül pedig a Sláger TV-ből ismert Bodonyi Bea énekesnő szórakoztatta a zsúfolásig megtelt Akasztói Faluház közönségét.

Bodonyi Bea énekesnő is fellépett a díjátadón

A szervezők szeretnének köszönetet mondani mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult a 25. jubileumi Akasztó Hegyközség borverseny sikeres megrendezéséhez. Továbbá köszönetüket fejezik ki a sok nevezőnek is.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (246 db kép)
MEGOSZTÁS