Kiskőrös város polgármestere és a választókerületek önkormányzati képviselői lakossági fórum keretében tájékoztatást tartanak a 2024. évi költségvetésről, a város fejlesztéseiről, működéséről és a választópolgárokat érintő aktuális kérdésekről.

Március 5-én, kedden Pohankovics András, az 1. számú választókerület önkormányzati képviselője tartott lakossági fórumot a Petőfi Sándor Művelődési Központban. A 18:00 órakor kezdődő fórumra nagy volt az érdeklődés, ami nemcsak a megjelentek számából, hanem a felszólalásokban is megmutatkozott.

-Hirdetés-

Vendége volt Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében Horváth Attila r. alezredes, akiktől kérdezni is lehetett. Kiskőrös Város Önkormányzatától a jegyzőkönyvet Chudi Barbara vezette.

Domonyi László polgármester számolt be Kiskőrös jelenlegi helyzetéről
Rendhagyó módon először Domonyi László tájékoztatta a lakosokat a város pénzügyi helyzetéről, folyamatban lévő fejlesztésekről és tervekről.

Elmondta, hogy a helyi iparűzési adó eddig nem látott csúcsot döntött, majd a piaccsarnok építésének lépéseit is bemutatta. A jelenleg is zajló közvilágítás korszerűsítésére is kitért, és megköszönte a lakosok türelmét, megértését a szigorító intézkedések keretében bevezetett közvilágítás lekapcsolása miatt. Az elmúlt évben megvalósult beruházásoknál és karbantartásoknál a polgármester kitért arra, hogy a záportározó körül térkőburkolatú sétányt építettek, ahogy a Szabadidőparkban is. Járda felújításokat és építést végeztek több utcában. Az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatban hosszas tárgyalások eredményét osztotta meg a megjelentekkel Domonyi László.
Végül a jövőre kitérve bemutatta a Kiskőrös és Kalocsa közötti kerékpárút építésének hivatalos tervét, aminek megvalósítása még várat magára. 

A beszámolóról részletesebben az alábbi cikkben olvashatnak:

Kapcsolódó cikk
A 2. sz. választókerülettel vette kezdetét a 2024-es lakossági fórumok sora
A 2. sz. választókerülettel vette kezdetét a 2024-es lakossági fórumok sora
Február 20-án a Petőfi Sándor Művelődési Központban vette kezdetét Kiskőrösön a 2024-es lakossági fórumok sora, melyet Ungvári Ferenc, a 2....
Ezt követően Horváth Attila r. alezredes, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője az egyre elszaporodó online csalásokra hívta fel a figyelmet.

Szakterületéhez híven elsősorban a helyi közbiztonság javulásáról számot be az alezredes. A bűncselekmények jellegét tekintve lopások és csalások fordultak elő 2023-ban Kiskőrösön.
Kiemelte, ha az interneten történő vásárlásnál vagy eladásnál gyanús lépésekkel találkozunk, legyünk óvatosak és figyelmesek. Árulkodó jelek mindig vannak. Óva intette a jelenlévőket a külföldi, feltűnően olcsó webshopokról való rendeléstől. Hozzátette, ha mégis interneten keresztül vásárolunk, válasszuk az után fizetés lehetőséget még akkor is, ha pár száz forinttal drágább, de valamelyest biztonságosabb. A futárcégek kézbesítőinek kötelességük megvárni, míg az átvevő kibontja a csomagot és meggyőződik arról, hogy azt kapta, amit rendelt. Ha csalódás éri a vásárlót, jegyzőkönyv készül az esetről, ezt követően a rendőrségen lehet feljelentést tenni a csalásról.
Legyünk gyanakvók a telefonos átverésekkel kapcsolatban is, amikor bankok, cégek, szolgáltatók nevében keresnek minket adategyeztetés, vagy gyanús tranzakció miatt. Ilyenkor szorgalmazzuk inkább a személyes adategyeztetést a szolgáltató helyi fiókjában, vagy ismerős ügyintézővel. Ha az elkövető pánikot próbál kelteni, sürgeti döntésünket, mi akkor is legyünk higgadtak, ne cselekedjünk meggondolatlanul, ne töltsünk le semmilyen távolról vezérelhető alkalmazást a telefonunkra vagy számítógépünkre. A legjobb megoldás, ha mielőbb megszakítjuk a telefonbeszélgetést.

Horváth Attila r. alezredes
Pohankovics András ismertette a közelmúltban az 1. számú választókerületben történt fejlesztéseket.

Hosszú idő után sor kerülhet az Árpád utca – Liget utca 2.,4.,6. – Harangvirág Óvoda és a kiskőrösi bölcsőde közötti terület rendezésére, fejlesztésére. Ez az önkormányzat idei költségvetésébe bekerült, így a Kőröskom Nonprofit Kft. elkezdheti a munkálatokat, aminek keretében parkolók kialakítását, csapadékvíz-elvezetést, területrendezést fognak elvégezni. Köszönetét fejezte ki az Árpád utcai társasházak lakóinak, hogy a hozzájuk tartozó udvarrészt lekerítették, és parkolókat alakítottak ki önerőből. Ez nagyságrendileg 20-25 millió forint megtakarítást jelent az önkormányzatnak.

Hozzátette, hogy az önkormányzat célja az, hogy az idei szűkös költségvetés ellenére újabb járdaszakaszok kerüljenek felújításra, kialakításra. Ehhez kapcsolódóan egy közeli település gyakorlatának átvételét vetette fel az önkormányzati képviselő. Elmondta, hogy Kiskunmajsa Önkormányzata minden évben elkülönít egy adott összeget a költségvetésben járdafelújításra, aminek lehívására pályázatot írnak ki. Amennyiben a lakosok, társasházi közösségek, cégek vállalják a járdafelújítás költségeinek egy részét és lebonyolítását, anyagi támogatást nyújt az önkormányzat. Így mindenki jól jár, hamarabb megtörténnek a fejlesztések, az önkormányzatnak sem kerül annyiba egy-egy szakasz, ezért többfelé el tudják osztani az erre szánt anyagi forrást, és az ingatlanokat megfelelő környezet veszi körül. Ehhez az ott lakóktól, ingatlantulajdonosoktól is nyitottságra és kompromisszumkészségre van szükség a közös jó cél érdekében.

Örömmel jelentette, hogy a Pátria helyzete rendeződni látszódik. A Kiskőrösi Járási Hivatal Földhivatali Osztálya benyújtotta igényét az épületre, amit a polgármester úr javaslatára a képviselő-testület támogatott. Így a Földhivatal át fog költözni az egykori közjegyzői irodába.

Új hírként közölte Pohankovics András, hogy Kiskőrös Város Önkormányzatának tervei között szerepel a Kiskőrösi Járásbíróság épületének átépítése, felújítása, majd új funkcióba helyezése. Ez nem egy egyéves projekt lesz, a nagy beruházások közé fog tartozni. A részletekről egyelőre nem szeretne nyilatkozni a városvezetés, de a polgármester megnyugtatott mindenkit, hogy hírt adnak róla, amint aktuálissá válik.

A Király Csemege átalakításon fog átesni, az egész épületet egybenyitják, kibővítik az eladóteret. Ezért kérték, hogy a mellettük lévő területet rendezze az önkormányzat, ahol talán fákat is kell majd kivágni, amiknek helyére oda illő új fákat fogunk ültetni. Ugyan így tesznek majd a Batthyány utcai társasházak előtt található veszélyessé vált fákkal kapcsolatban is.

Pohankovics András felhívta a lakosok figyelmét és kérte őket, hogy bátran jelezzék neki telefonon ha olyat tapasztalnak a körzetben, ami nem oda való, vagy ha probléma adódik.
Az 1. számú választókerület lakosai aktív résztvevői voltak a fórumnak, többen is felszólaltak az est folyamán.

Észrevételként merült fel, hogy egyre többen a rendőrlámpával felszerelt gyalogátkelőhelytől pár méterrel arrább mennek át a Petőfi Sándor utcán, a Pozsonyi utca és a Művelődési Központ között, ami rendkívül balesetveszélyes és szabálytalan. A legnagyobb aggodalomra és felháborodásra az adott okot, hogy sok szülő gyermekével együtt teszi mindezt, akik ezt látják példaként maguk előtt. A felelős és szabályszerű viselkedés a gyalogosokra is éppúgy vonatkozik, hisz részesei a közlekedésnek. Az óvodákban és iskolákban rendőrök által tartott balesetmegelőzési előadások mellett a szülői/nagyszülői felelősség épp olyan fontos ebben a témában!

Egy másik lakos aggodalmát fejezte ki az időnként felbukkanó hajléktalanokkal és a városunkban egyre nagyobb számban megjelenő gondozott felnőtt személyekkel szemben. Nemtetszésének adott hangot abban, hogy ezeket a személyeket már társasházakban is elszállásolják az ott lakók beleszólása nélkül.
Másik téma, aminek hangot adott, hogy az Árpád utcai Coop Üzlet mögött található parkolón keresztül rövidíti le több autós az útvonalát, amit gyakran nagyobb sebességgel tesznek meg, ami hangos és rendkívül balesetveszélyes. Kérte a városvezetést, találjanak megoldást arra, hogy a parkoló meg tudja tartani eredeti funkcióját, és ne átmenő forgalom legyen rajta.
A hajléktalanokkal kapcsolatban a polgármester és a jelenlévő rendőr alezredes is megnyugtatta a jelenlévőket, hogy amint tudomást szereznek ittlétükről, rendszerint megteszik a megfelelő lépéseket ez ügyben.

Érdeklődtek az egykori „Staud Rendelőintézet” épületének sorsáról, amiről a polgármester elmondta, hogy a Kiskőrösi Járásbíróság vette meg a házat, aminek a helyére az új épület terve már elkészült. Ezt a képviselő-testület el is fogadta. A kivitelezői közbeszerzést pár héttel ezelőtt írták ki a tulajdonosok, itt tart jelenleg a beruházás.

A településen megrendezett programok, események ütközésének elkerülése érdekében Koordinációs Bizottság felállítását javasolták, ahogyan volt az évtizedekkel ezelőtt. Ennek ötletével egyetértett a polgármester azzal kiegészítve, hogy nem csak a városi rendezvényeket, hanem a térség összes nagyobb rendezvényét össze kellene hangolni.

A járdákon, füves területen való parkolásra többen panaszkodtak, ami a gyalogos közlekedést akadályozza, nehezíti.

A lakosok szükségét érzik annak, hogy a városközpontban több mozgássérült parkolót alakítsanak ki, ugyanis pont az ebben érintettek azok, akiknek igazán gondot okoz, ha több tíz méterrel a célhelyüktől tudnak csak kiszállni a gépjárműből.

Az előző lakossági fórumokhoz hasonlóan itt is elhangzott a külterületeken illegálisan lerakott hulladékkal kapcsolatos panasz. A polgármester erre reflektálva most is elmondta, hogy ezekkel szemben az önkormányzat szélmalomharcot vív évek óta, megtesznek minden lehetséges lépést a hulladékok összegyűjtésére, elszállítására, felszámolására, ami több millió forint terhet jelent. A Hulladékudvar működésére, szabályaira is többen panaszkodtak, ahogyan az előző fórumokon is, ez azonban a városvezetés hatáskörén kívül esik.  

A buszmegállóval kapcsolatban több észrevétel került napvilágra (vagy inkább már holdvilágra). Elsőként fedett várakozóhely kialakításának igényét fogalmazták meg a lakosok, majd a nyilvános mosdó nyitva tartási idejének (jelenleg: 5:00-tól 18:00-ig) hosszabbítását is szorgalmazták. Igaz, hogy látják és tudják a kiskőrösiek, hogy közlekedik helyi járatos busz a városban, mégis talány, hogy milyen útvonalon, hol vannak a megállók, és mi a menetrendje.

Ezt az alábbi táblázatban találják (forrás: kiskoros.hu):

A vandalizmus is szóba került a lakossági fórumon, ami céltalan és érthetetlen. Domonyi László elmondta, hogy ennek kivédése érdekében több térfigyelő kamera üzemel a város számos pontján, és károkozás esetén a feljelentés haladéktalanul megtörténik. Ez ellen csak a megfelelő nevelés és az észszerű viselkedés lehet az igazi megoldás.

A polgármester további fejlesztési tervekről is hírt adott a találkozón, ami a Szabadidőparkot érinti. A régi aszfaltos teniszpálya helyén két új, az igényeknek megfelelő teniszpályát terveznek építeni. Továbbá kosárlabda pálya bővítése is a tervek között szerepel a Streetball pályán.
A terület biztonsága érdekében a régi, elöregedett, kiszáradt, veszélyessé vált fákat sajnos ki kell majd vágni, de pótolni fogják azokat. Domonyi László minden kiskőrösit megnyugtatott, hogy nem marad zöld, árnyékos felület nélkül a terület.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (50 db kép)
MEGOSZTÁS