-Hirdetés-

Sajtóközlemény
A Kőrisfa óvoda energetikai fejlesztése
2024.03.12.

 

Lead: Pozitív elbírálásban részesült a TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00051 azonosítószámú „A Kőrisfa óvoda energetikai fejlesztése” című európai uniós projekt. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében Kiskőrös Város Önkormányzata 28.715.863,- Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Kőrisfa óvoda energetikai fejlesztésére.

A Kőrisfa Óvoda 2021. szeptemberében nyitotta meg kapuit az óvodások előtt. Az épület BB energetikai minőségi besorolással rendelkezik, a fűtéshez és a hűtéshez felhasználandó meleg, és hideg vizet hőszivattyú állítja elő. Jelen projekt keretében a hőszivattyúk és egyéb elektromos berendezések működéséhez szükséges villamos energiát monokristályos napelemek segítségével előállító háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovoltaikus rendszer kialakítását valósítjuk meg. A fejlesztés eredményeként költséghatékony, alacsony szén-dioxid kibocsátású, környezetbarát épület kerül kialakításra, a napelemek által előállított villamosenergia lehetővé teszi, hogy az óvoda fűtését gázkazánok helyett hőszivattyúval biztosítjuk.

A projekt célja a helyi önkormányzat tulajdonában lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A projekt által érintett óvoda szerepének megerősítése, a szolgáltatások minőségének növelése, a környezetvédelmi szemléletformálás erősítése, az energia fogyasztás csökkentése az épület energetikai korszerűsítésével. A projekt megvalósulása révén a CO2 kibocsátás várhatóan évi 27,1 tonnával csökken.

A projekt tervezett befejezési ideje: 2024. szeptember 18.
A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a www.kiskoros.hu oldalon olvashatnak.

MEGOSZTÁS
Írta: vira