Kiskőrös város polgármestere és a választókerületek önkormányzati képviselői lakossági fórum keretében tájékoztatást tartanak a 2024. évi költségvetésről, a város fejlesztéseiről, működéséről és a választópolgárokat érintő aktuális kérdésekről.

-Hirdetés-

Március 12-én, kedden Szlovák Pál, a 6. számú választókerület önkormányzati képviselője tartott lakossági fórumot a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

Vendége volt Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében Szarvas József r. alezredes, akiktől kérdezni is lehetett. Kiskőrös Város Önkormányzatától a jegyzőkönyvet dr. Nagy Gabriella aljegyző vezette.

Szlovák Pál, Domonyi László, Szarvas József (b-j)
Szarvas József r. alezredes a közlekedésbiztonságról és az egyre elszaporodó online és telefonos csalásokra hívta fel a figyelmet.

Emlékeztette a jelenlévőket, hogy a héten Roadpol akciót tart a rendőrség Magyarország közútjain. Kiemelte, hogy erre a lakosok biztonsága érdekében van szükség. Ennek eredményeként kevesebb baleset és sérülés következett be már a tavalyi évben is nem csak Kiskőrösön, hanem Bács-Kiskun vármegyében és országszerte is.  

Kapcsolódó cikk
A rendőrök egy héten keresztül ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök használatát Magyarország közútjain
A rendőrök egy héten keresztül ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök használatát Magyarország közútjain
A ROADPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) éves ellenőrzési terve alapján a Magyar Rendőrség 2024. március 11....

Az online csalásokra rátérve elmondta, sajnos nem telik el úgy nap vármegyénkben, hogy ne érkezne feljelentés ebben a bűncselekménykörben. A megkeresett személyek nagyon sokat tehetnek annak érdekében, hogy megelőzzék a bajt. Ne higgyünk az olcsó, külföldi webshopoknak, amik túl kecsegtetők. Kiemelte, ha az interneten történő vásárlásnál vagy eladásnál gyanús lépésekkel találkozunk, legyünk óvatosak és figyelmesek. Hozzátette, ha mégis interneten keresztül vásárolunk, válasszuk az után fizetés lehetőséget még akkor is, ha pár száz forinttal drágább, de valamelyest biztonságosabb. A futárcégek kézbesítőinek kötelességük megvárni, míg az átvevő kibontja a csomagot és meggyőződik arról, hogy azt kapta, amit rendelt. Ha csalódás éri a vásárlót, jegyzőkönyv készül az esetről, ezt követően a rendőrségen lehet feljelentést tenni a csalásról.
Legyünk gyanakvók a telefonos átverésekkel kapcsolatban is, amikor bankok, cégek, szolgáltatók nevében keresnek minket adategyeztetés, vagy gyanús tranzakció miatt. Ilyenkor szorgalmazzuk inkább a személyes adategyeztetést a szolgáltató helyi fiókjában, vagy ismerős ügyintézővel. Ha az elkövető pánikot próbál kelteni, sürgeti döntésünket, mi akkor is legyünk higgadtak, ne cselekedjünk meggondolatlanul, ne töltsünk le semmilyen távolról vezérelhető alkalmazást a telefonunkra vagy számítógépünkre. A legjobb megoldás, ha mielőbb megszakítjuk a telefonbeszélgetést.

Szarvas József r. alezredes
Domonyi László tájékoztatta a lakosokat a város pénzügyi helyzetéről, folyamatban lévő fejlesztésekről és tervekről.

Elmondta, hogy a helyi iparűzési adó eddig nem látott csúcsot döntött, majd a piaccsarnok építésének lépéseit is bemutatta. A jelenleg is zajló közvilágítás korszerűsítésére is kitért, és megköszönte a lakosok türelmét, megértését a szigorító intézkedések keretében bevezetett közvilágítás lekapcsolása miatt. Az elmúlt évben megvalósult beruházásoknál és karbantartásoknál a polgármester kitért arra, hogy a záportározó körül térkőburkolatú sétányt építettek, ahogy a Szabadidőparkban is. Járda felújításokat és építést végeztek több utcában. Az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatban hosszas tárgyalások eredményét osztotta meg a megjelentekkel Domonyi László.
Végül a jövőre kitérve bemutatta a Kiskőrös és Kalocsa közötti kerékpárút építésének hivatalos tervét, aminek megvalósítása még várat magára. 
Majd a 2023. december 31-én átadott új Petőfi zsánerszoborral zárta tájékoztatóját.

A beszámolóról részletesebben az alábbi cikkben olvashatnak:

Kapcsolódó cikk
A 2. sz. választókerülettel vette kezdetét a 2024-es lakossági fórumok sora
A 2. sz. választókerülettel vette kezdetét a 2024-es lakossági fórumok sora
Február 20-án a Petőfi Sándor Művelődési Központban vette kezdetét Kiskőrösön a 2024-es lakossági fórumok sora, melyet Ungvári Ferenc, a 2....
Domonyi László
Az összejövetelt keretbe foglalták a lakossági kérdések, észrevételek, kérések sora.

Lakói kérés volt, hogy a Rákóczi Ferenc utcában, kiemelten a Szűcsi óvoda előtti szakaszon és az utáni részén sebességkorlátozó táblákat és akár sűrűbben traffipaxot helyezzenek ki annak érdekében, hogy megszűnjön a gyorshajtások száma. A fokozott rendőri jelenlétet és szükség esetén intézkedést is szorgalmaztak a választókerület utcáin.

A kül-, és belterületi szemetelés ezen a lakossági fórumon is felmerült állandó és szüntelen problémaként, ahogy a Hulladékudvar nem megfelelő működése is. Domonyi László elmondta, hogy 100 db új hulladékgyűjtő edényt készülnek letelepíteni a város több pontjában.
Többen jelezték, hogy szerettek volna igényelni sárga fedeles szelektív hulladékgyűjtő edényt, azonban azzal hónapok óta nem tudnak szolgálni az illetékes kiskőrösi telephelyén. A polgármester megígérte, hogy utána jár a problémának, és mihamarabb megoldást keresnek rá.

Az egyik lakos a csapadékvízgyűjtő árkok, csapadékvíz-elvezető rendszer kitisztítását, karbantartását is kérte a városvezetéstől, amik jelenleg nem rendeltetésüknek megfelelően „működnek”. Válaszként érkezett, hogy ezt el fogják végezni a szakemberek, az átereszek vizsgálatával együtt, ami egy hosszú folyamat lesz. Mindezek mellett a polgármester kiemelte, hogy az úttest és a kerítés/házfal közötti szakasz (ami az árkot is magába foglalja) karbantartása az ingatlantulajdonos kötelessége, nem az önkormányzaté.  

Az utak állapotával kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a kerület útjainak aszfaltozásából már csak a Szigligeti utca maradt ki. Keresik az említett utca útburkolatának felújítására a megoldást. Hozzátette, jelentős mennyiségű aszfaltozást önerőből nem tud elvégezni a városvezetés, pályázati támogatás szükséges hozzá a megnövekedett árak miatt.

Egy Nagyatádi utcai lakos, Kissné Aszódi Daniella a kisgyermekes családok nevében szólalt fel, miszerint szorgalmazzák a 6. számú választókerületben egy játszótér kialakítását, ami lehetne akár a Vörösmarty Mihály utca és Rákóczi Ferenc utca kereszteződésénél, a régi helyén. A város első embere a jogos felvetésre reagálva ígéretet tett, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy mielőbb megépüljön a körzetben egy új játszótér.

Lakossági kérdésre reagálva Szlovák Pál, a 6. számú választókerület önkormányzati képviselője megköszönte a lakosoknak az eltelt közel 5 évnyi közös munkát, és utolsó lakossági fórumát tartva köszönt el a jelenlévőktől.
Szlovák Pál

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS