A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület március 12-én a Hagyományok Házában várta tagjait a már hagyományosnak nevezhető Gazdaköri Estre. A megjelenteket Nikléczi Gábor elnök köszöntötte, majd szakmai előadások következtek.

A permetezőgépek műszaki felülvizsgálatával kapcsolatos feladatokról beszélt Turán-Pozsonyi Dóra agrármérnök, növényorvos. Elmondta, hogy az Európai Parlament és Tanács irányelve alapján, szükséges a növényvédelmi gépek műszaki állapotfelmérése annak érdekben, hogy a permetezés minőségét javítsuk, ezáltal csökkentsük a növényvédő szer felhasználást is. A növényvédemi tevékenységről szóló rendelet 2019-es módosításának következtében, minden gazdálkodó számára kötelezővé tették a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatát, akik az árutermelésben részt vesznek. Minden 5 liternél nagyobb tartállyal rendelkező gépet felülvizsgálatra kell vinni, melyek 5 évnél idősebbek, a használt permetezőgépek esetében pedig 3 évente szükséges megismételni az állapotfelmérést. Beszélt arról, hogy magát a felülvizsgálatot, a felülvizsgálatra jogosult növényvédő gép ellenőrző állomások végzik. Az ellenőrző állomások munkáját a NÉBIH felügyeli és bármikor megjelenhetnek a vizsga helyszínen a NÉBIH munkatársai, hiszen az állomásoknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük az NGR-ben (Növényvédelmi Gépnyilvántartó Rendszer): melyik nap, kik, milyen növényvédő géppel vizsgáznak. Ezenfelül előre bejelentett ellenőrzést is végezhetnek az állomásnál, ahol minden vizsgálathoz kapcsolódó jegyzőkönyvet, kalibrálási/hitelesítési bizonyítványt bekérhetnek.

Turán-Pozsonyi Dóra (a képen balra)
-Hirdetés-

A permetezőgépek műszaki felülvizsgálatánál az első lépés, hogy a gazdálkodó bejelentkezik a műszaki felülvizsgálatra valamelyik arra jogosult ellenőrző állomásnál, melyhez bizonyos adatokat meg kell adni és az állomás az adatokat feltölti a NÉBIH Gépnyilvántartó Rendszerébe. Amikor az időjárás engedi, nincsenek éjszakai fagyok, megkezdődhet a vizsgáztatás, ilyenkor telefonon vizsgaidőpontot/helyszínt egyeztetnek a gazdálkodókkal, egy rövid tájékoztatást adnak hogyan is kell felkészíteni a permetezőgépet az állapotfelmérésre. Amennyiben a gép megfelelt a vizsgán a gépen tanúsító matricát helyeznek el, valamint a mérési dokumentációkat (jegyzőkönyv, vizsgálati jelentés) a helyszínen odaadják, illetve a későbbiekben egy tanúsítványt postáznak a gép adataival.

A vizsgára, vízzel félig feltöltött tartállyal kell érkezni és a műszeres vizsgálatok előtt szemrevételezik a gépet, milyen állapotban van. Fontos, hogy a gép tiszta legyen kívül/belül, az erőátviteli berendezések és azok burkolata meg legyen, ahogyan a mozgó alkatrészek is. A tömlők ne legyen megtörve, kiszőrősödve, valamint kertészeti gépeknél a ventilátorlapát ne legyen sérült, védőrács legyen fenn. A permetezőgép tartálya ne legyen repedt, fúvókák ne csepegjenek álló helyzetben. A szivattyú szállítási teljesítményét is ellenőrizik és maximális nyomás beállítás esetén is biztosítsa a megfelelő keverési hatékonyságot. A tartályon ellenőrzésre kerül a beöntő nyílás, annak szűrője, a szintjelző, a tartály leürítésére szolgáló csap, illetve a kézmosó tartály megléte, ami kötelező minden permetezőgépre, ha gyárilag nem is volt rajta, akkor is fel kell rá szerelni egy csappal ellátott műanyag kannát. Felhívta a figyelmet, hogy ezenfelül vizsgálják a nyomásmérő órát, hogy az ne csaljon, 0 barról induljon, leolvasható legyen. Megnézik, hogy a nyomásszabályozó berendezés a beállított nyomást képes legyen a megadott nyomáson tartani, mindezt a keretszakaszok kapcsolása után is ellenőrizik. Szántóföldi gépek esetében a szórókeret legyen stabil, ne lógjon egyik irányban sem. A fúvókák elhelyezkedése és azonossága is fontos, szántóföldi gépeknél minden fúvóka legyen egyforma, revolverfejes fúvókatartó esetén ugyanaz a 3-5 fajta legyen benne mindegyikben. A kertészeti gépek esetében ügyeljenek a gazdák a szimmetriára, lehet többféle fúvóka is a gépen, de ezeket szimmetrikusan helyezzék el a jobb és a bal oldali szóróíven. A fúvókák átfolyását is mérik, ha ismerik a típust, összehasonlítják, hogy a megadott névleges értéktől mennyire térnek el egyenként, ha pedig nem ismerik pontosan a típust, illetve hogy hány liter folyadékot kellene kiadnia 1 perc alatt, akkor átlagolják a kiadott folyadékmennyiséget és az átlagtól vizsgálják meg az eltéréseket fúvókánként. A vizsgálat során minden esetben GPS koordinátával és időbélyeggel ellátott fotók készülnek.

Először is tegyük rendbe a „papírügyeket”

Kiemelte az előadó az ellenőrzés fontosságát, hogy meddig érvényes a műszaki a permetezőgépen, ha esetleg kora tavasszal/télhez közeledve jár le a műszaki, érdemes előtte ősszel megcsináltatni, hogy ne a permetezési szezonban kelljen kapkodni vele. Megemlítette, hogy a környező településeken sok gazdálkodót érintettek az AKG ellenőrzések, ahol a helyszíni szemlék után a gazdálkodáshoz kapcsolódó dokumentációt is bekérhetik, ami tartalmazza a permetezési naplót is. Példaként említette meg, ha nyáron lejárt egy gép műszaki érvényessége, de ezen a dátum után történt permetezés és a gazdálkodó most jelentkezik be vizsgára AKG ellenőrzés vagy egyéb ellenőrzés miatt, sajnos ugyanúgy számíthat szankcióra, hiszen a permetezés időszakában nem teljes mértékben volt meg a műszaki érvényesség a gépen. Van, aki úgy gondolja, hogy már megoldást talált erre a problémára, hogy majd azt mondjuk, hogy háti permetezővel permeteztünk ebbe az időszakba, de azért a hatóság sem most jött le a falvédőről, és több hektár esetében nehéz ezt elhinni. Mivel 2024-től kötelező az E-Permetezési napló vezetése naprakészen, egy esetleges ellenőrzés során itt is az előbb említett probléma merülhet fel, ami szankciókkal járhat, akár a támogatások csökkentésével, akár növényvédelmi bírsággal.

A leggyakoribb hibák a permetezőgépeknél

Kiemelte a vizsgán előforduló leggyakoribb hibákat, amiket viszonylag könnyen ki tudunk küszöbölni egy kis felkészüléssel. Sok esetben a téli időszakban megadják magukat a nyomásmérő órák, nem mozdul a mutató, vagy pedig nem 0 barról indul, ezt érdemes megnézni és szükség esetén kicserélni. A legsűrűbben előforduló probléma, hogy a fúvókákat nem takarítják meg kellőképpen, vegyszermaradvány marad bennük, dugulás keletkezik, ez által kevesebb folyadékot tud szállítani. A másik eset, hogy túl régiek a fúvókák, megette őket a nap és az idő, túl sok folyadékot engednek át, ezért ezeket érdemes kicserélni. Sokan nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy a fúvóka mögötti szűrőt is alaposan kitakarítsák, itt is elképzelhető, hogy vegyszermaradvány/kosz eldugítja, ezáltal a fúvókán megint csak kevesebb folyadék távozik. Előfordul, hogy már a szóróívekben, szórókeretben is olyannyira lerakódik a szermaradvány, hogy dugulást okoz, ez kihat az összes fúvóka teljesítményére.

Nikléczi Gábor (a képen balra) és Szabóné Haskó Erika (a képen jobbra)
Gazdákat érintő aktualitások

Az est során Nikléczi Gábor felhívta a gazdák figyelmét néhány olyan kötelező adatszolgáltatásra, ami a közeljövőben határidős. Elmondta, hogy mindenki bátran keresse a továbbiakban is a falugazdász irodát, ahol mindenben a segítségükre lesznek. Felhívta a figyelmet a kárenyhítési támogatásra, amennyiben a meleg időjárás miatt a korai fakadásból eredően most hosszabban fennállhat a tavaszi fagyveszély. Amennyiben valakinél fagykár történne, akkor azt 15 napon belül kell bejelentenie, hogy támogatásban részesül. Az AKG-val kapcsolatban felhívta arra a figyelmet, hogy folyamatos ellenőrzésre lehet számítani, ezért mindenki figyeljen oda a vállalt követelmények meglétére.

Somogyi Zoltán (a képen balra)
Sikeres volt a Városi Disznótor

A program alkalmával Somogyi Zoltán gazdaköri tag megköszönte minden olyan személy áldozatos munkáját, támogatását, akik a Városi Disznótor sikeres megrendezésében részt vettek. Kiemelte, hogy sokan jöttek vidékről, távoli városokból is a programra, ami tovább öregbítette Kiskőrös jó hírnevét. A Városi Disznótor szervezői nevében mondta el Szabóné Haskó Erika, hogy hatalmas munka állt a program sikeres megrendezése mögött. Felhívta a gazdaköri tagok figyelmét arra, hogy az ilyen programok során mindenkire számítanak, aki a szervezésben vagy a különböző munkafolyamatok elvégzésében segíteni tud.

Kapcsolódó cikk
VIII. Városi Disznótor Kiskőrösön
VIII. Városi Disznótor Kiskőrösön
Idén is “Látványkonyhás” disznótorra várták az érdeklődőket Kiskőrösön a Pozsonyi utca elején a Pátria épülete mellett ma reggel 7 órától....

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (71 db kép)
MEGOSZTÁS