Március 14-én nyílt meg Bálint Vilmos bronzdiplomás fotóművész életmű kiállítása az izsáki művelődési házban. A tárlat megnyitójaként Halmi Norbert hegedűjátékát hallhatta a közönség.

Halmi Norbert hegedűjátékát hallhatta a közönség
-Hirdetés-

Majd dr. Bozóky Imre, Izsák város polgármestere mondta el köszöntő beszédét. „Úgy gondolom, hogy a mi kapcsolatunknak, -ami nagyon régre nyúlik vissza, egy nagyon veretes állomása a mai kiállítás.

dr. Bozóky Imre, Izsák város polgármestere

Annak idején 1990-ben ismerkedtünk meg. A kapcsolatunk azóta sem változott, és én már évekkel ezelőtt felvetettem, hogy milyen nagyszerű lenne, ha lenne Izsákon egy kiállításod. De Te mindig azt mondtad, hogy majd, majd, majd… és íme, 2024. március 14-én létrejött. Munkásságoddal eljutottál a világ összes tájára, ami nagy büszkeség mindenkinek és ez Izsák városának is egy hatalmas elismerés. A képeidben benne van az egyéniséged, a mentalitásod, az érzékenységed, pontosan olyanok amilyen Te vagy. Melyik jó kép? Ez olyan kérdés mint az, hogy melyik is a jó bor? Nyilván az, amelyik ízlik, így vagyunk mi Bálint Vilmos képeivel is. Az a jó kép, amely megörvendezteti, vagy akár elszomorítja az embert, tehát gondolatot ébreszt benne.” – mondta dr. Bozóky Imre.

Tetézi Lajos, az Izsáki Hírek volt főszerkesztője

A polgármesteri köszöntő után Tetézi Lajos, az Izsáki Hírek volt főszerkesztője méltatta a kiállított képeket és mutatta be a művész urat a közönségnek. Nem véletlenül Tetézi Lajos kapta e nemes feladatot, hiszen Vilmossal kisgyermekkoruk óta ismerik egymást, nem csak óvodai, de az általános és a gimnáziumi évek is összekötötték őket, majd harminc éven át az Izsáki Hírek.

Bálint Vilmos érettségi után, az 1970-es évek elején lett fényképész tanuló a Kecskeméti Fényképész KTSZ-ben. Itt érte az a meghatározó élmény, amely már ekkor arra indította, hogy a fotózásra ne „csupán” kenyérkereseti forrásként, hanem egyfajta művészi önkifejezési lehetőségként is tekintsen.

Bálint Vilmos bronzdiplomás fotóművész

Bálint Vilmos fotográfusi munkásságát három szálon értékelhetjük. Dokumentarista, tudományos és művészeti vonalon. A dokumentarista „énje” – mint fotóriporter – három évtizeden át fényképezte az Izsáki Hírek számára a riportfotókat, úgy, hogy azok megjelenésükkel tovább erősítsék az írás mondanivalóját.

A tudományos fotós „énje” – mint a megyei kórház fényképésze -, világszínvonalú munkát végzett, hiszen olyan technikák, módszerek, alkalmazások sorát fejlesztette ki, amelyek világviszonylatban is egyedülállók voltak. A kórház orvosai által írt könyvekhez, szakfolyóirat-publikációkhoz, konferenciák előadásaihoz négy évtizeden át biztosította a magas színvonalú képanyagot, amelyek nélkül ezek igazában meg sem valósulhattak volna.

A művészfotós „énje” készítette munkáival pedig a vizuális kultúra azon alapvetését mutatja meg, hogy egy művészi tehetséggel rendelkező alkotó képes úgy megragadni alkotásának tárgyát – legyen az akármilyen egyszerű is -, hogy az túl mutasson az adott téma hétköznapi valóságán.

Bálint Vilmos munkássága egy stabil, hagyományos értékrenddel bíró ember teljesítményét illusztrálja. Olyanét, kinek a hit, a család, a haza alapvetés. Aki közel öt évtizede él boldog házasságban első és egyetlen feleségével, négy gyermekével és egy unokájával. Aki élete gyakorlatával bizonyítja, hogy az általa vallott értékek nemcsak hangzatos szlogenek számára, hanem a nap mint nap megélt valóság. Melyen szakmai és művészeti sikerei is alapulnak” – mondta Tetézi Lajos.

A kiállítás végén pedig maga Bálint Vilmos köszönte meg a lehetőséget és szólt a közönséghez: „Ha mindenkinek, aki legalább egy kép előtt megáll és eszébe jut néhány gondolat és elviszi azt magával, akkor már érdemes volt csinálnom a kiállítást”.

A kiállítás megtekinthető munkanapokon 8-11 óráig, valamint 16-18 óráig.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS