Az elmúlt évben új rendőrőrsparancsnok került a Keceli Rendőrőrs élére, Rapcsák Róbert r. alezredes személyében. Az interjú során vele beszélgettünk.

 

-Miért választotta ezt a pályát, mindig rendőr szeretett volna lenni?
-Hirdetés-

-Gyerekkori álmom volt a rendőr lét, ám mivel a családomban jelen volt a szőlő- és földművelés, így először egy kertészmérnöki diplomát szereztem Kecskeméten. Viszont mindig megvolt bennem az akarat, hogy rendőr lehessek. Időközben a ’90-es években rendszerváltás történt, megszűntek az állami gazdaságok, nem volt annyira szükség már az üzemmérnökökre, nem is volt akkora földterületem, ami főállásként elég lett volna. Így visszakanyarodtam a gyermekkori vágyamhoz. A kertészeti főiskola elvégzése után, 1995-ben jelentkeztem a rendőrséghez, így gyakorlatilag kertészmérnökként sosem dolgoztam. Már a rendőri munkám alatt végeztem el a rendőrtiszti átképzést és az összes többi iskolát, amit a beosztásom meghatároz.

-Mikor vette át a keceli rendőrőrs vezetését?

-2023. szeptember 15-én kerültem Kecelre, kapitányságvezető úr felkérésére. Az itteni őrsparancsnok, Hangya Ákos rendőr őrnagy pedig a Kiskőrösi Körzeti Megbízott Alosztály vezetői pozícióját vette át.

-Eddig mely településeken, milyen ügyekkel foglalkozott?

-1995. június 1-jén kezdtem a szakmát mint bűnügyi vizsgáló a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályán, egészen 2012 októberéig. A bűnügyi- és vizsgálati osztály a kapitányság teljes illetékességi területét lefedi – Kiskőrös, Kecel, Soltvadkert, Izsák és még további 11 település. Tehát Kecel már akkor is a munkám része volt, csak még nem egyenruhásként, hanem civil ruhás vizsgálótisztként.

-Szeretne valamilyen változtatást bevezetni a helyi lakosok biztonsága és értékeinek megóvása érdekében?

-Lehetőségeimhez mérten, az önkormányzattal együttműködve szeretném fejleszteni a városban lévő kamerahálózatot. Sokat jelentene számunkra, ha nemcsak élő erő tudna közreműködni a bűnügyek felderítésében és megelőzésében, hanem technikai fejlesztésekkel is elő lehetne segíteni a munkánkat. Jelenleg a legfontosabb célunk a vagyon elleni és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítása a településen, illetve jelentős erőt fordítunk a közlekedési szabályszegések csökkentésére is. Nagy létszámmal sok időt töltünk a közterületeken különböző akciók formájában.

Kapcsolódó cikk
A keceli dílernél akart kábítószerhez jutni, de a rendőrök nyitottak ajtót a vevőnek
A keceli dílernél akart kábítószerhez jutni, de a rendőrök nyitottak ajtót a vevőnek
„Megint jőnek, kopogtatnak…” ajtót azonban rendőrök nyitnak! A kiskőrösi rendőröknek olyan információ jutott a birtokukba, miszerint egy nő kábítószert árul...
-Milyen feladatokat lát el egy őrsparancsnok?             

-Erre azt tudom mondani, hogy együtt élek a várossal. Ami a város területén történik, bármilyen program, esemény – akár előre tervezhető, akár ad hoc jellegű – mindenről tájékozódom. Ezekhez megtesszük a szükséges intézkedéseket: a közbiztonság, a közrend, a közlekedésrendészet, a vagyoni helyzet megóvása érdekében. Ez egy nagyon összetett feladatrendszer, ezért tudnom kell mindenről, ami a városban történik, hiszen így tudok megfelelően reagálni. Legutoljára december végén a traktoros felvonulás volt ilyen esemény, amely nagy számú érdeklődőt vonzott, erre kellett felkészülnünk. Már tudjuk azt is, hogy májusban lesz egy újabb traktoros felvonulás, amelyre már előre készülünk. Figyelem a helyi médiát, számos internetes csoportnak vagyok tagja, nemcsak Kecelen, hanem Császártöltésen és Imrehegyen is, hiszen ezek a területek is a Keceli Rendőrőrshöz tartoznak.

Kapcsolódó cikk
A térség legnagyobb traktoros felvonulása volt Kecelen 140 résztvevővel
A térség legnagyobb traktoros felvonulása volt Kecelen 140 résztvevővel
A keceli traktoros barátok gondoltak egy merészet és a környező településekhez hasonlóan úgy gondolták, hogy az óévet traktoros felvonulással búcsúztatják....
-Ha valaki bejelentést szeretne tenni, milyen módon teheti azt meg?

-A helyi rendőrőrs jelenleg nem rendelkezik bűnügyi állománnyal, ez egy rendészeti alosztály jellegű egység. Természetesen itt is fogadjuk a panaszosokat, bejelentőket. A járőrszolgálati mobilon, amely mindig az ügyeletes rendőrnél található, a nap 24 órájában lehet bejelentést tenni a 20/539-8371 telefonszámon. Amennyiben olyan helyzet áll elő, hogy kollégáink nem tudnak azonnal reagálni a telefonhívásra, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság is felkereshető, illetve a 112-es segélyhívószám tárcsázását szoktuk javasolni.

Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a városban nyugodt körülmények között, kiegyensúlyozott életet lehessen élni, és megfelelő szubjektív biztonságérzete legyen a lakosságnak.

 

Forrás, kép: Keceli Hírek

MEGOSZTÁS
Írta: vira