Az ember talán bele sem gondol a mindennapok során abba, hogy az ő életén kívül mennyiféle emberi életút folyik az övével párhuzamosan ugyanabban az időben, csak máshol és másképpen. Vagy ezzel együtt abba sem, hogy mennyivel másképpen tapasztalná meg az életet, ha mondjuk nem Magyarországon, hanem egy másik országban, teljesen más hagyományok és szokások között nevelkedett volna.

-Hirdetés-

Ahhoz, hogy ez a gondolat megszülethessen valakiben, bele kell kóstolni egy másik ország mindennapjaiba! Ez a megtapasztalás pedig az idei Erasmus+ pályázat keretein belül a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum 16 diákja számára – köztük nekem is – megadatott, hiszen 2024. február 18. és 24. között egy élménydús hetet tölthettünk Spanyolországban.

Természetesen nem egyedül utaztunk, Maczelka Mária tanárnő és Németh Mihály tanár úr kísértek minket. E szűk egy hét alatt nagyon sok olyan helyet meglátogattunk, melyek meghatározó szerepet töltenek vagy töltöttek be Spanyolország kultúrájában, történelmében, sőt a fogadó iskolán keresztül az ottani oktatási rendszerbe is beleláthattunk kicsit.

Az andalúz emberek életmódja sokban különbözik a miénktől már önmagában a mediterrán éghajlat miatt is. A februári 18 fokos hőmérséklet a sok napsütés miatt olyan volt számunkra, mint itthon egy késő tavaszi, akár a 25 fokos kellemes időszak. A mindig jó időnek köszönhetően itt a déli gyümölcsök is megteremnek – városnéző túráink során szinte mindenhol narancsfákat láttunk a parkokban, sétálóutcákon.  

Ottlétünk során három várost volt lehetőségünk (időnkhöz mérten) megismerni. Érkezésünk napján Malaga városának központjában tettünk hosszas sétákat, illetve kimentünk a Földközi-tenger partjára is, ami nagy meglepetésünkre tele volt napozó emberekkel, sőt voltak, akik meg is mártóztak a vízben.

A nap végén szállásunkra utaztunk, ami Cordobában volt – abban a városban, ahol a minket fogadó iskola is volt. Itt nagyon sok helyi diákkal és pedagógussal ismerkedhettünk meg – köszönhetően annak, hogy itt az emberek nagyon nyitottak és közvetlenek.

A belvárosban egy hostelben laktunk, így innentől kezdve a városkában minden könnyen megközelíthetővé vált számunkra. A hét egyik napján az ottani Erasmus+ iroda képviselője körbevezetett minket Cordoba városában, majd részt vehettünk egy iskolai műsoros délutánon is, amikor is február 28-án, Andalúzia napján a régió Spanyolországon belüli autonómiájának törvénybe iktatását ünnepelték vendéglátóink.

Sevillába is ellátogattunk, mely város színes házfalaival, különleges formavilágú csempeburkolataival, bézses árnyalatú templomaival tett rám óriási hatást.

A történelmi és kulturális élményeken túl lehetőségünk volt megismerkednünk az ottani gasztronómiával is. Mivel Spanyolországnak nagy tengerpartja van, nagyon népszerűek a különböző tenger gyümölcseivel készült ételek, melyekből egy párat nekünk is lehetőségünk volt megkóstolni. Illetve az ételek a fűszerezésükkel  – pl. kurkuma, citrus – is hozzák a mediterrán ízvilágot.

Nagyon szembetűnő volt még az is, hogy az ottani emberek mennyire ráérősen élnek – gondolok itt arra, hogy a legtöbb hely, de még kávézók sem nyitottak ki 9 vagy 10 óra előtt, délután pedig 2-től 5 óráig sziesztát tartanak. Egyértelműsíthető, hogy a helyiek inkább az éjszakai életet preferálják (nyilván a természeti adottságaik okán), talán ezért ilyen „ráérősek” a nappali órákban.  

Hazaérve, kicsit megpihenve, de visszagondolva úgy összegezném a megélteket, hogy mindig felemelő érzés, amikor az ember ellátogathat a világ egy másik részére, de ahogy Petőfi is megírta verseiben, még felemelőbb, amikor távolléte után visszatérhet hazájába. Így végszóként, Petőfi Sándor: Magyar vagyok című verséből idézve tudnám a legjobban összefoglalni az utazás életérzését:

„Magyar vagyok. Legszebb ország hazám
Az öt világrész nagy terűletén.
Egy kis világ maga. Nincs annyi szám,
Ahány a szépség gazdag kebelén.
Van rajta bérc, amely tekintetet vét
A Kaszpi-tenger habjain is túl,
És rónasága, mintha a föld végét
Keresné, olyan messze-messze nyúl.”

 

Szöveg: Kelemen Hella 10.A
Fotók: KEVI  

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira