A Csonka-torony Alapítvány szervezésében ,,Értékeink a Téli estéken” címmel hungarikumok verseny döntője zajlott március 19-én délután Soltszentimrén, a Közösségi Házban.

A verseny szervezője, a soltszentimrei Csonka-torony Alapítvány elnöke Schantlné Farkas Julianna köszöntötte a résztvevő csapatokat és a felkészítő pedagógusokat. A hungarikumok verseny döntőjében összesen hat településről tizenegy csapat vett részt. Bócsáról a Boróka Általános Iskola, Akasztóról a Kunszt József Katolikus Általános Iskola, Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolája, Fülöpszállásáról a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Herpai Vilmos Általános Iskola, Kiskőrösi EGYMI  és a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Soltszentimrei Általános Iskola csapata mérte össze tudását.

-Hirdetés-

A verseny az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság által meghirdetett, Hungarikum – 2023-as pályázatból valósult meg. Mindez egy levelező versenysorozattal indult, ami azt jelenti, hogy 4 hónapon keresztül kaptak egy feladatsort a gyerekek, melyet helyesen kitöltve kellett visszaküldeniük. Összesen 15 csapat jelentkezett, a döntőbe végül 10 csapat került be, de pontazonosság miatt, 11 csapat mérhette össze tudását a döntőben.

A közel két órás versenyen, hungarikumok témakörön belül gyerekekhez közelebb álló feladatokat kaptak a versenyzők, a helyes megoldásokhoz azonban magas szintű tárgyi tudásra volt szükség. A feladatok között szerepelt szókereső, melyben 20 Hungarikumot és megyei értéket kellett megtalálni. Ki kellett egészíteni a Nemzeti értékpiramist, megadott leírás alapján fel kellett ismerni 5 magyar települést, majd bejelölni a pontos helyét a vaktérképen, Hungarikum puzzlet kellett összerakni, valamint egy képfelismerése után arról rövid mesét írni és előadni a többieknek.

A háromtagú zsűriCseh-Szakál Jánosné matematika szakos, nyugdíjas pedagógus, a zsűri elnöke, Herpai Istvánné nyugdíjas pedagógus a Csonka-torony Alapítvány képviseletében, és Dezső Győző a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Soltszentimrei Általános Iskolájának igazgatója,– folyamatosan javította és pontozta a versenyzők által megoldott feladatokat.

A háromtagú zsűri
A gyerekek nagyon jól teljesítettek az egy-két nehéznek bizonyuló feladat ellenére is. Az eredmény a következőképpen alakult:

I. helyezett az „Aranycsapat” csapata, a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolája képviseletében. A csapat tagjai: Farkas Annabella, Kiss Fanni, Makó Dániel, Szabó Nóra, felkészítő pedagógus: Dénes Erika. A több éve megrendezésre kerülő versenyt már harmadszor nyerte meg csengődi csapat.

I. helyezett az „Aranycsapat” csapata

II. helyezett a „Vagányok” csapata Fülöpszállásáról, a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Herpai Vilmos Általános Iskolából. A csapat tagjai: Vékony Szebasztián, Kovács Noémi, Kovács Botond, Hegedűs Zsófia, felkészítő pedagógus: Gubacsiné Ámon Márta.

II. helyezett a „Vagányok” csapata

III. helyezett az „Észbontó csajok” csapata, az akasztói Kunszt József Katolikus Általános Iskolából. A csapat tagjai: Turú Tímea, B.Nagy Luca, Molnár Ivett, Németh Anna, felkészítő pedagógus: Beszedics Zoltánné.

III. helyezett az „Észbontó csajok” csapata

Érdemes volt részt venni a versenyen, mert értékes ajándékokért zajlott a küzdelem. Az első helyezett- számos könyvajándék mellett – egynapos kiránduláson vehet részt Kiskunhalas, Bácsalmás, Kiskunfélegyháza útvonalon április 27-én, ahol megismerkedhetnek megyei értékeinkkel is.

A „Településem értéke” című, alsó tagozatosok részére meghirdetett rajzpályázat dobogós művei
A versenyt követően a ,,Településem értéke” című, alsó tagozatosok részére meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése következett. A rajzversenyen Akasztóról, Csengődről, Izsákról, Soltszentimréről, Tabdiról és Fülöpszállásról összesen 50 gyermek vett részt.

Díjazottak:

I. helyezett: Gyurik Hella Akasztóról, felkészítő pedagógus: Tóth Józsefné

II. helyezett: Horváth Kamill András Izsákról, felkészítő pedagógus: Gucsi Andrea.

II. helyezett: Szabó Denisz Bence Tabdiról, felkészítő pedagógus: Pálfi-Mikulás Tünde

III. helyezett: Nagy Dorka, Fülöpszállásról, felkészítő pedagógus: Tengölics Margit.

Különdíjat elnyerő pályaművek

Különdíjban részesültek: Csepregi Hanna, Gubacsi Gréta, Fülöpszállásról, felkészítő pedagógus Tengölics Margit, Bódi Zalán Soltszentimréről, felkészítő pedagógus: Magyarné Gelencsér Edit, Gál Péter, Csuzi Laura, Ujvári Zsigmond Tabdiról, felkészítő pedagógus: Pálfi-Mikulás Tünde, Nagy Barbara Csengődről, felkészítő pedagógus: Kerekes Gábor Imre, Bernáth Bodza,Vincze Alina Borbála Izsákról, felkészítő pedagógus: Gucsi Andrea Köszönjük a pedagógusok felkészítő munkáját!

Az értékes ajándékok mellett minden részvevő kapott egy emléklapot is.

A rendezvénysorozat keretében több érdekes előadást is meghallgathattak az érdeklődők a tél folyamán. Vendégünk volt: Szabadszállási Jánosné költőnő, Morvai Edina a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület tagja KNP munkatársa, Veres Szilárd ultramaratonista futó, Németh Ákos, a Kolon-tavi Madárvárta vezetője.

Írta, képek: Schantlné Farkas Julianna, az alapítvány elnöke, Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Soltszentimrei Általános Iskolája Facebook oldal

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (50 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira