Az Informatikai és Könyvtári Szövetség több mint két évtizedes hagyományra tekint vissza, amikor – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – ismét az Internet Fiesta megszervezésére biztatta idén is a hazai könyvtárakat. A 25. Internet Fiesta PRO: értelem és érzelem cím erre a kettősségre kíván reflektálni, utal az online szolgáltatások és azon belül a mesterséges intelligencia objektív hasznosíthatóságára, de a témakörrel kapcsolatos szubjektív – pozitív és negatív – érzéseinkre is.

Az országosan meghirdetett programhoz csatlakozott a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár is, ahol március 26-án „mesterséges intelligencia” címmel tartott előadást Czeffer Milán a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum informatika oktatója. A megjelent érdeklődőket a könyvtár vezetője Szabados Anna köszöntötte, aki elmondta, hogy az informatika mostanra a mindennapjaink és a munkánk részévé vált, ezért gondolták úgy, hogy ennek előnyeiről, hátrányairól legyen egy előadás, ami sok hasznos információval szolgál.

-Hirdetés-

Az előadó Czeffer Milán elmondta, hogy mesterséges intelligencia alkalmazásának társadalmi hatásairól, előnyeiről és veszélyeiről napjainkban sok vita zajlik. Beszélt a Chat GPT-ről, amely veszélyeiről megemlítette, hogy ennek használatával szinte mindent meg lehet oldani, a gyermeknek nem kell tanulnia, a program elvégez helyette mindent. A mesterséges intelligenciával készített képek, videók, hanganyagok sok veszélyt hordoznak magukban, hiszen a digitális lábnyoma hátramarad a tevékenységnek. Ezek illetéktelen, rosszindulatú személyek kezébe kerülve visszaélésekre, akár zsarolásra is használhatók.

Czeffer Milán

Felhívta a figyelmet az internetre felrakott anyagok veszélyeire is, a különböző közösségi oldalakon való megjelenésekre és kiemelte, hogy amit egyszer felrakunk valahova annak megmarad a digitális lábnyoma, soha nem tűnik el nyomtalanul. Az interneten felrakott anyagokat lényegében nem lehet eltüntetni, mert ami egyszer felkerült, az ott is marad valamilyen módon. Megemlítette, hogy egyedül a felrakott anyagok digitális lábnyomát lehet csökkenteni a VPN programmal. A virtuális magánhálózat (VPN) egy olyan internetbiztonsági szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy úgy érjék el az internetet, mintha eközben egy privát hálózatra lennének felkapcsolódva. A VPN-ek titkosítás segítségével hoznak létre biztonságos kapcsolatot a védtelen internetes infrastruktúrán keresztül. Ezt a programot minden diák tudja használni. Készített egy felmérést, amely szerint a 8. osztályos 40 diák közül mindegyikük tudta, hogy mi az a Chat GPT, valamint a VPN és 20-25-en napi szinten használják ezt. A 9. osztályosoknál az egyik osztályban ezeket a programokat mindenki ismeri és használja, a másik osztályban pedig a tanulók felére jellemző ez. Az látszik, hogy a 14 év feletti korosztály ezeket a programokat már ismeri és napi szinten használja.

Felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a gyermek a Chat GPT-vel csinálja meg a házi feladatot és minden egyéb dolgot, mert ez pár perc alatt elkészíti, ha szóbeli feleletre vagy év végi vizsgára kerül sor, akkor igen gyenge eredmények, esetleg bukás is lehet ebből. Olyan is előfordulhat, hogy a gyermek csak ötös osztályzatokat kap informatika órán – ameddig a telefonja, okosórája nála van – és szóbeli feleletnél már csak egy elégségest tud jó esetben teljesíteni.

Elmondta, hogy a digitális eszközök sokat segítenek a mindennapjainkban, hiszen egy telefonnal szinte mindent el lehet intézni, viszont hátránya, hogy ennek használatával nem járunk könyvtárba, nem olvasunk, nem tanulunk. Nagy körültekintéssel kell használni az internetes felületeket, mert számtalan kémprogrammal, csalókkal lehet találkozni, amelyek megtévesztésig hasonlítanak egy adott szolgáltatóra, ezért kiemelte, hogy bank adatokat, kódokat senkinek, semmilyen formában ne adjunk ki.

A mesterséges intelligenciát még az atombombánál is veszélyesebbnek nevezte, amennyiben azt nem megfelelő korlátok között használják.

Mivel az irodai munka során, az informatika vagy a robotvilág tekintetében folyamatos az előrelépés, így jelenleg a világon 300 millió ember állása van veszélyben, mivel a munkájukat ki tudják váltani élő munkaerő alkalmazása nélkül. A hazai adatokról is beszélt, amely szerint az automatizálás miatt Magyarországon a munkahelyek 36,4 %-a van veszélyben a mesterséges intelligencia használata miatt. Példaként említette meg az autógyártásban vagy az orvosi műtéteknél használt robotokat, de megemlítette a különböző üzletekben már most alkalmazott kódleolvasó berendezéseket, ahol pénztáros nélkül fizethetünk. A mesterséges intelligencia fejlődésére egy elképesztő adatot is mondott, amely szerint a Chat GPT egyes típusai az ügyvédi szakvizsgát már hiba nélkül tudják teljesíteni és a program önképző, interaktív, minden bevitt adatta és feltett kérdéssel fejleszti önmagát és egyre jobb lesz.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésekre ma még a könyvtár sem tud mindenre kiterjedő módon választ adni, de az MI-ben rejlő lehetőségek feltérképezésében és a „kockázatok és mellékhatások” azonosításában a polgárok, intézmények és a társadalom partnerei tudnak lenni az ilyen jellegű előadások megszervezésével, ami által sok hasznos információval, tanáccsal gazdagodhattak a programon megjelent érdeklődők.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS