A Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézménye március 25-28 között gyógytestnevelői bemutató órákat szervezett 21 helyszínen; a járás több óvodájában és minden általános iskolában. Az órákat a szülők és testnevelő kollégák illetve a gyógytestnevelés iránt érdeklődők látogathatták meg. Március 27-én online előadás keretében Pásztorné Molnár Judit, az intézmény gyógytestnevelői munkacsoportjának vezetője tartott előadást a ,,Gyógytestnevelés jelentősége a fizikai fejlődés szempontjából” címmel.

-Hirdetés-

A tájékoztató keretein belül az általános tudnivalókon kívül szó esett az ellátási területekről, melyek közül a tartási és mozgásszervi elváltozások fordulnak elő leggyakrabban. A rohamos technikai-informatikai fejlődés következtében egyre hosszabb a képernyő előtt ülve töltött idő, ahogy intézményes keretek között is leggyakrabban ülő pozícióban vannak a gyermekek, tanulók. A szervezetük más típusú ingerekkel telítődik, fizikai fejlődésük eltérő ívet jár be. Nem csupán a test csontjai és izomzata alakul speciálisan, hanem mindez a belső szervekre is hatással van.

Fontos a szülők felelősségének jelentősége a probléma észlelésében és a fejlesztés sikerességének elérésében. A megelőzéssel, prevencióval, tudunk a legtöbbet tenni az esetleges problémák, betegségek kialakulása, illetve a további állapotromlás ellen. A világ digitalizációja fokozódik, mégis a rendszeres napi mozgásaktivitás beiktatása nélkül nem csupán a hanyagtartás, lúdtalp kezelésével kell majd foglalkozni, hanem a túlsúly-kezelésével, belgyógyászati problémákkal; súlyosabb gerinc-deformitásokkal; tevékenységromlással-pszichés leterheltséggel. Mindezek már túlmutatnak a gyógytestnevelés kompetenciáin, és belgyógyász, ortopéd szakorvosok, gyermekpszichiáterek bevonása egyre magasabb számban válik szükségessé.

A problémák kialakulásáról, a nem megfelelő táplálkozásról, mozgásszegény életmódról való gondolkodásmód meghatározó, a gyermekkorúak esetében a szülőket kiemelt felelősség terheli.

Igyekeztünk megvilágítani a mozgás jelentőségét ezen a héten több irányból, s reméljük, érzékenyítésünk hallgató fülekre talált. Tapasztalataink alapján évről évre nő a gyógytestnevelésre szorulók száma. Az előadáson vizualizáltuk a különböző elváltozásokat, azok lehetséges okait illetve kimeneteleit (hatása a tanulásra, milyen típusú megbetegedések várhatók) a gyógytestnevelési órán használható eszközöket, azok alkalmazási területeit.

A gyógytestnevelés tud segíteni! Gyermek illetve fiatal korban a digitális életmódból fakadóan bekövetkező fizikai (tartórendszeri, élettani) elváltozások lassan a járásképtelenség irányába terelik a testi fejlődést, mely a mozgásszegény életvitel támogatásával negatív irányba befolyásolja a felnőttkori életvitelt, egészségi állapotot, terhelhetőséget és munkaképességet.

Kérdéseikkel bátran keressék gyógytestnevelőinket az intézményekben, illetve tárgy megjelölésével (gyógytestnevelés) e-mailben: bacs.psz.kiskoros@gmail.com  címen.

Írta, képek: Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézmény munkatársai

MEGOSZTÁS
Írta: vira