Irodalmi teszt a magyarban, pénzügyi ismeretek matekból középszinten és kikerülő munkajogi ismeretek történelemből – az eduline.hu összegyűjtött minden fontos információt a 2024-es érettségi változásairól.

-Hirdetés-

Az idei érettségi lesz az első, ahol a 2020-as Nemzeti alaptanterv miatt a diákok már az új követelmények alapján adhatnak számot a tudásukról. Érdemes megjegyezni, hogy míg az újfajta matekérettségi sokkal inkább gyakorlati fókuszú lett, addig a magyarérettségi mintha évtizedeket lépett volna vissza, hiszen amellett, hogy többek között az első részben memoritereket kérhetnek számon írásban, nem kell rövid gyakorlati szövegeket (például kérvényt) írni. A történelem írásbeli viszont szerkezetében és feladattípusaiban nem, témaköreiben változott némileg változott.

Magyarérettségi változásai 2024

Az írásbeli érettségik közül talán a legtöbbet a magyar módosul, hiszen itt nemcsak a témakörök, hanem a vizsga szerkezete is eltér a korábbi évekétől.

Az írásbeli ugyanis a szövegértés mellett kibővül egyfajta irodalmi feladatlappal, amelyben nemcsak műcímekre, műfajokra, költőkre, írókra kérdezhetnek rá, hanem kötelezően megtanulható memoriterekre is. (Az előző években ehelyett rövid gyakorlati szöveget kellett írni.)

A második részben pedig eddig az érvelés, egy mű értelmezése és az összehasonlító elemzés közül lehetett választani, 2024-től azonban már csak egy művet értelmezhetnek vagy egy általános témakifejtő esszét írhatnak a diákok. Ez utóbbit, hogy ne csak féligazságokat tartalmazzon és még irodalmi vonatkozása is legyen, nem könnyű jól megírni.

Az új magyarérettségiről itt olvashattok részletesen.

Matekérettségi változásai 2024

A matekérettségi a magyarhoz képest szerkezetében nem változik, de a témakörök között van, amelyik lekerült emelt szintről középszintre, de arra is akad példa, amelyiket középszinten már nem kell tudni.

A középszintű matekérettségibe bekerültek többek között az alábbi gazdasági számítások:

  • gyűjtőjáradék
  • törlesztőrészlet
  • megtakarítási, befektetési és hitelfelvételi lehetőségek és azok kockázati tényezőivel kapcsolatos feladatok.

A statisztika témakör bővült: a diákoknak idáig is kellett tudni az átlagot, a szórást, az eloszlást, idén pedig már a kvartileseket is ismerniük kell.

Eddig emelt szintű érettségin kérték, de 2024-től a középszintű feladatsorban is előfordulhatnak többek között a következő témakörök, fogalmak:

  • 10-es alapú számrendszer átváltása egy másikra
  • geometriai valószínűség
  • az események összege, szorzata, komplementeresemény, független esemény, várható érték.

Ezen kívül például a koordináta-geometria, az egyenletek és a függvények témakörét is jelentősen megcsonkították (például nem kell ábrázolni a szinusz, a koszinusz vagy éppen a tangens függvényt.)

Az új matekérettségiről itt olvashattok részletesen.

Történelemérettségi változásai 2024

A történelemérettségi a matekhoz hasonlóan a témaköreiben módosult. Középszintre többek között lekerült emelt szintről az amerikai függetlenségi háború és az Aranybulla. Az emelt szintű vizsga témái közül pedig kivették többek között a francia abszolutizmust vagy a nagyhatalmi küzdelmeket a 18. századi Európában.

Mivel a munkajog, a pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör átkerült az állampolgári ismeretek tárgyhoz, így ez a témakör is kikerült a történelemérettségi követelményei közül.

Azoknak, akik most tavasszal emelt szinten érettségiznek történelemből, a kerettanterven felül tudniuk kell az előre megadott plusz adatbázisban szereplő személyeket, fogalmakat, időpontokat és eseményeket.

Jó hír azonban, hogy mind emelt, mind pedig középszinten ugyanolyan típusú feladatokat kell megoldani a diákoknak ebből a tantárgyból.

A történelemérettségi változásaival ebben a cikkben foglalkoztak még.

Összességében elmondható, hogy legtöbbet a magyarérettségi változott, mert a korábbi évekhez képest az irodalmi feladatsor miatt a tanulóknak már az írásbelire is rengeteg adatot kell megtanulniuk, arról nem is beszélve, hogy az újfajta esszétípus sokak számára kihívást jelenthet.

Ehhez képest a matek és a történelem inkább csak tematikájában módosult, és az új követelmények inkább az összefüggésekre, illetve a gyakorlati problémák megoldására fókuszálnak.

 

Forrás, fotó: eduline.hu 

MEGOSZTÁS
Írta: vira