Április 12-én pénteken zárult a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának „80 nap alatt a föld körül” című projektje, mely immár harmadik alkalommal szólította meg az intézmény hatodik évfolyamos tanulóit. A majd 3 hónapot felölelő kihívás Szabóné Tereánszki Nóra és Verebélyiné Turán Zsuzsa tanárnők ötletéből született még közvetlenül a Covid időszakát követően. Céljuk az ismeretterjesztés mellett elsősorban az volt, hogy a diákok a bezárva töltött hónapok után ismét megtanuljanak csapatban dolgozni.

A KEVI általános iskolájának hatodik évfolyamán jelenleg 3 osztályban 77 diák tanul. Közülük 72-en jelentkeztek a megmérettetésre. Ez a projekt mindenkinek lehetőséget ad a versenyzésre, változatos és színes feladataiban minden tanuló megmutathatja miben ügyes, tehetséges.
-Hirdetés-

Az első lépésben 3-4 fős csapatokat alakítottak. A szervezők örömére a korábbi évek 16-18 csapata után, idén 23 jelezte részvételét a projektben. Már a kezdet kezdetén elmosódtak az osztályok közötti határok, hiszen létrejöttek vegyes csapatok is. Ezt követően minden csapat választhatott egy országot, az egyetlen kikötés az volt, hogy ne legyen ismétlődés. Így történt, hogy Izlandtól Görögországig, Portugáliától Finnországig jó néhány európai ország képviseltette magát. A kontinensek azonban nem szabtak határt a képzeletnek, így ahogyan Jules Verne írásában Phileas Fogg, vagy a regény alapján készült rajzfilmben Willy Fog, a KEVI hatodikosai is körbejárták a földet képzeletben. Egy-egy csapat ugyanis Japán, Kína, Laosz, Costa Rica, Mexikó és Kanada távoli világában kalandozott.

Első feladatként lapbook-ot készítettek a választott országról. A lapbook több mint plakát. Akkor az igazi, ha kicsit térbeli, és mozgó részei is vannak. A diákok fantáziáját dicséri, hogy volt olyan csapat is, aki túlteljesítve a feladatot, QR kódot tett a lapbookra, mely egy általuk készített honlapra viszi a kíváncsiskodókat, ahol számos információ található az adott országról.

Ezt követően egy-egy 10 érdekes információt tartalmazó lapot kellett leadniuk, majd 5-10 oldalas ppt-t készítettek az országról.

A pénteki projektzáróra aztán standokat állítottak, az országra jellemző ételeket készítettek, többen pedig egy-egy jellegzetes ruhadarabot is magukra öltöttek. Ezt, és egy minimum 5-7 perces előadásban a ppt-t kellett bemutatniuk a zsűri és a többi csapat előtt úgy, hogy mindenki szerepeljen. A zsűriben Kincses Mihályné, Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Pethő-Szűcs Mária iskolalelkész, Dózsa Tamás DÖK vezető tanár és Dunai-Kiss Kinga tanárnő foglalt helyet.

A zsűri

A kreativitás mellett a zsűri természetesen az előadásmódot is pontozta, saját szavakkal, egész mondatokban elmondott prezentációt vártak a diákoktól.

Az elhangzottak alapján állítottak össze egy TOTÓ-t, melyet végül utolsó feladatként kellett megoldaniuk.

Közben azért pihenőt is tartottak a csapatok, amikor tea és szendvics várta őket. Az egyik ilyen szünetben Markó Milda érkezett a terembe, aki rögtönzött tánc órát tartott. Bár Brazília nem mutatkozott be ezen a délutánon, de a szamba révén képzeletben oda is eljuthattunk.

Markó Milda a szamba alaplépéseit tanította meg a diákoknak
A délután fél négykor kezdődött projektzáró éjszakába nyúlt, az eredményhirdetésre 22 óra tájban került sor.

Az első helyet végül szoros versenyben Olaszország csapata (Hauk Zóra, Weiszhaupt Hanna, Weiszhaupt Máté, Kukel Bálint – 6.b) érdemelte ki, akik a közönség, vagyis a többi csapat által megszavazott különdíjat is hazavihették.

Első helyen Olaszország csapata végzett

Második helyen Németország végzett (Dulai György Bendegúz 6.b, Oroszi Benett, Rávai Milán, Trepák Péter – 6.a), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Portugália állhatott (Aradi Kata, Katona Johanna, Torgyik Lora – 6.b).

Második lett Németország csapata
Harmadik helyen végzett Portugália csapata

A díjazottak fagyi utalványt és különböző utazásra ösztönző ajándékokat kaptak, például fővárosok képeivel díszített mappákat, füzeteket, tollakat. Egy-egy emléklapot és hűtőmágnest minden résztvevő átvehetett.

72 diák jelentkezett a megmérettetésre

Egy különleges, éjszakába nyúló délutánt zártunk le végül egy közös képpel, mellyel a szervezők és a diákok is szeretnének köszönetet mondani a szülők támogató segítségéért, hiszen nélkülük ez a projekt nem jöhetett volna létre. 

Szöveg, képek: KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira