Mindösszesen kilenc hónap leforgása alatt újult, bővült és szépült meg Kiskőrös, Kossuth Lajos utca 33. szám alatt található impozáns és történelmi jelentőségű épülete, melyet ünnepélyes keretek közt adtak át 2024. április 17-én. 

Az épület immár a Revaló Pál Közösségi Központ nevet viseli, melyet a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület vásárolt meg a Szilágyi családtól, és ahol a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ lelt új otthonra. Erről korábban adott interjút hírportálunknak Szedmák Tamás a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke és  felesége: Molnár Elvira a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője. 

Kapcsolódó cikk
Új közösségi létesítmény nyílik Kiskőrösön a Kossuth Lajos utcában
Új közösségi létesítmény nyílik Kiskőrösön a Kossuth Lajos utcában
A felújított patinás kiskőrösi monarchia korabeli épületben nyílik meg a REVALÓ PÁL KÖZÖSSÉGI KÖZPONT irodákkal, előadóteremmel. A holnapi nap kerül...
-Hirdetés-

A Himnusz közös eléneklése után Szedmák Tamás a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke ismertette az egyesület 20 éves múltját, legmeghatározóbb pillanatait. Elmondta, hogy 2012-től az egyesület fő tevékenysége a civil szolgáltató feladatkör lett és napjainkban is ez. A civil szolgáltató szektorban eltöltött 12 év során több száz rendezvényt, tájékoztató fórumot tartottak a megye településein.

Szedmák Tamás a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke

A felújított ingatlannal kapcsolatban elmondta, hogy az komolyabb statikai átalakítási munkálatokat nem igényelt a tervezett tevékenység biztosítására, állagmegóvási, energetikai és műszaki fejlesztésre azonban nagy szükség volt, hogy komfortosan használható és költségtakarékosan üzemeltethető legyen hosszú távon. A tervezett beruházás költségeinek egy részéhez volt korábbi időszakokból fennmaradt megtakarítás, viszont a munkálatok teljes körű elvégzésének költségeihez további forrásokra volt szükség. Ebben kért és kapott segítséget az egyesület a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Gulyás Gergely Miniszter úrtól 2024 januárjában. Szedmák Tamás hangsúlyozta, hogy a támogatás közbenjárásáért rendkívül sok segítséget kaptak Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár úrtól, valamint a program és az elképzeléseik támogatásáért Font Sándor térségünk országgyűlési képviselőjétől, amiért hálás köszönetét fejezte ki.

Megtudtuk, hogy a tavaly márciusban megvásárolt ingatlan helyiségelosztásán, kialakításán nem kellett változtatni, az eredeti szobák teljességgel alkalmasak voltak az új funkcióban irodáknak is, ezért egy nagyobb közösségi teremnek a kialakításán kívül nem kellett semmin változtatni az épületen belül. Természetesen a nyílászárók, az energetikai, műszaki és elektromos berendezések, a világítás, a fűtésrendszer és a hálózatok újak az épületben. A felújítási kivitelezési munkálatokat több kiskőrösi és térségbeli cég végezte szakmák szerint.

A Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke a Revaló Pál Közösségi Központ (REPA) névadójáról, a dualizmus korában tevékenykedő egykori kiskőrösi főjegyzőről Revaló Pálról, munkásságáról és családjának történetéről, így az épület történelmi hátteréről is mesélt a jelenlévőknek.

Revaló Pál legközelebbi rokonai, a Szilágyi család tagjai

Molnár Elvira a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője elmondta, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ kiskőrösi ügyfélszolgálati irodája már az új (Kiskőrös, Kossuth Lajos utca 33.) ingatlanban működik tovább, helyet adva a térség civil szervezeteinek tevékenységeinek is, megfelelő számú parkolóhellyel (nyáron rendezvényekre is használható), elegendő irodahelyiséggel, raktárkapacitással és egy 110 fő befogadására alkalmas korszerű közösségi teremmel, a szükséges mellékhelyiségekkel együtt. ,,A mai naptól egy új időszámítás kezdődhet mind az egyesület, mind a Civil Központ, mind pedig a civil szervezetek számára, hiszen nem titkolt célunk az elérhető szolgáltatások növelése a most megnyíló épülettel”– emelte ki Molnár Elvira.

Molnár Elvira a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője

A miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince beszédében kitért arra, hogy a 2024-es pályázatok vonatkozásában a legtöbb vármegyei forrást Bács-Kiskun vármegye civil szervezetek nyerték el, több mint 858 millió forintot a Nemzeti Együttműködési Alapból. Ez országos tekintetben első hely a vármegyék között. Kiemelte, hogy erre a teljesítményre a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület nélkül nem lettek volna képesek. Az aktuális és elérhető civil forrásokról is beszélt a helyettes államtitkár úr. 

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára
Font Sándor, térségünk országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében kiemelte a civil központ működésének szerepét nem csak a térségben, hanem egész vármegyénkben. Hozzátette, hogy az ide érkező támogatás nagyon jó helyre került és megsokszorozódva fog Magyarország hasznára válni a civil szervezeteken keresztül.
Font Sándor országgyűlési képviselő

Majd Domonyi László, Kiskőrös polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, és a házigazdákat. Örömét fejezte ki afelől, hogy a meghatározó történelmi múlttal rendelkező kiskőrösi épület megmentésre került a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület által és új funkciót kapott. A Revaló Pál elnevezést külön megköszönte, fontosnak tartja, hogy a múltunkat nem szabad elfelednünk. A Revaló és Szilágyi családnak rendkívül sokat köszönhet Kiskőrös, ez a ház óriási történelmi érték. ,,Az egyesület a múltunkat is ápolja, nem csak a jövőnket viszi tovább”mondta Kiskőrös város polgármestere.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere is szólt a megjelentekhez

A felszólalókon felül az ünnepi rendezvényen tiszteletét tette Demeter András országgyűlési képviselő, Dr. Kerényi János politikai tanácsadó, Turánné Török Ágnes a Kiskőrösi Járási Hivatal vezetője, Kiskőrös Város Önkormányzat képviselő-testületének tagjai és a városvezetés, a beruházás kivitelezői, a civil szervezetek képviselői és a Szilágyi család tagjai.

Dr. Turán Csaba jegyző, Ba Edit, Szlovák Pál, Pethő Attila, Barkóczi László, Filus Tibor (b-j)

Az ünnepélyes szalagátvágással hivatalosan is megnyitotta kapuit a Revaló Pál Közösségi Központ Kiskőrösön.

Domonyi László, Szalay-Bobrovniczky Vince, Szedmák Tamás, Molnár Elvira, Font Sándor (b-j)

A nemzeti színű szalagot Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, Font Sándor országgyűlési képviselő, Domonyi László polgármester, valamint a közösségi központ házigazdái, Molnár Elvira és Szedmák Tamás vágta át.

Emléktábla jelzi az épület történelmi jelentőségét
Végül a Revaló és Szilágyi családok, mint egykori tulajdonosok emlékére és az irántuk érzett tiszteletből az épület külső falán emléktáblát avattak.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (105 db kép)
MEGOSZTÁS